Χανιά

Εκδήλωση τιμής στα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

Αναλυτικά τι αναφέρεται στην ανακοίνωση

Με αναφορά στις πυρκαγιές που πλήττουν περιοχές της χώρας καταστρέφοντας περιούσιες και προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα Χανιά η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα  θύματα από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων:  «τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" και η κλιματική αλλαγή αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό "καταφύγιο" για να κρύψουν τις ευθύνες αυτών που

- ενώ ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος με 4.000 κενά πυροσβεστών, τρέχουν να προσλάβουν… αστυφύλακες για τα Πανεπιστήμια.

- ενώ σε ένα βράδυ μπούκωσαν την Fraport και την εταιρεία διαχείρισης του Ελ. Βενιζέλος με 308 εκ. ευρώ, διέθεσαν μόλις 1,7 εκατ. ευρώ στα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν

- ενώ παίρνουν τα συχαρίκια για την πρώτη θέση (την 1η!) στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που πενταπλασίασαν (!) σ’ ένα χρόνο τις σχετικές δαπάνες, που κάνουν συμφωνίες μαμούθ για Ραφαλ, που αγοράζουν χιλιάδες περιπολικά και Αίαντες για να ρίχνουν νερό στους… διαδηλωτές, στέλνουν τους πυροσβέστες στη μάχη με την φωτιά με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, αφού τα 9 στα 10 οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική (αυτά που επίσης ρίχνουν νερό, αλλά για να σβήνουν φωτιές) είναι ηλικίας μεγαλύτερο από 10 έτη.

Σε ό,τι αφορά την χθεσινή μαύρη επέτειο στην ιστορία της ανθρωπότητας τονίσθηκε πως «σήμερα, 76 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός, με τον ίδιο πάντα στόχο, κλιμακώνει την επίθεσή του ενάντια στους λαούς και απειλεί την ειρήνη, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, την Κίνα, αλλά και με άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αδιακρίτως λυκοσυμμαχιών, για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους.

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης κ. Μανώλη Παπαδομανωλάκη:

«Συναγωνιστές και φίλοι

Από το βήμα της σημερινής μας συγκέντρωσης για να τιμήσουμε τα θύματα από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, θα θέλαμε κατ' αρχάς να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, στο προσωπικό της Πυροσβεστικής και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνει ο λαός ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" και η κλιματική αλλαγή αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό "καταφύγιο" για να κρύψουν τις ευθύνες αυτών που

- ενώ ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος με 4.000 κενά πυροσβεστών, τρέχουν να προσλάβουν… αστυφύλακες για τα Πανεπιστήμια.

- ενώ σε ένα βράδυ μπούκωσαν την Fraport και την εταιρεία διαχείρισης του Ελ. Βενιζέλος με 308 εκ. ευρώ, διέθεσαν μόλις 1,7 εκατ. ευρώ στα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν

- ενώ παίρνουν τα συχαρίκια για την πρώτη θέση (την 1η!) στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που πενταπλασίασαν (!) σ’ ένα χρόνο τις σχετικές δαπάνες, που κάνουν συμφωνίες μαμούθ για Ραφαλ, που αγοράζουν χιλιάδες περιπολικά και Αίαντες για να ρίχνουν νερό στους… διαδηλωτές, στέλνουν τους πυροσβέστες στη μάχη με την φωτιά με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, αφού τα 9 στα 10 οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική (αυτά που επίσης ρίχνουν νερό, αλλά για να σβήνουν φωτιές) είναι ηλικίας μεγαλύτερο από 10 έτη.

- ενώ έχουν κατακαεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, έχουν γίνει στάχτη σπίτια, μαγαζιά, κόποι μιας ζωής προπαγανδίζουν – σε μια άθλια σύγκριση με τους άλλους που επίσης τα έκαναν «όλα καλά» – ότι δεν χάθηκαν ζωές, λες και η ζωή όσων έγινε στάχτη το βιός τους δεν έχει «μαυρίσει» ή λες και πρέπει να σε ευγνωμονούν κιόλας που – αυτή τη φορά – δεν κάηκαν ζωντανοί μαζί με τα σπίτια τους.

