Χανιά

Σπήλιος Λιβανός: Τη νέα ΚΑΠ παρουσίασε από τα Χανιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Χάραξη κοινού στρατηγικού σχεδιασμού από την Κρήτη

Τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που συμφωνήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης, παρουσίασε χθες στα Χανιά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός. Από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης , με τη συμμετοχή παραγωγικών φορέων, βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων αγροτικών οργανισμών, ο κ. Λιβανός έδωσε το στίγμα των επερχόμενων αλλαγών, χαρακτηρίζοντας ως σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα την εξασφάλιση της χρηματοδότησης που λάμβανε και μάλιστα με ενισχυμένο τον μεταρρυθμιστικό πυλώνα της.

«Σ αυτή τη νέα ΚΑΠ, η Ελλάδα πέτυχε πολλά πράγματα .Κατ αρχήν καταφέραμε να διατηρήσουμε ατόφια, τα χρήματα των 19,3 δις που είχαμε ως χώρα στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο» είπε ο Υπουργός ,κάνοντας λόγο για μια Κοινή Αγροτική Πολιτική «οραματική, με πολλές αλλαγές που θα χτίσει τη γεωργία του μέλλοντος» .

«Ο στόχος μας και η επιτυχία μας ήταν η διατήρηση  της στήριξης των Ελλήνων παραγωγών ώστε να έχουν όλα τα εφόδια για να γίνουν απ’ άκρη σ άκρη πρωταγωνιστές των εξελίξεων,  τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός.

Η έναρξη της διαβούλευσης και στην Κρήτη για το στρατηγικό σχέδιο που αφορά στη νέα ΚΑΠ, σηματοδοτεί μια περίοδο επανακαθορισμού των θέσεων των φορέων συνολικά πάνω σε θέματα ουσιαστικής στήριξης της αγροτικής παραγωγής. Βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδίου που αναμένεται να καταθέσει η χώρα μας είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με προστιθέμενη αξία , η ενίσχυση των νέων αγροτών, η έμφαση στην περιβαλλοντική διάσταση και τη βιώσιμη παραγωγή, η καθιέρωση των βιολογικών προϊόντων , η έρευνα και εκπαίδευση.  Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτοι σταθμοί της επίσκεψης του Υπουργού χθες στην Κρήτη, ήταν το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο.

Στο περιθώριο της παρουσίασης της νέας ΚΑΠ στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στο παλιό λιμάνι των Χανίων, ο κ. Σπήλιος Λιβανός αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις και ενισχύσεις που καταβάλλονται στους παραγωγούς ξεκαθαρίζοντας ότι  «η ιδέα οριζόντιες καταβολές τελείωσε. Γιατί εκεί κάποιοι πονηροί έμπαιναν κι έπαιρναν χρήματα απ αυτούς που πραγματικά τα είχαν ανάγκη .Εμείς θέλουμε να ενισχύονται αυτοί που πραγματικά βάλλονται».

Οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης βλέπουν με επιφύλαξη τη νέα ΚΑΠ δεδομένου ότι από την τρέχουσα, το νησί είχε απώλειες της τάξης του 50%.  Ο πρόεδρος των Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε την ανάγκη αξιολόγησης των καλλιεργητικών δαπανών και του εισοδήματος ενός παραγωγού ,στη διαδικασία καταβολής ενισχύσεων. «Δεν  μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να παίρνει ίδια χρήματα ένας ο οποίος παράγει σιτηρά στο μεγάλο κάμπο της Θεσσαλίας και κάποιος που καλλιεργεί στα βουνά της Κρήτης» τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως είναι αυτονόητη η θέση όλων υπέρ της καλλιέργειας βιολογικών προϊόντων.

