Χανιά: Αυτές είναι οι πιο βιώσιμες ποδηλατοβόλτες στο κέντρο της πόλης (βίντεο)

Χανιά
Χανιά: Αυτές είναι οι πιο βιώσιμες ποδηλατοβόλτες στο κέντρο της πόλης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια τα ποδήλατα, εξηγεί ο Γιώργος Παπαγρηγορίου, μέλος της συλλογικότητας «Ποδηλάτρεις», μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ ΤV και την εκπομπή «Κρήτη Σήμερα»

Η Ελλάδα μπορεί να «πατήσει πετάλι» ουσιαστικά και να δημιουργήσει μέσα στους αστικούς ιστούς μία πραγματική ποδηλατική κουλτούρα. Πρόκειται για ένα αγαπημένο μέσο μέσα από το οποίο ενορχηστρώνεται η βιώσιμη κινητικότητα, η οποία αποτελεί την θεσμοθέτηση ευνοϊκών κανόνων για ποδηλάτες. Ακόμα και αν στην Ελλάδα οι υποδομές και η στρατηγική για την δημιουργία «ποδηλατικού ήθους» συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται πραγματικά σε μικρή κλίμακα, το ποσοστό των πολιτών που το θέλει στην καθημερινότητα του είναι μεγάλο. Η συνθήκη αυτή αυτομάτως δημιουργεί την ανάγκη, της ύπαρξης μεθόδευσης και χάραξης ενός ουσιαστικού μοντέλου για το ποδήλατο από μέρους της πολιτείας. Αυτό αναφέρει ο Γιώργος Παπαγρηγορίου, μέλος της συλλογικότητας ποδηΛάτρεις, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Κρήτη Σημερα».

Ο κ. Παπαγρηγορίου επιδιώκει μαζί με όλη την ομάδα του να καλλιεργήσει στο υποσυνείδητο των κατοίκων της πόλης των Χανίων μία ποδηλατική κουλτούρα,  βγάζοντας τους ποδηλάτες όλους στο δρόμο εντός και εκτός πόλης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «η ποδηλασία δεν είναι απλώς μία ψυχοθεραπεία και μία ευχαρίστηση για την Κυριακή, είναι τρόπος ζωής, είναι καθημερινότητα για αυτό πρεπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες στη πόλη για να μπορούμε να μετακινούμαστε μόνο με το ποδήλατο αποδεσμεύοντας το περιβάλλον από την μάστιγα των αυτοκινήτων».

Ο κ. Παπαγρηγορίου προσθέτει ότι «στην Ελλάδα όσον αφορά τις υποδομές, έχουμε φύγει από το απόλυτο μηδέν, ωστόσο χρειάζεται ακόμα εξαιρετική δουλειά για να δημιουργήσουμε κάτι ουσιαστικό. Χρειάζεται πολιτική βούληση, χρειάζεται μεθόδευση και παιδεία».

Κλείνοντας, υπενθυμίζει ότι στα Χανιά έχει ξεκινήσει η πρώτη δημιουργία ποδηλατοδρόμου με σκοπό να αλλάξει πρόσωπο το κέντρο, να αποκτήσει μία διαφορετική ζωντάνια, να βοηθήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη και να αναδείξει αυτό το υπέροχο εναλλακτικό μέσο μετακίνησης.

Στο βίντεο που ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV και της εκπομπής «Κρήτη Σήμερα»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News