«Αλλάξτε τη χάραξη του νέου ΒΟΑΚ στα Χανιά»

Κρήτη
«Αλλάξτε τη χάραξη του νέου ΒΟΑΚ στα Χανιά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλα στο υπουργείο Υποδομών οι κάτοικοι από τα Δράμια Αποκορώνου, ζητώντας να γίνουν σεβαστές σχετικές αυτοδιοικητικές αποφάσεις

Σε δημόσια διαβούλευση έχει αναρτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο κατασκευής του μεγάλου τμήματος “Κίσσαμος Χανίων-Χερσόνησος” του νέου ΒΟΑΚ και να που με το “καλημέρα” κιόλας έχουμε τις πρώτες επίσημες αντιδράσεις και ενστάσεις επί της μελέτης και συγκεκριμένα επί της χάραξης του αυτοκινητοδρόμου.

Οι πρώτες ενστάσεις έρχονται από τα Δράμια Αποκορώνου, όπου οι κάτοικοι, οι οποίοι σημειωτέον είχαν εκφράσει εδώ και μήνες τις αντιρρήσεις τους, προχώρησαν σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών.

Διευκρινίζοντας πως δεν είναι αντίθετοι σε αυτό καθαυτό το αναπτυξιακό έργο αλλά μονάχα στη χάραξη που προωθείται να ακολουθεί ο νέος ΒΟΑΚ περνώντας από την περιοχή τους, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν η χάραξη να μετατοπιστεί νοτιότερα της δεξαμενής του ΤΟΕΒ Δραμίων, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί ο χαρακτήρας και η παραγωγική- οικονομική- τουριστική δραστηριότητα.

Οι ίδιοι παραπέμπουν με νόημα στις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Αποκορώνου και Ρεθύμνου, όπως επίσης και του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης. Και ζητούν από το υπουργείο Υποδομών και την κυβέρνηση να αφουγκραστούν τα δίκαια - όπως σημειώνουν - αιτήματά τους και να αλλάξουν τη σημερινή προτεινόμενη χάραξη, η οποία θεωρούν ότι καταστρέφει την παραγωγική ζώνη των Δραμίων Επισκοπής και επιχωματώνει περίπου 1.000 στρέμματα γης...

Η επιστολή διαμαρτυρίας

«Κύριοι, εξαρχής ξεκαθαρίζομε ότι δεν είμεθα αντίθετοι με την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ. Διαμαρτυρόμεθα όμως έντονα, διότι δεν τηρήθηκαν εκείνα τα οποία μας είχατε υποσχεθεί το 2016, εκείνα για τα οποία, μετά από ευρεία διαβούλευση, υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων Αποκορώνου και Ρεθύμνου και Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Η απόφαση 113/2016 της Επιτροπής Περιβάλλοντος, με πρόεδρο τον σημερινό αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Καλογέρη, προτείνει η χάραξη του νέου ΒΟΑΚ να γίνει νότια της δεξαμενής του ΤΟΕΒ Δραμίων, για να μη θιγεί ο χαρακτήρας του οικισμού Δραμίων Αποκορώνου και η τουριστική ζώνη ΣΧΟΑΠ Επισκοπής Ρεθύμνου.

Την απόφαση αυτή όχι μόνον το υπουργείο την αγνοεί, αλλά αρνείται ότι είχε λάβει και γνώση. Κύριοι, η νέα χάραξη που προτείνεται και που οριστική την επικαλείσθε, καταστρέφει τα πάντα.

Καταστρέφει την παραγωγική ζώνη Δραμίων Επισκοπής, τσιμεντοποιεί, επιχωματώνει 1.000 στρέμματα.

Καταστρέφει τα αρδευτικά δίκτυα, τα οποία κατασκευάστηκαν με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οικολογική και περιβαλλοντολογική καταστροφή είναι τεράστια. Αρχαιολογικοί χώροι και περιοχές Natura αγνοούνται επιμελώς.

Το πλήγμα στον τουρισμό θα είναι ανεπανόρθωτο - κανείς δε μιλάει γι’ αυτό - οι Ευρωπαίοι δηλαδή θα απολαμβάνουν από τα μπαλκόνια των ξενοδοχείων τη θέα, την ηχορύπανση και το καυσαέριο, εγκλωβισμένοι μέσα σε δύο σε τρεις αυτοκινητόδρομους», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους προς το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών οι κάτοικοι των Δραμίων Αποκορώνου και καταλήγουν:

«Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή, παρά να φτάσουμε πολύ μακριά, Συμβούλιο Επικρατείας, ευρωπαϊκά δικαστήρια... Θα παλέψουμε για κάτι παραπάνω από τις περιουσίες μας, για τα προβλήματα που τα παιδιά μας θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον από αυτή την καταστροφή του περιβάλλοντος, που επιχειρείται στον τόπο μας.

Τέλος, προειδοποιούμε αυτούς που εισηγήθηκαν την Απόφαση 113/16, να τιμήσουν την υπογραφή τους και να τη στηρίξουν, διαφορετικά θα έχουν την κατακραυγή της κοινωνίας».

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Σε διαβούλευση ως τις 10 Σεπτεμβρίου

Θυμίζουμε ότι έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στην κατασκευή του κορυφαίου αναπτυξιακού έργου της Κρήτης, του Βόρειου Οδικού Άξονα, και συγκεκριμένα του μεγαλύτερου τμήματός του, από τα Χανιά έως στο Ηράκλειο. Ο σχετικός φάκελος παραδόθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους οι αρμόδιοι φορείς και πολίτες.

Η παράδοση του φακέλου έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, καθώς και του προέδρου του ΟΑΚ Λευτέρη Κοπάση και του διευθυντή Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Γιώργου Αγαπάκη.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως στις 10/09/2021 και μπορούν τόσο οι φορείς της Κρήτης, όσο και οι πολίτες να εκφέρουν τις απόψεις τους, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο σύνδεσμος για τη δημόσια διαβούλευση για τις προτάσεις παρατηρήσεις ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News