Μίκης Θεοδωράκης: «Θέλω να φτάσω στα Χανιά με πλοίο» - Η Κρήτη είναι έτοιμη να τον υποδεχτεί

Κρήτη
Μίκης Θεοδωράκης: «Θέλω να φτάσω στα Χανιά με πλοίο» - Η Κρήτη είναι έτοιμη να τον υποδεχτεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρετώδεις προετοιμασίες στον Γαλατά – Στόχος να αποδοθεί η μεγιστη τιμή στον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη

Στην αγκαλιά της κρητικής γης, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, θα αναπαυτεί μεθαύριο Πέμπτη ο κορυφαίος μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης, που σφράγισε με την παρουσία του, το έργο και τη ζωή του μια ολόκληρη εποχή. Στα Χανιά, οι Αρχές προετοιμάζονται για την υποδοχή της σορού, ενώ ανάλογες είναι οι προετοιμασίες στον Γαλατά, όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και θα ταφεί δίπλα στη μητέρα, τον πατέρα και τον αδελφό του στο κοιμητήριο του χωριού.

Σ’ αυτά τα χώματα, που πάτησε για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2017, στα χώματα των προγόνων του, της Κρήτης που τον καθόρισε και τον οδήγησε σε δρόμους επαναστατικούς όπως ο ίδιος έλεγε, θα επιστρέψει για να φωλιάσει για πάντα. H “καρδιά” του Μίκη Θεοδωράκη “θα χτυπά” πια από τον Γαλατά, το χωριό του πατέρα του, τον τόπο που πέρασε καλοκαίρια της ζωής του και που κράτησε φυλαγμένο μέσα του ως τον τελευταίο του προορισμό.

Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, στην τελευταία κάθοδο του μουσικοσυνθέτη στα Χανιά για τα εγκαίνια του Θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης”, είχε πει ενώπιόν του και ενώπιον του συγκεντρωμένου κόσμου που υποκλινόταν μπροστά του: «Αυτός ο άνθρωπος γυρίζει στην αρχή του. Πάντα το έλεγε. Το θυμάμαι. Τόσα χρόνια στα ταξίδια μας... Τώρα λοιπόν γυρίζει στη γενέτειρα. Σα να θέλει να ξαναπιάσει πάλι το νήμα από την αρχή. Αυτός ο τόπος, τα Χανιά, τον καθόρισε. Εδώ ξεκίνησε το μουσικό του σύμπαν».

Οι προετοιμασίες υποδοχής της σορού του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη είναι πυρετώδεις.

Η τιμή είναι μεγάλη και το βάρος ανάλογο, για αυτό και οι Αρχές των Χανίων, προσηλωμένες στην επιθυμία του ίδιου, επιδιώκουν το “αντίο” να είναι αντάξιο της βαριάς παρακαταθήκης που αφήνει ο εμβληματικός Έλληνας μουσικοσυνθέτης.

«Η κορυφαία ευθύνη του Δήμου είναι να τον υποδεχτεί με την τιμή που αρμόζει και σύμφωνα με αυτό που ο ίδιος επιθυμούσε και το είχε εκφράσει με διάφορους τρόπους», σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης. Για μεγάλη τιμή για τα Χανιά έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, σημειώνοντας πως οι Αρχές καλούνται να αξιοποιήσουν την επιλογή τού διεθνούς εμβέλειας Έλληνα να ταφεί στη γενέτειρα του πατέρα του. «Για τον Μίκη μιλάει το έργο του, η στάση ζωής του όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ένας άνθρωπος μοναδικός, ξεσήκωνε τον κόσμο, έπιανε τον παλμό και μας έδωσε τον ορισμό της στρατευμένης τέχνης», είπε ο κ. Καλογερής.

«Θέλω να φτάσω στα Χανιά με πλοίο» - Το συμβολαιογραφικό έγγραφο για τον ενταφιασμό του

Συγκεκριμένες οδηγίες σε ό,τι αφορά τον τόπο που επιθυμούσε να ταφεί είχε δώσει από τις 16 Ιανουαρίου 2020 ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, μέσω συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Στο έγγραφο ανέφερε ότι επιθυμία του ήταν να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο του Γάλατα Χανίων, όπου είχαν ήδη ενταφιαστεί οι γονείς του και ο αδερφός του.

Στη συμβολαιογραφική πράξη τονίζεται ότι ο τάφος που του έχει παραχωρηθεί έχει κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα φίλο του Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

Στο έγγραφο σημειώνεται, επίσης, ότι ο Μίκης Θεοδωράκης επιθυμεί να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με κάποιο άλλο μέσο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης όριζε ως εκτελεστές της τελευταίας του επιθυμίας δύο συνεργάτες και φίλους του, τον Γιώργο Αγοραστάκη και την Ειρήνη Παρμενίδου, ενώ ανέφερε ότι είχε συναντηθεί με εκπρόσωπο συγκεκριμένου γραφείου τελετών.

