Μίκης Θεοδωράκης: Το ύστατο ταξίδι - Στη Σούδα το πλοίο που μετέφερε τη σορό

Χανιά
Μίκης Θεοδωράκης: Το ύστατο ταξίδι - Στη Σούδα το πλοίο που μετέφερε τη σορό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη αποχαιρετά τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη

Ήταν το τελευταίο θαλασσινό ταξίδι για τον Μίκη Θεοδωράκη, με μία ακόμη επιθυμία του Οικουμενικού Μίκη, να εκπληρώνεται.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, εφθασε στο λιμάνι της Σούδας,  το πλοίο της γραμμής με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. 

Στο λιμάνι βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη, φωνάζοντας "αθάνατος" και ξεσπώντας σε χειροκροτήματα μόλις η νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό βγήκε από το πλοίο της γραμμή. 

Λίγα λεπτά αργότερα η αυτοκινητοπομπή αναχώρησε από το λιμάνι και με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης μεταφέρθηκε τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.

Εκεί έφθασε μέσω των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Χάληδων, ενώ στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς η Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου θα αποδίδει τραγούδια του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη.

96 βρακοφόροι, όσα ακριβώς και τα χρόνια του θα συνοδεύσουν τη σορό μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Τροχονομικά μέτρα από τη Σούδα μέχρι τη Μητρόπολη κι από τη Μητρόπολη μέχρι τον Γαλατά θα διευκολύνουν την πομπή.

Ο λαός της Κρήτης, πολίτες που αγάπησαν τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα από το έργο του, άνθρωποι που πίστεψαν τις ιδέες του, αναμένεται σύσσωμοι να τον αποχαιρετήσουν. Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί έως τις 12 το μεσημέρι, οπότε με αυτοκινητοπομπή η σορός θα οδηγηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Γαλατά. Σε στενό οικογενειακό κύκλο θα ψαλεί στη 1 το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο προαύλιο της εκκλησίας θα παρίστανται πολιτειακές και πολιτικές Αρχές, καθώς και οι Αρχές της Κρήτης. Παρούσα θα είναι και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η προσέλευση πολιτών δε θα επιτρέπεται για λόγους προστασίας από τον κορωνοϊό, γι’ αυτό και όλη η περιοχή του Γαλατά γύρω από την εκκλησία θα είναι αποκλεισμένη.

Η αυλαία για τον μεγάλο Έλληνα θα πέσει στο κοιμητήριο του Γαλατά, όπου με πεζή συνοδεία θα μεταφερθεί η σορός. Εκεί θα βρίσκονται μόνο τα μέλη της οικογένειάς του. Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ταφεί στο διπλό μνήμα που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας κ. Περάκης, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ίδιου, και στο οποίο επιθυμούσε να ταφεί και η αγαπημένη του σύζυγος, Μυρτώ, όταν φύγει από τη ζωή. Το φινάλε της επίγειας ζωής τού εμβληματικού δημιουργού θα γραφτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό τους ήχους ριζίτικου τραγουδιού

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, τα Χανιά και η Κρήτη, αποχαιρετούν σήμερα τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και αγωνιστή της δημοκρατίας, Μίκη Θεοδωράκη.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφθασε όπως έχει ανακοινωθεί στις 7.30 το πρωί με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας, και με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.

Η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια με συνοδεία βρακοφόρων και της φιλαρμονικής μπάντας του δήμου Χανίων.

Στις 13:00 θα μεταφερθεί στο χωριό του τον Γαλατά και στον ναό του Αγίου Νικολάου όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για την δημόσια υγεία.

Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News