Εξετάζουν το εισιτήριο σε Ελαφονήσι και Μπάλο

Κρήτη
Εξετάζουν το εισιτήριο σε Ελαφονήσι και Μπάλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μεγάλος όγκος επισκεπτών των δημοφιλών αυτών περιοχών, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, απαιτεί νέους όρους

Την επιβολή εισιτηρίου για τον έλεγχο της επισκεψιμότητας στις προστατευόμενες περιοχές του Μπάλου και του Ελαφονησίου μελετά η δημοτική Αρχή της Κισσάμου, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης και την Περιφέρεια. Ο μεγάλος όγκος επισκεπτών των δημοφιλών αυτών περιοχών, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, απαιτεί νέους όρους, ενώ την ίδια στιγμή η προοπτική αύξησης του αντιτίμου στον Μπάλο από 1 ευρώ που είναι σήμερα προκαλεί ήδη την αντίδραση του Συνδέσμου Τουριστικών Καταλυμάτων.

Ωστόσο, και το φετινό καλοκαίρι η πρόταση που συζητείται τα τελευταία χρόνια παρέμεινε στον “πάγο”. Για τη δημοτική Αρχή της Κισσάμου το μέτρο θα οδηγήσει αφενός σε έλεγχο του όγκου των επισκεπτών και άρα μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου σε αύξηση των εσόδων για τη δημιουργία απαραίτητων υποδομών. Πρόκειται πάντως για μια απόφαση που δεν αφορά σε έναν μόνο φορέα, ενώ ειδικά για το Ελαφονήσι, που γεωγραφικά και διοικητικά ανήκει σε δύο δήμους, Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου, χρειάζεται εκτός από βούληση και σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης, μιλώντας στη “Ν.Κ.”, εξέφρασε την άποψη πως «το θέμα της καθιέρωσης εισιτηρίου στις παραλίες του Ελαφονησίου και του Μπάλου πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή. Αυτό που εισπράττουμε αυτή τη στιγμή στον Μπάλο, το 1 ευρώ ανά επισκέπτη, είναι ελάχιστο, δεν καλύπτει τίποτα. Πρέπει λοιπόν, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης, με την Περιφέρεια και όλους τους συναρμόδιους φορείς, να δούμε πώς θα καταλήξουμε σε ένα εισιτήριο το οποίο θα καλύπτει ανάγκες και υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάκης.

Αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική είναι ο Σύνδεσμος Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων, που με επιστολή του στο υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, τον Δήμο Κισσάμου και την Αντιπεριφέρεια Χανίων ζητά να διατηρηθεί η ελεύθερη πρόσβαση.

«Το να θέλουμε να επιβάλουμε εισιτήριο αποτροπής είναι σαν να θέλουμε να μειώσουμε την τουριστική κίνηση στον νομό Χανίων. Να έχουμε δηλαδή προσβάσιμα τα συγκεκριμένα μέρη, για τα οποία μια μεγάλη μερίδα τουριστών έρχεται στα Χανιά, μόνο σε πελάτες των πεντάστερων ξενοδοχείων», σημειώνεται στην επιστολή.

Τεράστιος είναι ο όγκος των επισκεπτών στις δημοφιλείς παραλίες του Μπάλου και του Ελαφονησίου, με την περιβαλλοντική επιβάρυνση να είναι ανάλογη. Είναι ενδεικτικό ότι ειδικά στο Ελαφονήσι, που είναι δυνατή η πρόσβαση οδικώς, καταφτάνουν καθημερινά τους μήνες του καλοκαιριού χιλιάδες επισκεπτών, που τις περιόδους αιχμής είναι αδύνατο να σταθμεύσουν σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου!

Περισσότερο ελεγχόμενη είναι η κατάσταση στον Μπάλο, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνάκη, όπου οι επισκέπτες φτάνουν κυρίως με τα καραβάκια της γραμμής από το λιμάνι του Καβονησίου Κισσάμου.

«Εκεί δεν είναι πάντα μεγάλος ο όγκος των επισκεπτών. Εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες. Θα δούμε πώς μπορούμε να το οργανώσουμε καλύτερα και να αυξήσουμε παράλληλα τα έσοδα του Δήμου, προς όφελος των επισκεπτών», πρόσθεσε.

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

«Οι ακτές πρέπει να είναι ανοικτές σε όλους»

Την ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων κάνει λόγο για λογικές αποκλεισμού.

«Οι ακτές πρέπει να είναι ανοικτές σε όλους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, όχι μόνο στους πλούσιους. Άλλωστε, και η UNESCO, όταν κατατάσσει μια περιοχή στη λίστα περιοχών φυσικού κάλλους, δεν προστρέχει σε τέτοιες λογικές αποκλεισμού. Αν πράγματι μας ενδιαφέρει το περιβάλλον και όχι η εισπρακτική του διάσταση, ας φροντίσουμε μέσα από εθελοντικές δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παράλληλη αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την προστασία του», επισημαίνεται στη σχετική επιστολή προς το υπουργείο Τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, με σκοπό να εφαρμοστούν από το καλοκαίρι του 2022.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News