Χανιά: SOS για το Ιτζεδίν

Κρήτη
Χανιά: SOS για το Ιτζεδίν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα για την ανάγκη διάσωσης του ιστορικού φρουρίου του Ιτζεδίν που απειλείται με κατάρρευση εξέπεμψαν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ ενταξιακής κουλτούρας Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει

Μήνυμα για την ανάγκη διάσωσης του ιστορικού φρουρίου του Ιτζεδίν που απειλείται με κατάρρευση εξέπεμψαν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ ενταξιακής κουλτούρας Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν ομιλίες έξω από το χώρο των Εγκληματικών Φυλακών με τις μαρτυρίες απογόνων ανθρώπων που έχουν βιώσει το μαρτύριο του Ιτζεδίν την εποχή κυρίως του εμφυλίου, να προκαλούν συγκίνηση.

Καταθέτοντας μνήμες από τις ιστορίες των προγόνων τους, άνθρωποι που βρέθηκαν στο Φρούριο του Ιτζεδίν με αφορμή το πανελλήνιο φεστιβάλ ενταξιακής κουλτούρας Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει, υπογράμμισαν με εμφατικό τρόπο την ανάγκη αποκατάστασης και ανάδειξης του. Η πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με αναπηρία Χανίων και πρόεδρος του Φεστιβάλ Αμαλία Μπασιά έχοντας χάσει τον πατέρα της στον εμφύλιο, είχε επισκεφθεί σαν παιδί το Ιτζεδίν για να συναντήσει άλλα μέλη της οικογένειας της.

Με λόγια καρδιάς, η κυρία Μπασιά μίλησε στην τηλεοπτική κάμερα της ΚΡΗΤΗ-ΤV αναφέροντας: «Σήμερα, αιμορραγεί η καρδιά μου. Μπήκα μέσα σε ηλικία 4 ετών με τα παλιά λεωφορεία  να δω τους θείους μου. Εδώ μπανοβγαίναμε μέχρι που προέκυψε η σκέψη να τους πάνε στην Κέρκυρα» .

Σήμερα οι Εγκληματικές Φυλακές Καλαμίου που στεγάστηκαν στο Φρούριο του Ιτζεδίν επί χρόνια, έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες. Οι ιστορίες αυτές προκαλούν συγκίνηση και κλάμα, καθώς είναι ιστορίες ανθρώπινες που έζησαν καταστάσεις φρικτές.

Παρά την αξία του ως Οθωμανικό Φρούριο της Κρήτης αλλά και ως την φυλακή στην οποία κρατήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων που σε αυτήν εκτελέστηκε η τελευταία θανατική ποινή το 1972, το Ιτζεδίν παραμένει αναξιοποίητο και αφημένο στο χρόνο.

Η Αρετή Μαρματάκη, μέλος του Φεστιβάλ  Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει, τόνισε την σημασία του φεστιβάλ που στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορίας του τόπου.

«Είναι σημαντικό πως αξιοποιούμε το φεστιβάλ ενταξιακής κουλτούρας για να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου και τις ευκαιρίες που πρέπει ως Πολιτεία να προσφέρουμε στα άτομα με λιγότερες ευκαιρίες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαρματάκη.

Αξίζει  να σημειωθεί πως πριν από  ένα χρόνο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη , αναγνωρίζοντας πως το μνημείο απειλείται με κατάρρευση, άνοιξε παράθυρο για την αποκατάσταση του, προτείνοντας να  παραχωρηθεί στο δήμο Χανίων και να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Φωτογραφία από ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News