Χανιά: Δημιουργία της πρώτης μεσογειακής πράσινης περιφερειακής τράπεζας σπόρων

Χανιά
Χανιά: Δημιουργία της πρώτης μεσογειακής πράσινης περιφερειακής τράπεζας σπόρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

To ερευνητικό πρόγραμμα πραγματοποιείται με την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων

Την δημιουργία της πρώτης μεσογειακής πράσινης περιφερειακής τράπεζας σπόρων, υπέγραφε σήμερα ο Σταύρος Αρναουτάκης. Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Κρήτης και του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.

Μέσω της προγραμματικής σύμβασης, χρηματοδοτείται με 64.000 ευρώ η βιοκλιματική αναβάθμιση του κτιρίου του κέντρου «Δήμητρα» Χανίων, ώστε να πραγματοποιηθεί η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με σκοπό την δημιουργία της πρώτης μεσογειακής «πράσινης» περιφερειακής τράπεζας σπόρων Κρήτης. Το κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Χανίων, παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΜΑΙΧ για τη μετεγκατάσταση των υποδομών της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών.

Μέσω της συνεργασίας και της μετεγκατάστασης θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα συμβάλλουν στην ασφαλέστερη διατήρηση συλλογών σημαντικών φυτογενετικών πόρων της Κρήτης, στη μείωση των λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας Σπόρων του ΜΑΙΧ, στη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δραστηριοτήτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε θέματα διατήρησης και αξιοποίησης της ιθαγενούς φυτικής ποικιλότητα, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ και στην εφαρμογή των Εθνικών Στρατηγικών για τη Βιοποικιλότητα και την Κλιματική Αλλαγή, της νομοθεσίας για τους Φυτογενετικούς Πόρους, καθώς και των σχετικών διεθνών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.

O περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε σήμερα προγραμματική σύμβαση για τις εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης της Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής - Χρυσοπηγής στα Χανιά. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), της Περιφέρειας Κρήτης και μονής, και χρηματοδοτείται από πόρους της περιφέρειας, με 650.000 ευρώ. Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει τις εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης στα κτίρια, λόγω εκτεταμένων φθορών από την υγρασία και την παλαιότητα και οι εργασίες θα γίνουν κατά πλήρη εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News