Δήμος Γαύδου: Έγραψε ιστορία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα - Έμεινε χωρίς αντιπολίτευση

Κρήτη
Δήμος Γαύδου: Έγραψε ιστορία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα - Έμεινε χωρίς αντιπολίτευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από τις ομαδικές παραιτήσεις, η δημοτική Αρχή της Γαύδου έφτασε να έχει απόλυτη κυριαρχία 100% στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ιστορία στα αυτοδιοικητικά της χώρας έγραψε η Κρήτη και συγκεκριμένα ο Δήμος Γαύδου, καθώς οι εξελίξεις τα έφεραν έτσι ώστε να μην υπάρχει καθόλου αντιπολίτευση και η δημοτική Αρχή να έχει το 100% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αν και μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019 η δημοτική Αρχή Γαύδου ξεκίνησε τη θητεία της με συνθήκες μειοψηφίας, αφού εξέλεξε με βάση την κάλπη 6 εκ των 13 συνολικά δημοτικών συμβούλων, τελικά μετά από ένα ντόμινο εξελίξεων το τελευταίο διάστημα και τις ομαδικές παραιτήσεις 9 συμβούλων, αυτή τη στιγμή έφτασε να έχει και τους 13 συμβούλους που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, μετά τις προ ημερών παραιτήσεις 9 δημοτικών συμβούλων (7 από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και 2 ανεξάρτητων συμβούλων που είχαν αποσχιστεί από την παράταξη της δημάρχου), οι οποίοι προχώρησαν μαζικά σε αυτή την κίνηση ως έκφραση διαμαρτυρίας κατά της δημάρχου Λίλιαν Στεφανάκη, δεν κατέστη δυνατό να αναπληρωθούν οι παραιτηθέντες μέσα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Αναγκαστικά επιστρατεύτηκε, λοιπόν, η εφεδρική προβλεπόμενη από τη νομοθεσία λύση. Δηλαδή οι 9 κενές θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο καλύφθηκαν από επιλαχόντες της παράταξης της δημάρχου, που προσθέτοντας άλλους 9 συμβούλους στους 4 δικούς της μετρά αισίως πλειοψηφία 100% στο Συμβούλιο.

Έτσι ο δήμος οδηγήθηκε στο πρωτόγνωρο για τα αυτοδιοικητικά δρώμενα σκηνικό, η δημοτική Αρχή να έχει την απόλυτη δύναμη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που ισχύει μονάχα σε 4 περιπτώσεις μικρών δήμων, όπου όμως (αντίθετα με ό,τι είχε γίνει στις εκλογές στη Γαύδο) στην κάλπη του Μαΐου του 2019 είχε κατέβει ένας μονάχα υποψήφιος συνδυασμός.

Όπως ήταν επίσης αναμενόμενο, με πλειοψηφία 100% μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκλέχτηκαν πανηγυρικά με το απόλυτο ψήφων (13 στους 13) ο νέος αντιπρόεδρος του σώματος Γιώργος Παπαδάκης και ο νέος γραμματέας του σώματος Θεοχάρης Αρκαλάκης.

Το χρονικό

Η αντίστροφη μέτρηση για να φτάσουμε στην απίστευτη αυτή εξέλιξη σήμανε στις 3 Σεπτεμβρίου, όταν και συνέβη κάτι ομολογουμένως πρωτοφανές σε πανελλαδικό επίπεδο. Στον Δήμο Γαύδου, δήμο σημειωτέον με πληθυσμό 158 μόλις κατοίκων, είχαμε την ομαδική παραίτηση 9 εκ των 13 δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι συνόδευσαν τις παραιτήσεις με ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά της δημάρχου Λίλιαν Στεφανάκη, η οποία και απάντησε με εξίσου βαριές πολιτικές καταγγελίες κατά των παραιτηθέντων.

Όπως είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα «ΝΚ», με βάση τα όσο προβλέπονται θεσμικά, η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, όφειλε να καλέσει, μετά την πρωτοκόλληση των παραιτήσεων, τους επιλαχόντες κατά σειρά κατάταξης ανά συνδυασμό για να αντικαταστήσουν τους 9 παραιτηθέντες δημοτικούς συμβούλους (7 συμβούλους από τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης και 2 συμβούλους που αρχικώς είχαν εκλεγεί με την παράταξη της δημάρχου, αλλά κατόπιν τα «έσπασαν»).