Με λουλούδια και σημειώματα το “αντίο”

Την ίδια στιγμή, στο πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά, ο κόσμος τον αποχαιρετά με λουλούδια και σημειώματα. Στο παλιό λιμάνι, στο θέατρο που φέρει το όνομά του, απλοί πολίτες γράφουν σκέψεις και συναισθήματα για τον δικό τους Μίκη, στο βιβλίο συλλυπητηρίων. Ως αργά χθες το απόγευμα ο Δήμος Χανίων σχεδίαζε το πρόγραμμα υποδοχής της σορού. Με όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, αναμένεται το πρωί της Πέμπτης στη Σούδα με το πλοίο της γραμμής. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην πλατεία του Γαλατά, και από εκεί η σορός θα μεταφερθεί στο κοιμητήριο του Γαλατά, για να εκπληρωθεί έτσι η επιθυμία του. Συγγενείς, φίλοι, προσωπικότητες του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου και απλοί πολίτες θα του πουν το τελευταίο “αντίο”.

Δίπλα στο μνήμα του πατέρα του, Γιώργη Θεοδωράκη, της μητέρας του Ασπασίας και του πολυαγαπημένου του αδελφού Γιάννη θα ταφεί ο Μίκης των επαναστάσεων, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Κάπως έτσι θα κλείσει ο κύκλος της επίγειας ζωής μιας από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Κρήτης, της Ελλάδας, με φήμη που απλώνεται σε όλη την οικουμένη. Ο οικουμενικός Μίκης Θεοδωράκης θα περάσει στην αιωνιότητα.

Το “αντίο” της Εκκλησίας της Κρήτης

Τον πρωτομάστορα του ελληνικού τραγουδιού αποχαιρετά και η Εκκλησία της Κρήτης. Σε χθεσινό ανακοινωθέν της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του αναφέροντας τα εξής: «Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, καθώς πληροφορήθηκε την κοίμηση του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος καταγόταν από τον Γαλατά Χανίων, εκφράζει τις θερμές συλλυπητήριες ευχές της προς τους κατά σάρκα οικείους του, καθώς και προς την καλλιτεχνική οικογένεια του Ελληνισμού και ευρύτερα, της οποίας “πρωτομάστορας” υπήρξε ο μακαριστός.

Η Εκκλησία Κρήτης προσεύχεται προς τον Τριαδικό Θεό για την ανάπαυση της ρωμαλέας ποιητικής ψυχής τού μεγάλου δημιουργού και καλλιτέχνη, που αγάπησε και ύμνησε με τη μουσική γραφίδα της μελοποιίας του το κάλλος της Θείας Δημιουργίας, “τραγούδησε”, με τρόπο μοναδικό και ιδιαίτερο τους καημούς και τα βάσανα του λαού μας και ενέπνευσε διαχρονικά και υπερτοπικά την πίστη στις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά.

Ο μακαριστός και αείμνηστος μεγάλος Έλληνας Μίκης υπήρξε η φωνή της Ελλάδος, του Ελληνισμού, της Ρωμιοσύνης. Αναδείχθηκε ο οικουμενικός άνθρωπος του Πολιτισμού μας. Στους ήχους των μουσικών του συνθέσεων ξεδίπλωνε την πολλάκις σταυρωμένη, αλλά και αναστημένη Ρωμιοσύνη. Ήταν ο άνθρωπος που σάρκωσε πάνω στις μουσικές νότες του την ιστορία του Έθνους μας.

Η Εκκλησία Κρήτης με ευγνωμοσύνη μνημονεύει τον αλησμόνητο Μίκη (Μιχαήλ), και προσεύχεται για την ανάπαυση της μακαρίας, ευγενικής και δημιουργικής ψυχής του, με τους δικαίους και τους Αγίους», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Προσωρινή διαταγή και για το γραφείο τελετών

Στο μεταξύ, χθες εκδικάστηκε η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλει η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, για το θέμα της ταφής. Η ίδια, διά του συνηγόρου της κ. Αλέξη Κούγια, ζήτησε να επιλέξει εκείνη το γραφείο τελετής που θα κηδέψει τον πατέρα της και όχι αυτό που έχει επιλεγεί από τον πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων “Μίκης Θεοδωράκης”, κ. Γιώργο Αγοραστάκη. Όπως ανέφερε ο κ. Κούγιας, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη είχε αναθέσει προ εξαμήνου τη διαδικασία ανάθεσης της ταφής του πατέρα της σε συγκεκριμένο γραφείο και είχε παραγγείλει πανάκριβο φέρετρο. Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, οι δύο πλευρές - ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, κ. Γιώργος Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του μουσικοσυνθέτη Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος - εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού.

Ωστόσο, η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θέμα ανάθεσης επιλογής γραφείου, καθώς, κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλέγει το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

Μάλιστα, o πληρεξούσιος δικηγόρος τού κ. Αγοραστάκη δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. «Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών, με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος», ανάφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα, γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός».

