Νοσοκομείο Χανίων: Απέκτησε PostCOVID ιατρείο - Τι είναι το σύνδρομο που ταλαιπωρεί τους ασθενείς

Χανιά
Νοσοκομείο Χανίων: Απέκτησε PostCOVID ιατρείο - Τι είναι το σύνδρομο που ταλαιπωρεί τους ασθενείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ιατρείο στελεχώνεται από την υπεύθυνη της Κλινικής COVID2, παθολόγο Ειρήνη Λαγουδάκη και από την εντατικολόγο Αλεξάνδρα Πενθερουδάκη

Εξειδικευμένο ιατρείο PostCOVID για ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, ανεξαρτήτως από το αν νοσηλεύτηκαν ή όχι, δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Το ιατρείο απευθύνεται σε ασθενείς που, ενώ ανάρρωσαν, αρκετές εβδομάδες μετά εμφάνισαν συμπτώματα longCOVID ή PostCOVID όπως συνηθίζεται να λέγεται. Το ιατρείο στελεχώνεται από την πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσηλευτικού ιδρύματος και υπεύθυνη της Κλινικής COVID2, παθολόγο κ. Ειρήνη Λαγουδάκη, και από την εντατικολόγο κ. Αλεξάνδρα Πενθερουδάκη.

Στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, ο διοικητής κ. Γιώργος Μπέας και οι δύο γιατροί παρουσίασαν τη λειτουργία του ιατρείου και έκαναν λεπτομερή περιγραφή της δύσκολης κατάστασης την οποία βιώνουν πολλοί ασθενείς και στην Κρήτη μετά την ανάρρωσή τους. «Το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, βασικός πυλώνας της δημόσιας υγείας στον νομό Χανίων και στη Δυτική Κρήτη γενικότερα, μπροστάρης στην πετυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη λειτουργία του ιατρείου postCOVID», είπε ο κ. Μπέας.

Τι είναι το “longCOVID” ή “postCOVID”

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 βελτιώνονται σε μερικές εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι συνεχίζουν να υφίστανται παρατεταμένα συμπτώματα για μήνες, που μάλιστα υποτροπιάζουν. Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Κλινικής COVID2 κ. Λαγουδάκη, «το postCOVID συμβαίνει όταν τα συμπτώματα παρατείνονται ακόμη και μετά από δώδεκα εβδομάδες, έξι μήνες ή ακόμη και μετά από ένα χρόνο».

Η παρατεταμένη νόσος COVID, το “longCOVID” ή “postCOVID”, όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι ένα πολυσυστηματικό σύνδρομο με συμπτώματα και σημεία που ακολουθούν την οξεία φάση COVID και μπορούν να συνεχίζονται για πολλές φορές για αρκετούς μήνες. Όπως εξήγησε η κ. Λαγουδάκη, «πάρα πολλοί άνθρωποι περιγράφουν μια ομίχλη στον εγκέφαλο, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, να διαβάσουν, να δουν μια ταινία, εμφανίζουν αιμωδίες, τριχόπτωση, στυτική δυσλειτουργία, συμπτώματα που δεν μπορούμε να φανταστούμε κι όμως υπάρχουν».

Το postCOVID μπορεί να αναπτυχθεί ασχέτως με τη σοβαρότητα της αρχικής νόσου. Τα συμπτώματα μπορούν να αφορούν οποιοδήποτε σύστημα του οργανισμού με συνηθέστερα τη γενικευμένη κακουχία, την καταβολή, τις μυαλγίες, τη δύσπνοια, τη θωρακαλγία, τον βήχα, τις διαταραχές σε γεύση και όσφρηση, την κεφαλαλγία, τις διάρροιες, τον ίλιγγο, το αίσθημα παλμών, τις διαταραχές ύπνου και διάθεσης, καθώς και τα εξανθήματα.

Η κ. Αλεξάνδρα Πενθερουδάκη, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, επιμελήτρια Α’ στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων, σημείωσε ότι «το συνηθέστερο σύμπτωμα, που επιμένει, και ιδιαίτερα στους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, είναι η δυσκολία στην αναπνοή, σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζει και την καθημερινή λειτουργία. Μελέτη που έγινε στην Κίνα έδειξε ότι, ακόμη και έξι μήνες μετά, περίπου ένα 60% των ασθενών συνέχιζαν να έχουν είτε κόπωση είτε δύσπνοια».

Το απογοητευτικό είναι ότι οι βλάβες από COVID-19 στους πνεύμονες είναι μόνιμες και, σύμφωνα με την κ. Πενθερουδάκη, «ο πνεύμονας από τη στιγμή που θα περάσει στη φάση της καταστροφής δεν έχει τη δυνατότητα να αναπλαστεί. Το χειρότερο είναι ότι αυτό παρατηρείται ακόμη και σε παιδιά και νέους ηλικίας 16-18 ετών».

Ωστόσο, υπάρχουν και συστηματικά νοσήματα που πυροδοτούνται έπειτα από COVID νόσηση, όπως διάμεση πνευμονοπάθεια, πνευμονική εμβολή, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσος, αντιδραστική αρθρίτιδα, νόσος συνδετικού ιστού, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, εμβολή-θρόμβωση αρτηριών ή φλεβών, αλωπεκία, στυτική δυσλειτουργία, έλλειψη βιταμινών, ακόμα και κατάθλιψη.

Στο ιατρείο PostCOVID του Νοσοκομείου Χανίων οι ασθενείς ελέγχονται κλινικά, εργαστηριακά, απεικονιστικά και με λειτουργικές δοκιμασίες πνευμόνων, όποτε κρίνεται απαραίτητο. Για τη βέλτιστη εκτίμηση και θεραπευτική προσέγγιση, υπάρχει συνεργασία με καρδιολόγο, νευρολόγο, φυσικοθεραπευτή, ψυχολόγο και διαιτολόγο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News