Από εκεί και ύστερα, τα σενάρια ήταν τρία:

Στο πρώτο σενάριο θα αποδέχονταν την πρόσκληση οι επιλαχόντες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και θα είχαμε αντικατάσταση των παραιτηθέντων από τους συνδυασμούς στους οποίους ανήκουν. Σε περίπτωση που αρνούνταν να αναλάβουν καθήκοντα συμβούλου οι επιλαχόντες υποψήφιοι των συνδυασμών της αντιπολίτευσης, τότε θα πηγαίναμε στο 2ο σενάριο, στο οποίο δίνεται η δυνατότητα στη δήμαρχο να προχωρήσει στην αντικατάσταση των κενών θέσεων με επιλαχόντες άλλων συνδυασμών και, στην προκειμένη περίπτωση, με επιλαχόντες του δικού της συνδυασμού. Αν δεν μπορούσε να γίνει ούτε αυτό, τότε υπήρχε και ένα τρίτο, ακραίο σενάριο, αυτό της προκήρυξης εκλογών εντός δύο μηνών, από τον περιφερειάρχη Κρήτης, για την κάλυψη όμως μόνο των 9 κενών εδρών και όχι του συνόλου του 13μελούς Δημοτικού Συμβουλίου Γαύδου. Τι συνέβη τελικά στην πράξη;

Προέκυψε το 2ο σενάριο

Ειδικότερα, δεδομένης της παραίτησης των 9 εκ των 13 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που διενεργήθηκε με την υπ’ αριθμ. 1096/03-09-2021 επιστολή των δημοτικών συμβούλων, ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρο 55 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, ήτοι η κ. δήμαρχος κάλεσε αμέσως τους αναπληρωματικούς δημοτικούς συμβούλους, με τη σειρά της εκλογής τους, ώστε να εμφανιστούν σε ορκωμοσία εντός 5 ημερών από την επίδοση της πρόσκλησης για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Λόγω του γεγονότος: α) μη εμφάνισης κανενός εκ των καλεσθέντων αναπληρωματικών, β) εξάντλησης του αριθμού των αναπληρωματικών δημοτικών συμβούλων τόσο από τη μείζονα αντιπολίτευση “Αλληλέγγυοι πολίτες Γαύδου” όσο και από την ελάσσονα αντιπολίτευση “Ομάδα ανάπτυξης Γαύδου” και γ) λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 55 του Ν. 3852/2010 και το υπ’ αρ. πρωτ. 5914- 04/08/2021 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ., βάσει του οποίου ορίζεται πως, εάν υπάρχουν αναπληρωματικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου, αυτοί δύνανται να καταλάβουν τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που έμειναν κενές και για τις οποίες δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί από τον αντίστοιχο συνδυασμό, οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου που κενώθηκαν καλύφθηκαν από δημοτικούς συμβούλους προερχομένους από την παράταξη της δημάρχου.

Έτσι λοιπόν, τα 9 κενά έδρανα στο Δημοτικό Συμβούλιο καταλαμβάνουν και έχουν ήδη ορκιστεί 9 επιλαχόντες από την παράταξη της δημάρχου και συγκεκριμένα οι: Αρκαλάκης Θεοχάρης, Τζανιδάκης Αδάμ, Τεκάκη Νικολέτα, Καραβαράκης Κωνσταντίνος, Φουντουλάκης Αντώνης, Μπικογιαννάκη Δέσποινα, Μητσοπούλου Δήμητρα, Τσιριντάνη Νεκταρία και Κουμαντατάκη Μαρία.

Συνεπώς η δημοτική Αρχή Γαύδου διαθέτει πλέον και τους 13 συμβούλους που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με 100% ψήφων ο νέος αντιπρόεδρος και γραμματέας

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 του Ν. 3852/2010 και βάσει της Εγκυκλίου 87/2019 του υπουργείου Εσωτερικών, ελλείψει άλλων παρατάξεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου, τόσο για τη θέση του αντιπροέδρου όσο και για τη θέση του γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου προτάθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη της δημάρχου “Γαύδος με όραμα”. Ο πρόεδρος κάλεσε όλους τους συμβούλους της δημοτικής παράταξης της δημάρχου να αναδείξουν υποψήφιο αντιπρόεδρο και γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως ενημέρωσε, προτεινόμενοι για την κάλυψη των κενών θέσεων του προεδρείου είναι όσοι συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της παράταξης, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας. Μετά την ολοκλήρωση της διά ζώσης διαδικασίας της ψηφοφορίας, που πραγματοποιήθηκε διακριτά για κάθε αξίωμα στο δημοτικό κατάστημα στο Καστρί (πρώην Γυμνάσιο) και την αποσφράγιση των φακέλων, καταμετρήθηκαν από τον πρόεδρο, επί των παρόντων και ψηφισάντων 13, ο υποδειχθείς υποψήφιος νέος αντιπρόεδρος Παπαδάκης Γεώργιος έλαβε 13 σταυρούς προτίμησης, που αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακολούθως, ο πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να προβεί στην εκλογή του γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου με μυστική ψηφοφορία. Μετά την αποσφράγιση των φακέλων, καταμετρήθηκαν από τον πρόεδρο, επί των παρόντων και ψηφισάντων 13, ο υποδειχθείς νέος υποψήφιος γραμματέας κ. Αρκαλάκης Θεοχάρης Αδάμ έλαβε 13 σταυρούς προτίμησης, που αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πλέον αναμένεται, για το τυπικό του πράγματος, η επικύρωση της νομιμότητας της εκλογής νέου αντιπροέδρου και νέου γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Γαύδου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

(φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News