Σε δήλωσή του ο κ. Κούγιας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι αδιανόητο ο Σύλλογος Φίλων Θεοδωράκη να εμφανίζει έγγραφο και να ενδιαφέρεται να επιλέξει το γραφείο κηδειών, όταν η κόρη του έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες. Ο νόμος δεν προβλέπει τον καθορισμό του γραφείου τελετών. Όλα αυτά έγιναν εν κρύπτω. Αναμένουμε να γίνει δεκτή η παρέμβαση της κυρίας Θεοδωράκη». Τελικά το δικαστήριο με νέα προσωρινή διαταγή δίνει το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν και το γραφείο τελετών. Η οριστική δικαστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα το στις 8 πρωί.

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

Αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη σιγοτραγουδώντας

Υπό τον ήχο της μουσικής του “Ζορμπά” η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε χθες λίγο μετά τις 4:30 το απόγευμα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι αύριο Τετάρτη. Πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στο προαύλιο του Ιερού Ναού απέτισε φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα μουσικό. «Αθάνατος» και «Μίκη ζεις, εσύ μας οδηγείς» ακούγονταν ανάμεσα από τα χειροκροτήματα.,

Από τους πρώτους που έφτασαν στο λαϊκό προσκύνημα ήταν ο Γιώργος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του Άννα. Οι θαυμαστές του αείμνηστου συνθέτη δε σταμάτησαν να τραγουδούν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη όσο περίμεναν να τον αποχαιρετήσουν. Το φέρετρο συνόδευε ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, με την κόρη του Μυρτώ, και ο Άγγελος, εγγονός του Μίκη, με τον πατέρα του Δημήτρη Παπαγγελίδη.

Η σορός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη έφτασε με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών στο παρεκκλήσι. Ο κόσμος περίμενε υπομονετικά μ' ένα λουλούδι στο χέρι, ενώ ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ και συνεργάτης του Μίκη από το Τίμπιγκεν, με την κιθάρα του και σε άψογα Ελληνικά, οργάνωσε ένα αυθόρμητο πρόγραμμα, με τον συγκεντρωμένο κόσμο να σιγοτραγουδά μαζί του έξω από το παρεκκλήσι.

Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί σήμερα Τρίτη από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού επίσης στη Μητρόπολη των Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκφωνηθούν επικήδειοι, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει το τελευταίο ταξίδι του οικουμενικού συνθέτη με προορισμό τον Γαλατά Χανίων, όπου μεθαύριο Πέμπτη θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα πραγματοποιηθεί η ταφή.

Δωρεάν μετακίνηση

Στο μεταξύ, δωρεάν θα μπορούν να ταξιδέψουν αύριο Τετάρτη από τον Πειραιά προς Σούδα με πλοίο των ΑΝΕΚ όσοι θελήσουν να παραστούν στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «έχοντας ταξιδέψει με τη μουσική του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης, ο Μίκης Θεοδωράκης την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 (σ.σ. αύριο) θα αναχωρήσει για το “τελευταίο ταξίδι” με προορισμό τα Χανιά. Ο “Ουρανομήκης” Μίκης, όπως εύστοχα “βάφτισε” τον Θεοδωράκη ο εκ των ιδρυτών της ΑΝΕΚ Lines μακαριστός Ειρηναίος, ευλογημένος από τις “Μούσες” μουσικός ηγέτης, φλογερός αγωνιστής, οικουμενικός εργάτης της ειρήνης και της αδελφοσύνης, μεγαλοφυής δημιουργικός “έφηβος” μέχρι τέλους, τραγουδήθηκε με πάθος όσο ελάχιστοι.

H Κοινοπραξία ΑΝΕΚ Lines-Blue Star Ferries, σε μια συμβολική κίνηση, τιμής ένεκεν, στον μεγάλο απόντα, δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσους αγάπησαν τον Μίκη, και μπορούν, να ταξιδέψουν δωρεάν την Τετάρτη 8/9 από Πειραιά προς Σούδα και δωρεάν να επιστρέψουν την Πέμπτη 9/9, σε θέσεις ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Η Οικουμένη, η Ρωμιοσύνη, η Κρήτη, τα Χανιά αποχαιρετούν τον “Γίγαντα” με το τεράστιο έργο. Τον “μουσικό γητευτή” των λαών που, όταν άνοιγε τα πελώρια χέρια του για να διευθύνει όπου Γης, ξεσήκωνε και παρέσυρε τον κόσμο (ακόμα και αυτούς που δεν ήξεραν τη γλώσσα των τραγουδιών του) στον δικό του μελωδικό, ερωτικό, επαναστατικό κόσμο, ως άλλος καζαντζακικός Ζορμπάς. Περήφανοι ως Έλληνες για τη μουσική παρακαταθήκη ενός ογκόλιθου που “πάντρεψε” αξεπέραστα το λαϊκό τραγούδι με την ποίηση και κατέδειξε σε όλο τον κόσμο ότι Ελληνισμός σημαίνει πολιτισμός, αποχαιρετούμε τον Μίκη με τη βεβαιότητα ότι ναι: Αιωνία θα είναι η Μνήμη του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News