Φόνος Μανόλη Στρατάκη: Σήμερα αναμένεται με αγωνία η απόφαση

Χανιά
Φόνος Μανόλη Στρατάκη: Σήμερα αναμένεται με αγωνία η απόφαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδικάστηκε χθες σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της αιματηρής συμπλοκής που έκοψε το νήμα της ζωής του 23χρονου Μανόλη Στρατάκη

Μνήμες από την αποφράδα εκείνη ημέρα, τότε που τ’ Ανώγεια έμελλε να χάσουν άλλο ένα τέκνο τους, ξύπνησαν χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων, όπου συνεχίστηκε η δίκη για τη φονική συμπλοκή στα Ανώγεια με θύμα τον 23χρονο Μανόλη Στρατάκη. Η συμπλοκή, που έμελλε να κόψει το νήμα της ζωής του 23χρονου Μανόλη Στρατάκη, εκτυλίχθηκε την 9η Απριλίου 2017, ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, στα Ανωγειανά Όρη, σημαδεύοντας την τοπική κοινωνία των Ανωγείων.

Η δίκη χθες διεκόπη, με τη διαδικασία να συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται με μεγάλη αγωνία.

Ο άτυχος νεαρός Μανόλης Στρατάκης, πριν από τέσσερα χρόνια, έπεφτε νεκρός, για κτηματικές διαφορές. Θύτης, συγγενικό πρόσωπο του άτυχου Μανόλη Στρατάκη, επίσης κτηνοτρόφος, με τις οικογένειές τους να έχουν χρόνιες διαφορές για τα βοσκοτόπια. Ο 23χρονος κτηνοτρόφος βρήκε τραγικό θάνατο μετά από θανάσιμο διαμπερές τραύμα.

Η δίκη υπενθυμίζεται ότι άρχισε στις 14 Μαΐου σε κλίμα έντασης μεταξύ των οικογενειών θύτη και θύματος, που συνδέονται συγγενικά. Συνεχίστηκε στις 30 και 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου, οπότε και διακόπηκε, για να ξαναρχίσει με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, καθώς και την εισαγγελική πρόταση. Η δίκη συνεχίστηκε χθες σε δεύτερο βαθμό κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Όπως και πρωτόδικα, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων.

Να υπενθυμίσουμε πως, στην πρώτη δίκη, στον βασικό κατηγορούμενο, ο οποίος σήμερα είναι 24 ετών, είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Του είχε επιβληθεί κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 37 ετών (με εκτιτέα τα 25 έτη) για την ανθρωποκτονία και τις απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος των αδερφών του θύματος. Ο 58χρονος, σήμερα, πατέρας του βασικού κατηγορούμενου είχε κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία και στις απόπειρες, και είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 27 ετών (με εκτιτέα τα 25 έτη). Κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι και ένα από τα αδέλφια του θύματος, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια φυλάκιση με αναστολή, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοκατοχή και οπλοφορία.

Οι κατηγορούμενοι

Στο εδώλιο για τη συμπλοκή, που στοίχισε τη ζωή στον 23χρονο Μανόλη Στρατάκη, κάθισαν πατέρας και γιος από τη μια οικογένεια που ήδη έχουν προφυλακιστεί για την ανθρωποκτονία, καθώς και ο πατέρας και τα δύο αδέλφια του θύματος, που κατηγορούνται για οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Στην κατάθεσή του ο πατέρας τού Μανόλη Στρατάκη είχε υποστηρίξει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο οικογενειών ήταν καλές μέχρι το 2014. Ο 58χρονος κατηγορούμενος, πατέρας του νεαρού που έχει αναλάβει την ευθύνη της ανθρωποκτονίας, είχε υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι πυροβόλησαν ευρισκόμενοι σε άμυνα. Υπενθυμίζεται ότι το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου ήταν “καταπέλτης” για τα όσα συνέβησαν το μοιραίο απόγευμα της 9ης Απριλίου του 2017. Μεταξύ άλλων, στο βούλευμα αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ αμυνόμενου και επιτιθέμενου» και γίνεται λόγος για «ταυτόχρονες αποφάσεις αλληλοεξόντωσης». Επί της ουσίας, το Δικαστικό Συμβούλιο είχε αποφανθεί ότι η αιματηρή συμπλοκή μεταξύ πατέρα και γιου από τη μια οικογένεια και τριών αδελφών από την άλλη έγινε με ανταλλαγή πυρών και από τις δύο πλευρές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News