Αυτοδιοικητικό «τσουνάμι» παραιτήσεων στη Γαύδο

Χανιά
Αυτοδιοικητικό «τσουνάμι» παραιτήσεων στη Γαύδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομαδικές παραιτήσεις με δριμύ “κατηγορώ” 9 εκ των 13 δημοτικών συμβούλων και σκληρή απάντηση της δημάρχου

Αίσθηση όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Κρήτης έχει προκαλέσει το αυτοδιοικητικό “τσουνάμι” που έχει ξεσπάσει στη Γαύδο, καθώς δεν έχει προηγούμενο και είναι πραγματικά πρωτοφανές σε πανελλαδικό επίπεδο αυτό που έχει συμβεί, σε έναν Δήμο σημειωτέον με πληθυσμό 158 μόλις κατοίκων, με την ομαδική παραίτηση 9 εκ των 13 δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι συνόδευσαν τις παραιτήσεις με ένα δριμύ “κατηγορώ” κατά της δημάρχου Λίλιαν Στεφανάκη, η οποία και απάντησε με εξίσου βαριές πολιτικές καταγγελίες κατά των παραιτηθέντων.

Πλέον, μετά τη σφοδρή κόντρα, μένει με ενδιαφέρον να δούμε τις εξελίξεις που σηματοδοτεί η αποχώρηση 9 εκ των 13 συμβούλων του Σώματος.

 Εφόσον ισχύουν οριστικά οι παραιτήσεις - και το σημειώνουμε αυτό διότι με τον νέο αυτοδιοικητικό κώδικα οι παραιτήσεις αιρετών γίνονται οριστικές την επόμενη ημέρα της κατάθεσης της σχετικής δήλωσης στο πρωτόκολλο και όχι μέσα σε διάστημα ενός μήνα, όπως ίσχυε παλαιότερα - αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου μένει πια 4μελές!

Βάσει του κώδικα, η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη αναμένεται να καλέσει τους επιλαχόντες κατά σειρά κατάταξης ανά συνδυασμό για να αντικαταστήσουν τους 9 παραιτηθέντες δημοτικούς συμβούλους (7 συμβούλους από τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης και 2 συμβούλους που αρχικώς είχαν εκλεγεί με την παράταξη της δημάρχου αλλά κατόπιν τα “έσπασαν”).

Η δήμαρχος καλεί αμέσως αυτούς που καταλαμβάνουν τις κενωθείσες έδρες, με τη σειρά της εκλογής τους, και αυτοί οφείλουν να παρουσιαστούν για ορκωμοσία εντός προθεσμίας 5 ημερών. Αν δεν εμφανιστούν εντός της προθεσμίας, αποβάλλουν αυτοδικαίως την ιδιότητα του αναπληρωματικού.

Στην ακραία περίπτωση που π.χ. από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αρνηθούν να αναλάβουν καθήκοντα δημοτικού συμβούλου όλοι οι κατά σειρά επιλαχόντες υποψήφιοι των συνδυασμών, τότε δίνεται η δυνατότητα στη δήμαρχο να προχωρήσει στην αντικατάσταση των κενών θέσεων με επιλαχόντες άλλων συνδυασμών και, στην προκειμένη περίπτωση, με επιλαχόντες του δικού της συνδυασμού.

Σε ένα τέτοιο σενάριο βεβαίως, όπως είναι προφανές, μπορεί να πάμε σε ένα πρωτοφανές σκηνικό, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να αποτελείται από συμβούλους της πλειοψηφίας και κανέναν της αντιπολίτευσης! Δεδομένο που προφανώς θα πρέπει να ζυγιστεί πολιτικά από τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης που προχώρησαν σε αυτή την ηχηρή κίνηση πολιτικής διαμαρτυρίας διά της παραίτησης όλων (και των 7 δημοτικών τους συμβούλων).

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το ακόμα πιο ακραίο σενάριο, εφόσον δεν καταστεί δηλαδή δυνατή η πλήρωση των κενών από επιλαχόντες ούτε του συνδυασμού της δημάρχου, της προκήρυξης νέων εκλογών, εντός δύο μηνών, από τον περιφερειάρχη Κρήτης, για την κάλυψη όμως μόνο των 9 κενών εδρών και όχι του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επιστολή- “βόμβα” των παραιτηθέντων

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Γαύδο, με αφορμή την προβληματική διαχείριση του νερού από τη δήμαρχο εδώ και ένα χρόνο, αναδεικνύουν την εν γένει απαράδεκτη στάση της απέναντι σε κατοίκους και παραθεριστές του νησιού, η οποία θίγει τα συμφέροντα όλου του νησιού.

Η παράλογη και ανήθικη συμπεριφορά της δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γαύδου, μετά την ανεξαρτητοποίηση της δημοτικής συμβούλου Έφης Γεωργακά από την παράταξη της δημάρχου “Γαύδος με Όραμα”, ως εκ τούτου και την παραίτησή της από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ., και η προσχηματική 1/2021 απόφαση της παράταξης της δημάρχου με ημερομηνία 4/8/2021 περί διαγραφής της Ε. Γεωργακά από την παράταξη, χωρίς να έχουν κληθεί εκλεγμένα μέλη της παράταξης στην εν λόγω συνεδρίαση, αλλά και χωρίς να έχει κοινοποιηθεί ούτε καν στην ίδια πριν τις 21/8/2021, θίγουν τη νοημοσύνη του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τη δημοκρατία.