- πουλάν στο πόπολο φύκια και κορδέλες για «πράσινη ανάπτυξη» ενώ την ίδια ώρα οικοπεδοποιούν τα δάση και διαλύουν το περιβάλλον για να βγάλουν κέρδη οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι “σωτήρες” επενδυτές σε κάθε τομέα, από τους μεγαλοπαραγωγούς ΑΠΕ που αγκαλιάζουν τα βουνά και πουλάν πανάκριβο το ηλεκτρικό ρεύμα, μέχρι τους μεγαλοξενοδόχους που κάνουν τις παραλές αυλές των ξενοδοχείων των και τους πετρελαϊκούς ομίλους που θα γεμίσουν όλη τη χώρα με γεωτρήσεις

 

 Ο εμπρηστής σ΄ αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και απειλής της ανθρώπινης ζωής έχει ονοματεπώνυμο: Είναι η ίδια δασοκτόνα εγκληματική πολιτική που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

 Αυτή η πολιτική δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων επιμέρους λαθών ή αστοχιών. Ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τις λαϊκές ανάγκες, όμως δεν υλοποιούνται γιατί - για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος - αποτελούν κόστος, χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει το σύνολο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Γι' αυτό και απαιτείται η διεκδίκηση ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, που δεν θα υπηρετεί το κέρδος αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες .

Συναγωνιστές και φίλοι

Για άλλη μια χρονιά το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα είναι εδώ. Για να τιμήσουμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του πυρηνικού ολοκαυτώματος που εξαπέλυσαν πριν 76 χρόνια οι ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας. Αλλά και των εκατομμυρίων νεκρών που έχουν προκαλέσει μέχρι σήμερα οι ιμπεριαλιστές, όπου γης, στο Βιετνάμ, το Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και αλλού, με συνέχιση του ανειρήνευτου αγώνα για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά πολέμους, εξαθλίωση και ανεργία.

Είμαστε εδώ τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που επιβάλλουν  και φέτος οι πρωτόγνωρες συνθήκες με την πανδημία του κορωνοϊού. Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως κάνει η κυβέρνηση, με τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για το "άνοιγμα" του Τουρισμού, την απουσία καθολικών προληπτικών ελέγχων στα αεροδρόμια, την "οριακή" λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας, που αντιμετωπίζει ως "κόστος" κάθε ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και υποτάσσει και την υγεία στα κέρδη των μεγάλων ξενοδόχων, των ιδιωτικών κλινικών, των μεταφορικών εταιρειών.

Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο ηρωικό λαό της Κούβας, που δίνει έναν άνισο, μα δίκαιο, αγώνα ενάντια στη νέα επιχείρηση ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο εσωτερικό της, που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ, την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι και τις μισθοφορικές αντεπαναστατικές δυνάμεις τους στο νησί και βρήκε πρόθυμους συμπαραστάτες στην ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Το πρόσχημα ήταν και πάλι, όπως πάντα, όπως σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο εσωτερικό χωρών, η δήθεν καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών, το δήθεν καταπιεστικό καθεστώς της δικτατορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και άλλα γνωστά χιλιοειπωμένα και μπαγιάτικα. Η πρόκληση και η υποκρισία τους δεν γνωρίζει κανένα όριο.

Μιλούν: Για την ειρήνη, αυτοί που εξαπολύουν πολεμικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη, βομβαρδίζουν αμάχους, σκορπούν τον θάνατο και την προσφυγιά, νομιμοποιούν τις κάθε είδους παραβιάσεις σε βάρος των λαών, όπως ετοιμάζονται να κάνουν τώρα και με τα νέα διχοτομικά σχέδια σε βάρος της Κύπρου νομιμοποιώντας την τουρκική εισβολή και κατοχή με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Τους απαντάμε: Η Κούβα στέλνει γιατρούς και όχι βόμβες. Οι οικογενειακός γιατρός καλύπτει το 95% του πληθυσμού ˙ υπάρχει ο μεγαλύτερος λόγος γιατρού / ασθενών στον κόσμο και στη διασπορά των γενικών γιατρών και νοσοκόμων στον πληθυσμό. Η Κούβα σε 6 μήνες το 2020 έστειλε 45 Ταξιαρχίες της Διεθνούς Δύναμης ενάντια σε Φυσικές Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες “Χένρι Ριβ” σε 38 χώρες, σ’ όλο τον κόσμο, αποτελούμενες από 3.772 γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό Υγείας. Αυτοί οι επιστήμονες περιέθαλψαν περισσότερους από 250 χιλιάδες ανθρώπους, που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κουβανικής Επανάστασης!

