«Ίκαρος Παλλάς»: Από τις θάλασσες της Αδριατικής στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων

Χανιά
«Ίκαρος Παλλάς»: Από τις θάλασσες της Αδριατικής στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το στατικό μοντέλο του «Ίκαρος Παλλάς» προστέθηκε στη συλλογή εκθεμάτων του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης στα Χανιά

Το στατικό μοντέλο του «Ίκαρος Παλλάς» του πλοίου των «Μινωικών Γραμμών» που ταξίδευε από το 1997 στις θάλασσες της Αδριατικής και της Μεσογείου και από το 2016 ανήκει στον στόλο του Ομίλου Γκριμάλντι, προστέθηκε στη συλλογή εκθεμάτων του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης στα Χανιά. Πρόκειται για μια δωρεά της κρητικής ναυτιλιακής εταιρείας, που έγινε με ενέργειες του αντιπροέδρου των «Μινωικών Γραμμών» κ. Μιχάλη Χατζάκη, της συζύγου του κ. Αλίκης Κεφαλογιάννη και του διευθύνοντος συμβούλου κ. Αντώνη Μανιαδάκη.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία Μανόλης Πετράκης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, κάνοντας λόγο για ένδειξη αναγνώρισης του έργου του μουσείου.«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αποκτήσαμε άλλο ένα μοντέλο. Μας τιμά ιδιαίτερα, διότι είναι ένα αντιστάθμισμα της προσπάθειας που καταβάλλουμε για την ανάδειξη και προβολή της ναυτικής κληρονομιάς μας», είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα από είκοσι στατικά μοντέλα πλοίων του Εμπορικού Ναυτικού φιλοξενούνται στην έκθεση του Μουσείου, που παρουσιάζει κυρίως ιστορικά μοντέλα του Πολεμικού Ναυτικού. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τρία μοντέλα πλοίων «λίμπερτυ», που παραχωρήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε Έλληνες πλοιοκτήτες ως αντιστάθμισμα των υπηρεσιών που παρείχε ο ελληνικός στόλος.Υπογραμμίζοντας την ιστορική σημασία τους, ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης είπε ότι «αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 73% του εμπορικού στόλου χάθηκε. Τα λίμπερτυ, λοιπόν, ήταν αυτά που ξαναέφεραν στο προσκήνιο την εμπορική ναυτιλία και τους Έλληνες εφοπλιστές».

Στον ίδιο χώρο, οι επισκέπτες του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης μπορούν να θαυμάσουν το μοντέλο του νέου πλωτού αποκτήματος του Λιμεναρχείου Χανίων, το οποίο δώρισε στο Μουσείο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως εξήγησε ο κ. Πετράκης, «όταν κατασκευάζεται ένα πλοίο, συνήθως η κατασκευάστρια εταιρεία παραδίδει μαζί με το σκάφος και ένα μοντέλο του. Τον περασμένο Απρίλιο, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας παρέλαβαν δύο νέα σκάφη για το λιμενικό σώμα. Μοντέλο του ενός προσφέρθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός με τη σειρά του το δώρισε σε μας». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφτεί το μουσείο το προσεχές διάστημα, για να δει το εν λόγω μοντέλο στη θέση του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News