«Φυσικά η Κρήτη πρέπει να είναι βιολογικό νησί απ άκρη σ άκρη και να υπάρχουν ενισχύσεις διότι εδώ όλες οι καλλιέργειες, είτε μιλάμε για αμπέλια ,είτε ελαιώνες, είτε προϊόντα κτηνοτροφίας, είναι ιδιαίτερης διατροφικής αξίας» είπε ο κ. Ιερωνυμάκης.

 Σπήλιος Λιβανός : Αν θέλουμε να κερδίσουμε το μέλλον πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και στην εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα

Την ανάγκη η Ελλάδα να επενδύσει στην έρευνα αν θέλει να επενδύσει σε μια στρατηγική που βλέπει στο μέλλον, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός κατά τις επισκέψεις του στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Ο κ. Λιβανός ενημερώθηκε από τους διευθυντές των δύο φορέων κυρία Νατάσα Τσαγκαράκου  και Νίκο Μπαουράκη για το έργο που επιτελείται στα Ινστιτούτα που διευθύνουν, δίνοντας έμφαση και στην διατήρηση ποικιλιών και στην έρευνα αλλά και στην εκπαίδευση νέων στην αγροτική οικονομία και στη μεταφορά γνώσεων.

Στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών έγινε ενημέρωση στον ΥΠΑΑΤ για τις έρευνες γύρω από νέες ποικιλίες όπως Μάνγκο και Μακαντάμια, ή νέες, πιο ανθεκτικές ποικιλίες στην κλιματική αλλαγή εσπεριδοειδών και ποικιλιών ελιάς.

Στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ο κ. Λιβανός συναντήθηκε και με μια ομάδα σπουδαστών από διάφορες χώρες και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις γύρω από το ερευνητικό έργο που γίνεται στις εγκαταστάσεις του όπου κάθε χρόνο φοιτούν περίπου 200 σπουδαστές από το εξωτερικό, συμβάλλοντας στην προώθηση της ελληνικής κουλτούρας, πολιτισμού αλλά και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στο σημαντικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του ΕΛΓΟ και ανακοίνωσε ότι στις 13 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η νέα μορφή λειτουργίας του Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι πολιτική βούλησή του είναι να επενδύσει στην εκπαίδευση και έρευνα αλλά και στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό του ΥΠΑΑΤ και των φορέων που εποπτεύει.

Σημειώνεται ότι μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Χανίων, ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε και προσκύνησε στους τάφους των Βενιζέλων.

 Μετά την ξενάγηση του κ. Λιβανού στο  Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών κ. Νατάσα Τσαγκαράκου δήλωσε:

«Είμαστε στην έδρα του Ινστιτούτου στα Χανιά. Το  Ινστιτούτο ασχολείται με πολύ βασικές και σημαντικές καλλιέργειες για την ελιά, το αμπέλι, τα εσπεριδοειδή , τα υποτροπικά και τα κηπευτικά και ταυτοχρόνως είναι εθνικός διατηρητής για την ελιά και το αμπέλι. Διατηρούμε πάνω από  1.000 ποικιλίες αυτών των ειδών . Κάνει πειράματα, αναδεικνύει τις ποικιλίες  και ερευνά ποιες από αυτές  μπορεί να είναι πιο προσαρμοσμένες σε βιοτικές και αβιοτικές  καταπονήσεις για να μπορεί να προτείνει για πιθανές αναδιαρθρώσεις  καλλιεργειών.

Επίσης, κάνει μεγάλο έργο πάνω στο κομμάτι της φυτοπροστασίας,. Να σας αναφέρω ενδεικτικά  το πρόβλημα του δάκου της ελιάς. Το Ινστιτούτο, με πολύχρονη εμπειρία στη μελέτη του δάκου, προτείνει νέες τεχνολογίες και αποτελέσματα εφαρμοσμένης έρευνας για να εκσυγχρονιστεί  το εθνικό πρόγραμμα  δακοκτονίας.

