Χανιά: Ριζικές αναπλάσεις στις μεγάλες παιδικές χαρές - Τι πρέπει να διαθέτουν

Κρήτη
Χανιά: Ριζικές αναπλάσεις στις μεγάλες παιδικές χαρές - Τι πρέπει να διαθέτουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των παρεμβάσεων στις τέσσερις μεγαλύτερες παιδικές χαρές του Δήμου Χανίων.

Ανακατασκευάζονται από το μηδέν οι μεγάλες παιδικές χαρές στον Δημοτικό Κήπο Χανίων, τα Πευκάκια Νέας Χώρας, το Φράγκικο και τους Αγίους Αποστόλους. Η δημοτική Αρχή, έχοντας εξασφαλίσει από το Πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” 280.000 ευρώ, και με συμπληρωματικές πιστώσεις από ιδίους πόρους, διαθέτει συνολικά 410.000 ευρώ, ώστε σε τέσσερις μήνες από σήμερα να παραδώσει τις παιδικές χαρές πλήρως ανακατασκευασμένες.

Ήδη στην παιδική χαρά του Δημοτικού Κήπου τα όργανα έχουν ξηλωθεί και σήμερα αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος για να αρχίσουν οι απαραίτητες εργασίες. «Μιλάμε για μια συνολική ανακατασκευή των παιδικών χαρών με σύγχρονο σχεδιασμό και καινούργια πιστοποιημένα όργανα που διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζουν τα αυστηρότερα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων κ. Γιώργος Ξανθουδάκης.

Τα νέα παιχνίδια, τα οποία θα τοποθετηθούν μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων παρεμβάσεων, θα είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από παιδιά με κινητικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθουδάκη, «τα όργανα, εκτός από την ασφάλεια την οποία παρέχουν, έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που να μπορούν να καλύπτουν και παιδιά με κινητικά προβλήματα. Είμαστε σίγουροι ότι, με την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών, πραγματικά οι κεντρικές παιδικές χαρές του Δήμου μας θα έχουν το πρόσωπο που όλοι μας επιθυμούμε».

Σε ολόκληρο τον Δήμο Χανίων μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη” υπήρχαν συνολικά 57 παιδικές χαρές. Κάποιες από αυτές κρίθηκαν ακατάλληλες, καθώς δεν πληρούσαν προδιαγραφές ασφάλειας. Είτε λειτουργούσαν με παιχνίδια φθαρμένα από τον χρόνο και χωρίς τους απαραίτητους όρους, είτε σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Με την αλλαγή της νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια, οι Δήμοι υποχρεώθηκαν να συμμορφωθούν. «Αυτή τη στιγμή όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου Χανίων είναι αδειοδοτημένες και πιστοποιημένες», υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Ξανθουδάκης, εξηγώντας στη “Ν.Κ.” πως ακόμη και σε χωριά των δημοτικών ενοτήτων Κεραμειών, Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου και Ακρωτηρίου, όπου τα παιδιά είναι λιγοστά, οι παιδικές χαρές έχουν ανακατασκευαστεί. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των παρεμβάσεων στις τέσσερις μεγαλύτερες παιδικές χαρές του Δήμου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Τι πρέπει να διαθέτουν οι παιδικές χαρές

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παιδικές χαρές χρειάζεται να έχουν ικανή περίφραξη ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής παραμονή των παιδιών. Θα πρέπει δε να διαθέτουν κατάλληλο φωτισμό, καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, τουαλέτες και μέσα πυρασφάλειας. Το έδαφος πρέπει να διαθέτει ικανό σύστημα απορροής των υδάτων, ενώ οι διαδρομές πρόσβασης πρέπει να είναι ηλεκτροφωτισμένες και προστατευμένες, να μην έχουν ευθεία πρόσβαση σε οδούς ταχείας και αυξημένης κυκλοφορίας, και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα. Αναφορικά με τον χώρο στον οποίο λειτουργεί μια παιδική χαρά, πρέπει να συγκεντρώνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών. Μεταξύ άλλων, δεν πρέπει να γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά. Επίσης απαγορεύεται να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News