Η πρακτική αυτή της δημάρχου προστίθεται σε μια ακολουθία ενεργειών κακής διαχείρισης τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο κατά την τελευταία διετία, την οποία έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει και στα Δημοτικά Συμβούλια και στα αρμόδια όργανα. Εξωφρενικός είναι δε ο ισχυρισμός της δημάρχου ότι η αντιπολίτευση δεν έχει δικαίωμα υποβολής αντιπροτάσεων, εκτός του προϋπολογισμού, και η μεθόδευση των Δημοτικών Συμβουλίων έτσι ώστε να αδυνατούν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι να συμμετέχουν, π.χ. τα συμβούλια-καψώνι της 15ης/8/2021.

Καθημερινά βιώνουμε την απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου με τις πρακτικές αυτές και καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να ελέγξει την οικονομική διαχείριση και τα εντάλματα, τη νομιμότητα των συμβάσεων και των διαδικασιών δημόσιας διοίκησης και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και είμαστε στη διάθεσή τους σε κάθε αυτοψία στο νησί, ώστε να διευκολύνουμε το έργο τους. Είναι λυπηρό να ακούγονται φήμες στο νησί για συγκάλυψη από υπηρεσίες.

Η αξιοπρέπειά μας δε μας επιτρέπει πλέον την εμπλοκή μας σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και πολιτικές. Για τους παραπάνω λόγους υποβάλλουμε την παραίτησή μας», αναφέρουν οι παραιτηθέντες δημοτικοί σύμβουλοι: Λαμπάκης Ευστράτιος, Καλλίνικου Ευαγγελία, Γεωγρακά Έφη, Λουγιάκης Νικόλαος, Κατράκη Μαρία, Μιχελαράκης Μανόλης, Τσιγωνάκης Μανόλης, Βογιατζής Βασίλης και Μπικάκης Τάσος.

Η σκληρή απάντηση της δημάρχου

«Προτιμάτε να δυσφημείτε τον τόπο μας, παρά να αποδεχτείτε την αλήθεια»

«Επιτέλους μια σωστή απόφαση από την αντιπολίτευση. Με απολύτως καμία έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή παραίτησης εννέα δημοτικών συμβούλων από το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου. Τα γραφόμενα αναμενόμενα, κριτική για τα πάντα, χωρίς όμως ερείσματα λογικής και νομικής υπόστασης. Είναι εύκολο να δημιουργούμε εντυπώσεις και να κριτικάρουμε τα πάντα όπως μας βολεύει, είναι δύσκολο και θέλει πολλά “κιλά” γνώσης, θέλησης και ικανότητας, από την άλλη πλευρά, για να κάνεις πραγματική δουλειά σε έναν τόπο. Ως δημοτική Αρχή, βγήκαμε νικητές από τη μάχη της σκληρής, ομολογουμένως, καθημερινότητας στο νησί, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να ανεχτούν οι αυτονομαζόμενοι αντίπαλοι, οι οποίοι αποδεικνύονται όχι αντίπαλοί μας, αλλά αντίπαλοι του ίδιου του νησιού στο όνομα των προσωπικών τους μικροφιλοδοξιών.

Γίνατε “θιασώτες” του νερού και χρησιμοποιείτε κατά το δοκούν το αγαθό και “φίλους” σας για κομματικές σας σκοπιμότητες, ξεσηκώνοντας μια θύελλα παράλογης αντίδρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και όλο αυτό γιατί; Γιατί για πρώτη φορά στη Γαύδο έχουμε καθαρό νερό, γίνεται σωστή χρήση, και για πρώτη φορά, παρ’ όλη τη μεγάλη αύξηση των επισκεπτών, το νησί δεν ξέμεινε από νερό. Πόσο θλιβερό είναι το γεγονός ότι ακόμα και το καλό σάς ενοχλεί γιατί το “έκαναν άλλοι”, ενώ εσείς όχι μόνο δεν μπορέσατε να το πράξετε, αλλά αντιθέτως προτιμάτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις “εμπορευματοποίησης” του νησιού!!! Προτιμάτε να δυσφημείτε τον τόπο μας, παρά να αποδεχτείτε την αλήθεια... Αν μια “καρέκλα” σάς κάνει να σταματήσετε από το να δημιουργείτε κακές εντυπώσεις για το νησί μας - ηθελημένα και μη - να σας τη δώσουμε... Εμείς άλλωστε δεν τη χρησιμοποιούμε, καθώς από την πρώτη μέρα δουλεύουμε στους δρόμους, στην περισυλλογή των απορριμμάτων, στα νερά, στην ανακύκλωση, στην οδοποιία, στα τεχνικά έργα και επιπλέον “τρέχουμε” σε φορείς, Περιφέρεια, Δήμους και υπουργεία, όπου διεκδικούμε λύσεις για το νησί μας. Αυτό μάλλον είναι δυσκολοχώνευτο από κάποιους, που με απορία και ζηλοφθονία καταλαβαίνουν ότι καταφέραμε αυτό που δεν κατάφεραν αυτοί», αναφέρει, απαντώντας από πλευράς δημοτικής Αρχής, η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News