Άνοιξε το φαράγγι της Σαμαριάς - Ποιοι αγωνιούν για πιθανό νέο κλείσιμο

Χανιά
Άνοιξε το φαράγγι της Σαμαριάς - Ποιοι αγωνιούν για πιθανό νέο κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί αντιδρά η αντιπεριφέρεια Χανίων

Μετά το πολυήμερο «λουκέτο» αρχικά λόγω καύσωνα και εν συνεχεία λόγω του δείκτη επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιών, το φημισμένο σε όλο τον κόσμο φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά άνοιξε και πάλι, δίδοντας την δυνατότητα στους εκατοντάδες επισκέπτες, έλληνες και αλλοδαπούς να θαυμάσουν την φύση, διασχίζοντας το.  

Όπως ανακοινώθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς, θα παραμένει ανοικτός όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για την πρόκληση πυρκαγιών είναι στο επίπεδο 3, όπως είναι σήμερα για παράδειγμα. Όταν όμως ο δείκτης ανεβαίνει στο επίπεδο 4, δηλαδή πολύ υψηλός, τότε ο εθνικός δρυμός θα κλείνει και πάλι τις «πύλες» του. Το οριζόντιο αυτό μέτρο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, να κάνει λόγο στην ΚΡΗΤΗ TV για ημίμετρα που μόνο ικανοποίηση δεν προσφέρουν, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής.  

Όπως εξηγεί ο Νίκος Καλογερής η κινητικότητα των επισκεπτών μέσα στο φαράγγι, είναι απόλυτα ελεγχόμενη από τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί καθ’ όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά ούτε και για την ασφάλεια του ίδιου του εθνικού δρυμού.  

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, η εξαίρεση ως προς το άνοιγμα του φαραγγιού «ήρθε» με μία νέα οριζόντια απόφαση, η οποία μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει προσεχώς, δεδομένου ότι εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι που βασίζουν το εισόδημά τους στην λειτουργία του εθνικού δρυμού, την ίδια ώρα που η διέλευση του, αποτελεί ακόμα και όνειρο ζωής για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης. 

Το επόμενο βήμα της αντιπεριφέρειας Χανίων είναι να αποστείλει νέα επιστολή στους αρμόδιους ζητώντας να αναθεωρήσουν τις οριζόντιες αποφάσεις τους, ώστε να αφήνουν τους θεσμικούς της περιοχής να αποφασίζουν για τα χρονικά διαστήματα που το φαράγγι της Σαμαριάς θα πρέπει να παραμένει κλειστό. 

Θυμίζουμε ότι φέτος ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς άνοιξε κανονικά στις αρχές Ιουνίου τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα ασφαλείας. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News