Εδώ βρισκόμαστε στο φυτώριο της μητρικής φυτείας αρχικού πολλαπλασιαστικού υλικού. Είναι πιστοποιημένα φυτά όσον αφορά την ποικιλιακή ταυτότητα. Είναι η πρώτη φορά που έχει δημιουργηθεί τέτοια πιστοποιημένη φυτεία στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο μας  είναι στην ευχάριστη θέση να μπορεί να διαθέτει πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό στους φυτωριούχους και αυτοί με τη σειρά τους στους παραγωγούς, χωρίς να χρειάζεται εισαγωγή του αντίστοιχου υλικού.

Εκφράζουμε τη χαρά μας για τη σημερινή σας παρουσία και σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, δήλωσε :

 «Η χαρά είναι δική μου. Σας ευχαριστούμε πολύ για το ανθρώπινο, θερμό καλωσόρισμα.

Ο συμβολισμός να ξεκινήσουμε την επίσκεψή μας από το Ινστιτούτο του ΕΛΓΟ στη μοναδική Κρήτη, είναι προφανής.

Εάν θέλουμε να έχουμε μία στρατηγική που κοιτάει στο μέλλον και μία εθνική στρατηγική για τον αγροτικό τομέα θα πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και να εκπαιδεύσουμε τους εκπαιδευτές μας για να εκπαιδεύσουν στη συνέχεια και τους αγρότες μας.

Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες να προχωρήσει και να ανθίσει και το Ινστιτούτο σας το αποδεικνύει.

Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες διάχυσης της εκπαίδευσης στον πρωτογενή τομέα, όπου υστερούμε πάρα πολύ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

 Γιατί μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης, που πλήττουν άμεσα την Κρήτη εδώ και μία δεκαετία και σιγά σιγά και ολόκληρη τη χώρα. Και ταυτόχρονα,  να δημιουργήσουμε προϊόντα με προστιθέμενη αξία,  που θα «ταξιδέψουν» σε ολόκληρο τον κόσμο, ως «πρεσβευτές» της Ελλάδας, και μέσω αυτών, να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί μας και να γίνουν πιο δυνατοί.

Ενημερώθηκα με χαρά ότι θα συμμετάσχουν σε κάποια προγράμματα και τρόφιμοι των φυλακών που υπάρχουν στην Κρήτη. Αυτό δείχνει και την κοινωνική διάσταση συνολικά της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και την αντίληψη που έχει το Ινστιτούτο σας, ο ΕΛΓΟ, το ΥΠΑΑΤ συνολικά, για την κοινωνική ένταξη και τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου.

Είμαστε σε μία συνεχή προσπάθεια αναμόρφωσης των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΑΑΤ.

Εργαζόμαστε στενά και δημιουργικά με τη Διοίκηση του  ΕΛΓΟ, με στόχο, στις 13 Οκτωβρίου να ανακοινώσουμε τη νέα μορφή του Οργανισμού. Συναντήσεις, όπως η σημερινή, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, διότι επί του πεδίου βλέπουμε τις πραγματικές ανάγκες για να διαμορφώσουμε το τελικό μας σχέδιο. Σας επαναλαμβάνω, πάντως, ότι βούλησή μας είναι να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, διότι πιστεύουμε σε αυτό. Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία αλλά και το παραγόμενο υλικό,  αντικειμενικά διαθέτουμε εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή ξενάγηση και ενημέρωση και κυρίως  για το έργο που κάνετε όλοι σας, το προσωπικό, οι ερευνητές, το διοικητικό προσωπικό».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη.

Αύριο το πρωί θα επισκεφτεί πρότυπες μονάδες αγροτικών προϊόντων σε περιοχές του Κολυμπαρίου, της Αγιάς και της Γεωργιούπολης ενώ το μεσημέρι θα επισκεφτεί την Αγροτική Ένωση Μυλοποτάμου. Νωρίς το απόγευμα θα βρίσκεται στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου όπου αναμένεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΛΓΟ ενώ τελευταίος του σταθμός είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια