Πανεπιστήμια Κρήτης: Επιστροφή στα αμφιθέατρα με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών (βίντεο)

Κρήτη
Πανεπιστήμια Κρήτης: Επιστροφή στα αμφιθέατρα με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες των Πανεπιστημίων της Κρήτης, επέστρεψαν και οι φοιτητές του νησιού - Τα ποσοστά εμβολιασμών στα εκπαιδευτικα ιδρύματα του νησιού

Σήμερα, Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, άνοιξαν τα περισσότερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, με τα ποσοστά των εμβολιασμών να αγγίζουν το 73,5 % στους φοιτητές και το 91% στους πανεπιστημιακούς.

Στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες των Πανεπιστημίων της Κρήτης, επέστρεψαν και οι φοιτητές του νησιού. Μετά από τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα μακριά από τα αμφιθέατρα, τις αίθουσες και τα εργαστήρια, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης δίνουν ξανά ζωή στους χώρους του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Η Πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου κατέγραψε υπεροπληρότητα, εκφράζοντας την αισιοδοξία της πως δεδομένης της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης και των μέτρων προστασίας, η ακαδημαϊκή χρονιά θα κυλήσει ομαλά. Στον αντίποδα, μέλη φοιτητικών οργανώσεων μίλησαν για ελλιπή μέτρα, τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω την πορεία του ακαδημαϊκού έτους.

Πολύ σημαντικό ποσοστό των φοιτητών μας δεν έχει αίσθηση του τι σημαίνει ελληνικό πανεπιστήμιο .Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλά και πολύ σύντομα όλοι θα ενταχθούν στην πολυτεχνική μας κοινότητα, δηλώνει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, προσθέτοντας πως η επιστροφή των φοιτητών και η υποδοχή των νεοεισαχθέντων έγινε με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Βεβαίως υπάρχουν μέτρα ασφαλείας τα οποία τηρούνται, γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών, ακολουθώντας δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ισχύει. και υπάρχει θετική ανταπόκριση από όλους και γενικώς υπάρχει αισιοδοξία πως θα κερδίσουμε το στοίχημα αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντόπουλος.

Σύμφωνα με την Πρυτανική αρχή το 85% των φοιτητών, το 94% των καθηγητών και το 87% του λοιπού προσωπικού, είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η νέα ακαδημαϊκή περίοδος σηματοδοτεί και τη λειτουργία των νέων φοιτητικών εστιών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ήδη η επιτροπή φοιτητικής μέριμνας έχει αποφασίσει για τις πρώτες αιτήσεις που αφορούν σε 290 κλίνες. «Κατά βάση ικανοποιούμε όλες τις αιτήσεις που πληρούν τα κριτήρια και είμαστε σε αναμονή να πάρουμε τις λίστες των πρωτοετών φοιτητών από το Υπουργείο Παιδεία ς έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία τοποθέτησης και των προπτυχιακών φοιτητών», υπογραμμίζει ο Πρύτανης.

Χωρίς να λύνουν οριστικά το πρόβλημα φοιτητικής στέγης στα Χανιά, οι νέες εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης έρχονται αναμφισβήτητα να καλύψουν ένα σημαντικό κενό, με τη φιλοξενία φοιτητών που πληρούν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με την Πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 70% των φοιτητών, το 91% των καθηγητών και το 70% του διοικητικού προσωπικού, είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ όπως επισημαίνουν πηγές στην Πρυτανεία, μετά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας ή και 15 ημέρες θα υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία, καθώς δημιουργείται μία πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται όλα τα δεδομένα.

Μέτρα και προϋποθέσεις για την προσέλευση στα ιδρύματα

Στην τελευταία υπουργική απόφαση προβλέπεται, ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, όταν προσέρχονται στα Πανεπιστήμια, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

  • να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή
  • να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
  • να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ. Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ήμερες.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σύμβασης παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο της διασφάλισης τήρησης των μέτρων. Έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα Πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό.

Επίσης, το ΥΠΑΙΘ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, δεσμεύτηκε για τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα ΑΕΙ.

Κατόπιν σύστασης της επιτροπής των ειδικών, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει ως εξής:

Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης Covid-19 και τον αναπληρωτή του.

Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ, που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής, σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.

Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.

Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).

Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News