Φράγμα Σεμπρωνιώτη-Ντεριανού: Σε τροχιά υλοποίησης μετά από 30 χρόνια!

Χανιά
Φράγμα Σεμπρωνιώτη-Ντεριανού: Σε τροχιά υλοποίησης μετά από 30 χρόνια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτοιμο σε βάθος εξαετίας το δίδυμο φράγμα Σεμπρωνιώτη-Ντεριανού στην κοιλάδα του Ταυρωνίτη

Χρειάστηκε να περάσουν τριάντα χρόνια από τη στιγμή που σχεδιάστηκε, για να μπει σε πορεία υλοποίησης, ένα από τα σημαντικότερα υδραυλικά έργα της Δυτικής Κρήτης. Το δίδυμο φράγμα του Σεμπρωνιώτη και του Ντεριανού ποταμού αναμένεται να κατασκευαστεί στην κοιλάδα του Ταυρωνίτη, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Όπως ανακοινώθηκε χθες στη διάρκεια σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων υπό τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη, ήδη έχει συσταθεί η μελετητική ομάδα και αναμένεται να δρομολογηθεί η πρώτη φάση του μεγαλόπνοου έργου.

«Αυτή τη στιγμή έχουν οριστεί οι σύμβουλοι, τεχνικός, οικονομικός και νομικός, προκειμένου να ωριμάσουν οι μελέτες, έτσι ώστε τον επόμενο χρόνο να ξεκινήσει η διαδικασία της πρώτης φάσης του ΣΔΙΤ, με ορίζοντα εντός τριετίας να μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες», δήλωσε ο υφυπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών είναι μέσα στην επόμενη πενταετία τα φράγματα, με όλα τα συνοδά έργα που αφορούν στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, να έχουν ολοκληρωθεί.

Για μια ιστορική μέρα για τα Χανιά και για μια κυβέρνηση των έργων μίλησε η βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη, υπενθυμίζοντας πως το έργο σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το 1992.

«Θα δώσει οριστικά τη λύση στο θέμα άρδευσης, ενδεχομένως και ύδρευσης, θα λειτουργήσει ως αντιπλημμυρικό έργο, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή, και θα δώσει μια προοπτική πεντηκονταετίας», είπε η κ. Μπακογιάννη, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη.

Παρών ήταν και ο βουλευτής κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο οποίος έθεσε το θέμα των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης. Όπως τόνισε ο κ. Βολουδάκης αναφορικά με την κατασκευή του δίδυμου φράγματος, «θα πρέπει το δίκτυο των έργων να καλύψει και τις ανάγκες της δυτικής Κισσάμου, να πάει δηλαδή λίγο πιο πέρα απ’ ό,τι έχει μελετηθεί σήμερα. Παράλληλα είναι ανάγκη να δοθεί στον ΟΑΚ ο ρόλος που του αρμόζει».

Το έργο επιλέχθηκε να ενταχθεί στα ΣΔΙΤ ως έργο εθνικής σημασίας μετά από αίτημα που υπέβαλε η Περιφέρεια Κρήτης. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής επισήμανε ότι έτσι εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή του, η ολοκλήρωση των μελετών, η ωρίμανσή τους και η γρήγορη υλοποίησή του. «Είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη, με δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας απειλές που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή», τόνισε ο κ. Καλογερής.

Οι υπάρχουσες καλλιέργειες στη δυτική Κίσσαμο, αλλά και οι ανάγκες που προκύπτουν από νέες καλλιέργειες στον δήμο Πλαντανιά καθιστούν επιτακτική την κατασκευή ενός μεγάλου αρδευτικού έργου, που ταυτόχρονα θα μπορεί να εξυπηρετήσει και ανάγκες ύδρευσης και θα λειτουργήσει ως αντιπλημμυρικό.

Ικανοποίηση δημάρχων

«Επιτέλους λύση σε περιοχές που διψάνε»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, σημειώνοντας ότι, «πέρα από τα δύο φράγματα, πέρα από τον κεντρικό αγωγό που θα φτάνει μέχρι την Κίσσαμο, πέρα από το ότι το έργο θα καλύπτει την υψηλή ζώνη του Πλατανιά, θα πρέπει να μπουν στην ίδια μελέτη τα κάθετα δίκτυα, δηλαδή να συνδέονται είτε με υφιστάμενες δεξαμενές, είτε να σχεδιαστούν νέες».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης είπε ότι τα φράγματα «θα δώσουν λύση σε περιοχές που στενάζουν, όπως είναι οι περιοχές του Πλατάνου, της Γραμβούσας και των Λουσακιών, οι οποίες οδεύουν προς ερημοποίηση με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο περιλαμβάνει ένα μικρό φράγμα χωρητικότητας 5 εκατομμυρίων κυβικών νερού στον Σεμπρωνιώτη ποταμό και ένα μεγαλύτερο χωρητικότητας 20 εκατομμυρίων κυβικών στα Παπαδιανά Ντερέ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News