Μιλούν: Για ελλείψεις στην ενέργεια, φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη, που έχουν προκληθεί από τον απάνθρωπο και βάρβαρο οικονομικό αποκλεισμό των ΗΠΑ και τις άλλες κυρώσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Μιλούν για την έξαρση του κορονοϊού, όταν αυτοί σκάβουν μαζικούς τάφους για τους νεκρούς της πανδημίας, όταν το εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας στον καπιταλιστικό κόσμο έχει δείξει με τον πιο τραγικό τρόπο τα εγκληματικά αποτελέσματά του, όταν τα φάρμακα για την θεραπεία από τον ιό χορηγούνται με το σταγονόμετρο και το εμβόλιο έχει γίνει αντικείμενο των πιο σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε μονοπωλιακά μεγαθήρια.

 Τους απαντάμε: Σ’ αυτό το μικρό νησί της Καραϊβικής, μέσα στις συνθήκες του αποκλεισμού, καταγράφεται ο μικρότερος αριθμός θανάτων από τον κορονοϊό, από την πρώτη στιγμή διατέθηκαν πάνω από 20 φάρμακα και κατασκευάστηκαν και νέα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό, αναπτύχθηκαν νέες διαγνωστικές μέθοδοι και πάνω από 80 ερευνητικά προγράμματα, δημιουργήθηκαν 5 εμβόλια. Αυτά είναι τα επιτεύγματα ενός συστήματος που δεν υπηρετεί το κέρδος, αλλά τις ανάγκες των ανθρώπων!

Μιλούν: Για ανθρώπινα δικαιώματα, αυτοί που αξιοποίησαν την πανδημία για να προωθήσουν νέα σκληρά μέτρα καταστολής σε βάρος των λαών, απαγορεύουν διαδηλώσεις, χτυπούν τις απεργίες, διαχειρίζονται ένα σύστημα που τρέφει το φασισμό, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, την βία κατά των γυναικών. Αυτοί που κυβερνούν με ποσοστά που αντιπροσωπεύουν το 25% και 30% του πληθυσμού στις χώρες τους. Αυτοί που αψηφούν συστηματικά και ξεδιάντροπα ακόμα και τα 29 ψηφίσματα καταδίκης του αμερικανικού αποκλεισμού από την ΓΣ του ΟΗΕ, απολαμβάνοντας την ανοχή και σιωπή των υπολοίπων του καπιταλιστικού κόσμου.

Τους απαντάμε: Σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στην Κούβα το ποσοστό συμμετοχής φτάνει το 97%-98%. Ο κουβανικός λαός δεν έσκυψε το κεφάλι και δεν λύγισε ούτε και στις πιο δύσκολες περιόδους, μετά από τις ανατροπές στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, δεν φοβήθηκε ποτέ το ιμπεριαλιστικό τέρας, έφτιαξε Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης, έχει προσφέρει πολύμορφη στρατιωτική, ιατρική, εκπαιδευτική κ.ά. αλληλεγγύη στους αγώνες και τους λαούς στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, ακόμα και σε προηγμένες καπιταλιστικές χώρες. Αυτά συμβαίνουν στο κατ’ άλλα αυταρχικό καθεστώς της Κούβας!

Τώρα πρέπει να ακουστεί από συνδικάτα και ομοσπονδίες, συλλόγους και φορείς του λαϊκού κινήματος, επιστήμονες, διανοούμενους και ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο «Κάτω τα χέρια από την Κούβα! Να τερματιστεί άμεσα ο αμερικανικός αποκλεισμός και να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση!»,

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 το πυρηνικό μανιτάρι, που εξαφάνισε από προσώπου Γης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, δήλωνε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού, του αμερικανικού στην προκειμένη περίπτωση.

Το επιχείρημα ότι αυτό το έγκλημα έγινε για να σωθούν ανθρώπινες ζωές από τη συνέχιση του πολέμου είναι έωλο, γιατί η Ιαπωνία είχε ήδη ηττηθεί και ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει. Πραγματικός στόχος ήταν οι λαοί, η ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα, γιατί ο ιμπεριαλισμός διαχρονικά υπηρετεί ένα και μοναδικό στόχο: Τα οικονομικά, πάνω από όλα, συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στους λαούς.

Σήμερα, 76 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός, με τον ίδιο πάντα στόχο, κλιμακώνει την επίθεσή του ενάντια στους λαούς και απειλεί την ειρήνη, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, την Κίνα, αλλά και με άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αδιακρίτως λυκοσυμμαχιών, για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους.

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Το μαρτυρούν η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, στη συνοριογραμμή Ρωσίας - Ουκρανίας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, στη Β. Αφρική.

Σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών, που δεκάδες εστίες πολέμου καίνε στην υδρόγειο και στη γειτονιά μας και προειδοποιούν ακόμα και για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η κυβέρνηση αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό της αστικής τάξης και των συμμάχων της, οδηγώντας το λαό μας στο πολεμικό σφαγείο.

Προχωρά στο επόμενο διάστημα στην ανανέωση και επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις. Συνεχίζει στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίζοντας τις εγκαταστάσεις στη Σούδα, που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως "αβύθιστο αεροπλανοφόρο", αλλά και στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, στην Αλεξανδρούπολη, που ο στόχος τους είναι να τη μετατρέψουν σε "Σούδα του Βορρά". Σπέρνει νέες βάσεις σε πάνω από 20 σημεία σε όλη τη χώρα. Προετοιμάζει τη μεταφορά πυρηνικών όπλων στον Άραξο ή σε άλλη περιοχή.

Συμμετέχει σε δεκάδες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, που αποτελούν πρόβες πολέμου, όπως η "Defender Εurope 2021", για τις ανάγκες της οποίας από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης περνάνε χιλιάδες στρατού και πολεμικά μέσα με προορισμό τα σύνορα με τη Ρωσία. Αναλαμβάνει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου. Συνάπτει Συμφωνίες Αμοιβαίας Αμυντικής Συνδρομής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία, τη Σ. Αραβία.

Η αποστολή συστοιχίας πυραύλων "Πάτριοτ", αλλά και προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων στη Σ. Αραβία, τα σχέδια για την αποστολή δυνάμεων στην Αφρική, οι περιπολίες ελληνικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό, είναι πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Έχουν σημάνει συναγερμό!

Οι ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό!

ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΑΙΔΙΑ - ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Αποτελούν πρόκληση για το λαό μας οι δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και του Αμερικανού πρέσβη για το βάθεμα του αμερικανοΝΑΤΟικού αποτυπώματος στη χώρα μας. Η εμπλοκή της Ελλάδας σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς, τα πάνω από 4 δισ. ευρώ που δαπανά κάθε χρόνο για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, η αγορά των μαχητικών "ΡΑΦΑΛ" και των Φρεγατών, η παραπέρα πρόσδεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους αμερικανοΝΑΤΟικούς επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας.

Να διαδοθεί πλατιά και να καταγραφεί στη λαϊκή σκέψη, στη σκέψη της νεολαίας ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι μακελάρηδες των λαών. Το μαρτυρά η ίδια η ιστορία τους που είναι γεμάτη από πολέμους και επεμβάσεις, από αιματοκυλίσματα λαών.

Μέσα στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας γίνεται διαρκώς όλο και πιο επικίνδυνη η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οξύνεται ο ανταγωνισμός της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης. Εκδηλώνεται η τουρκική επιθετικότητα και παραβιάζονται ο θαλάσσιος και εναέριος χώρος, αμφισβητούνται τα σύνορα και οι συνθήκες που τα καθορίζουν.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για να κρατήσουν πάση θυσία την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, είναι αδίστακτοι. Παίζουν με ανταλλάγματα και ξέρουμε καλά πως πίσω από τις διερευνητικές συνομιλίες, τις συζητήσεις για τα όποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στρώνεται το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Είναι ψεύτικο το δίλημμα "συμβιβασμός ή πόλεμος". Επιχειρεί να εγκλωβίσει το λαό μας στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να μοιράσει τίποτα με τον τουρκικό, με το ρωσικό λαό, με τους λαούς της περιοχής. Έχουμε κοινό αντίπαλο τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των αστικών τάξεων και στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Έχουμε κοινό αντίπαλο τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς, τις κρίσεις, τους πολέμους.

Ο βρώμικος ρόλος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ γίνεται φανερός από τη διατήρηση της κατοχής μεγάλου μέρους της Κύπρου για 47 χρόνια, από τα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό που είναι σε εξέλιξη.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Κυπριακό λαό, στην πάλη για μια Κύπρο ενιαία -ένα και όχι δύο κράτη- ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο Κυπριακό στιγματίζονται από την προσπάθεια να επιβληθεί με κάθε τρόπο η συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των ενεργειακών ομίλων και υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Φίλες και φίλοι,

Στο μαύρο μέτωπο, που υψώνεται σήμερα από τις ΗΠΑ,ΝΑΤΟ,ΕΕ και τις δυνάμεις που τις υπηρετούν, η απάντηση είναι ένα μεγάλο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό μέτωπο. Γιατί οι λαοί μπορούν να νικήσουν και να βάλουν φραγμό στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Σ΄ αυτές τις συνθήκες οι Χανιώτες, ο λαός της Κρήτης, πρέπει να στηρίξει τις πολύμορφες δράσεις για το κλείσιμο της Βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών βάσεων και την απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς.

Έχει χρέος να μην επιτρέψει από τον τόπο μας να σπέρνεται ο όλεθρος και τρόμος  για το πλιάτσικο του κεφαλαίου που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή.  Να μην επιτρέψει να γίνει ταυτόχρονα μαγνήτης κινδύνων, που θα 'ρθουν αναπόφευκτα, αν δεν ξεσηκωθεί ο ίδιος. Το σύνθημα «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» πρέπει να ακουστεί απ΄ άκρη σ΄ άκρη σ΄ όλο το νησί, σε κάθε πόλη, γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Φίλες και φίλοι,

Αυτή η επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου στο εσωτερικό της χώρας μας και κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας,

Η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των οικονομικών ομίλων, φορτώνει την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού και δίνει δισεκατομμύρια για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς ευθύνεται για τις μεγάλες ελλείψεις και την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας, που είναι αθωράκιστο μέσα στην πανδημία. Ευθύνεται για την υποβάθμιση της μόρφωσης, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, βάζει το ΝΑΤΟ στα πανεπιστήμια για να υπηρετήσει τους δολοφονικούς του σχεδιασμούς.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Φίλες και φίλοι,

Η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση και η ανησυχία από τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, κάνει σκόνη τον επικίνδυνο εφησυχασμό που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, τα κόμματα του ευρωατλαντισμού.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ακόμη πιο αποφασιστικά η λαϊκή πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο και Πανεπιστήμιο, σε κάθε γειτονιά.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα αστικά κόμματα και στην πολιτική τους, που ματώνει καθημερινά το λαό μας, τον βάζει σε μεγάλους κινδύνους. Σύγκρουση με τις δυνάμεις αυτές, σύγκρουση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, με την πολιτική της εμπλοκής!

Προετοιμαζόμαστε τώρα, οργανωμένα και μαχητικά για να αντιμετωπίσουμε την Ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις.

Αντιστεκόμαστε μαζικά, διεκδικούμε, δυναμώνουμε τον αγώνα για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, για να γίνουν η εργατική τάξη, ο λαός νοικοκύρηδες στον τόπο μας. Να καταργηθεί η εκμετάλλευση και να εξαλειφθούν οι αιτίες που γεννούν τους πολέμους, την ανεργία και τη φτώχεια, για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, με φιλία και αλληλεγγύη, με σχέσεις αμοιβαίου οφέλους.

Από τη σημερινή μας συγκέντρωση δίνουμε το στίγμα της πάλης μας για:

             Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

             Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.

             ΟΧΙ στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

             Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.

             Να σταματήσουν η ΝΑΤΟική άσκηση "Defender Europe" και όλες οι ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σημαδεύουν άλλους λαούς.

             Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς.

             Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

             Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και συμβάλουμε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών στην περιοχή μας.

Δεν είναι ο ιμπεριαλισμός ανίκητος. Ανίκητοι είναι οι λαοί όταν αγωνίζονται για το δίκιο τους!

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή.»

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια