Τελετή αδελφοποίησης του δήμου Χανίων με δήμο της Φλώριντα των ΗΠΑ

Κρήτη
Τελετή αδελφοποίησης του δήμου Χανίων με δήμο της Φλώριντα των ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη φάση της αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δήμων Χανίων και Τάρπον Σπρίνγκς των ΗΠΑ στο ιστορικό φρούριο Φιρκά

Σε ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία της πόλης, στο ιστορικό φρούριο Φιρκά στο Ενετικό λιμάνι, πραγματοποιήθηκε απόψε η 1η φάση της αδελφοποίησης του δήμου Χανίων με τον δήμο του Τάρπον Σπρίνγκς, της Φλόριντα των Η.Π.Α.. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπέγραψαν, οι δήμαρχοι Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος, ενώ η τελετή πλαισιώθηκε μουσικά με την φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων που απέδωσε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη.

Κατά την έναρξη της τελετής διαβάστηκε μήνυμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο οποίο αναφέρονταν οι προσπάθειες του δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς για αδελφοποίηση με δήμους της Ελλάδος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, «η συνεχής σας προσπάθεια να ενισχύσετε τους δεσμούς της ιστορικής πόλης του Τάρπον Σπρινγκς με πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσά τους και αυτή από την οποία κατάγομαι, τα Χανιά, εκτιμάται πολύ στην πατρίδα μας. Αποτελούν μία συνέχεια των αδελφοποιήσεων με την Κάλυμνο, τη Σύμη, την Χάλκη και τη Λάρνακα το 2000».

Ο κ. Μητσοτάκης στο μήνυμα του τόνιζε, ότι λόγω της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, δεν μπόρεσε να δώσει το παρών στην τελετή αδελφοποίησης των δήμων. Αναφερόταν επίσης στην επίσκεψή του στο Τάρπον Σπρινγκς τον Ιανουάριο του 2020, για την γνωστή σε όλες τις ΗΠΑ γιορτή των Θεοφανίων. Όπως επεσήμαινε, «οι υπέροχοι άνθρωποι του Τάρπον Σπρινγκς έχουν καταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να συνδυάσουν τα στοιχεία του ελληνικού και του αμερικανικού έθνους και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι δύο χώρες αυξάνουν συνεχώς την συνεργασία και τους δεσμούς τους, βασιζόμενες στο ότι μοιραζόμαστε τις βασικές αρχές της ελευθερίας, ισότητας και δημοκρατίας που πρέπει να καθοδηγούν τα κράτη σε όλο τον κόσμο. Θα ήθελα να σας επιστήσω να συνεχίσετε την σημαντική δουλειά που κάνετε για την ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και να συνεχίσετε να είσαστε πηγή έμπνευσης για τους πολίτες του Τάρπον Σπρινγκς. Και βέβαια να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας, τον πολιτισμό μας, την θρησκεία μας, την παράδοση και την γλώσσα μας, και πάντα να είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα και για τις προσπάθειες που γίνονται να είμαστε ανάμεσα στους κορυφαίους στη διεθνή σκηνή».

Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο δήμαρχος Χανίων χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα σημαντική, ξεχωριστή και με ιδιαίτερη βαρύτητα, τονίζοντας ότι τα Χανιά μετά από πολλά χρόνια κινούν ξανά τις διεθνείς συνεργασίες.

Στο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζος, τόνισε πως η κοινότητά του, εκφράζει την χαρά της για την αδελφοποίησή της με τα Χανιά και επισήμανε πως ένας από τους πρώτους κατοίκους του δήμου του ήταν ο Γιάννης Κοκολάκης από τα Χανιά.

 Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων για αδελφοποίηση με τον δήμο των ΗΠΑ, ανέγνωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ευτύχης Δαμιανάκης. Στην απόφαση τονίζεται ότι, η αδελφοποίηση των δύο δήμων θα επιστεγάσει την πρόθεση των δύο πλευρών για την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ φορέων των δύο πόλεων, με πιθανά πεδία συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της παιδείας, της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και του επιχειρηματικού και εμπορικού τομέα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου των δυο χωρών και με ανταλλαγή δώρων. Η 2η φάση της αδελφοποίησης, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News