«'Έξυπνη» εφαρμογή στα κινητά για σεισμούς, πυρκαγιές και έκτακτες ανάγκες

Χανιά
«'Έξυπνη» εφαρμογή στα κινητά για σεισμούς, πυρκαγιές και έκτακτες ανάγκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρηστικό πολυεργαλείο για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες των Χανίων

Πόσο εύκολα μπορεί να βρει το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται ένας περιπατητής που χάθηκε στην Κρήτη; Πώς θα γνωρίζει κάποιος τον τρόπο πρόσβασης σε έναν χώρο καταφυγής σε περίπτωση σεισμού; Πόσο υψηλός είναι ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς; Απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να έχει ο κάθε πολίτης δίνει η έξυπνη εφαρμογή που ανέπτυξε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, και η οποία είναι εύκολο να εγκατασταθεί σε κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android.

Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ενημερώνονται από το κινητό τους τηλέφωνο για μια σειρά θεμάτων πολιτικής προστασίας, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, χώρους καταφυγής σε περίπτωση σεισμού, ακόμη και για την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς.

Χώροι καταφυγής

Ήδη έχει τύχει σημαντικής αποδοχής από τους πολίτες, με τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Γιάννη Βερυκοκίδη να μιλά για ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των πολιτών.

«Η εμπειρία και τα περιστατικά που διαχειριζόμαστε αποτέλεσαν το κίνητρο για να εργαστούμε με σκοπό τη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα είναι δωρεάν, θα είναι προσβάσιμη σε όλους και θα λύνει πολλά ζητήματα», τόνισε ο κ. Βερυκοκίδης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι παρέχονται πληροφορίες καταρχήν για τους χώρους καταφυγής. Για παράδειγμα, σε ένα ενδεχόμενο σεισμό, ο χρήστης μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή, να επιλέξει την περιφερειακή ενότητα στην οποία βρίσκεται και με τη χρήση του GPS να εντοπίσει και να πάρει οδηγίες για το σημείο συγκέντρωσης στην περιοχή του.

Καινοτόμα η σύνδεση με τον διεθνή αριθμό 112

Μέσω της εφαρμογής, οι χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους τηλέφωνο σε περιπτώσεις κινδύνων. Όταν η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδίδει έκτακτο δελτίο εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, θα ειδοποιούνται με ένα μήνυμα. Αντίστοιχα σε περιπτώσεις που ο δείκτης επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός, αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σεισμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, να πάρουν οδηγίες πρώτων βοηθειών, αλλά και να λάβουν χρηστικές πληροφορίες.

Στην εφαρμογή διατίθενται τηλέφωνα υπηρεσιών, Δήμων και φορέων. Ως ιδιαίτερα καινοτόμα χαρακτηρίζεται και η σύνδεση με τον διεθνή αριθμό κλήσης 112. Με ένα κλικ ο χρήστης που είναι σε ανάγκη μπορεί να καλέσει τον αριθμό. Η εφαρμογή είναι χρήσιμη και για περιπατητές, που μπορούν να ενημερώνονται για διαδρομές σε φαράγγια και όχι μόνο. Η εφαρμογή είναι εύκολο να εγκατασταθεί σε κινητά android, είναι δωρεάν και αποτελεί ένα πολύτιμο οδηγό για όλους τους πολίτες. Οι οδηγίες της εφαρμογής δίνονται στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και, εκτός από τις πληροφορίες για την Κρήτη, υπάρχουν και πληροφορίες πολιτικής προστασίας που είναι κοινές για όλη την Ελλάδα.

φωτογραφία unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News