Τάξη στις λαϊκές επιχειρεί ο Δήμος Χανίων

Χανιά
Τάξη στις λαϊκές επιχειρεί ο Δήμος Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομοιομορφία και στους πάγκους στα Χανιά - Υπεγράφη σύμβαση με το Πολυτεχνείο

Σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας με αναβαθμισμένη αισθητική φιλοδοξεί να βάλει τις λαϊκές αγορές η δημοτική Αρχή των Χανίων, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, που υπεγράφη χθες, έχει διάρκεια οκτώ μήνες, χρηματοδοτείται από τον Δήμο με το πόσο των 14.880 ευρώ και υπόσχεται αφενός να δώσει λύση στα προβλήματα μιας υπαίθριας αγοράς και αφετέρου να ανεβάσει πολλά επίπεδα την αισθητική και λειτουργικότητά της.

«Πρόθεσή μας είναι το αποτέλεσμα της ερευνητικής αυτής εργασίας να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τον Δήμο Χανίων, ώστε ο Δήμος στη συνέχεια να προσφέρει στους εμπόρους και τους παραγωγούς της λαϊκής αγοράς αυτές τις κατασκευές», εξήγησε ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Οι νέες κατασκευές θα σχεδιαστούν με σκοπό να καλύψουν τις απαιτήσεις όσων δραστηριοποιούνται στις λαϊκές, αλλά και να αναβαθμίσουν ουσιαστικά τη συνολική εικόνα.

Ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αλέξανδρος Βαζάκας διευκρίνισε ότι το 1ο στάδιο της σύμβασης αφορά στην έρευνα καλών πρακτικών, ακολουθεί ένα 2ο διαβούλευσης, ώστε μέσα από φυσικά μοντέλα να δοκιμαστούν οι βέλτιστες λύσεις, ενώ το 3ο και τελευταίο στάδιο προβλέπει την κατασκευή πρωτοτύπου με δοκιμή σε φυσική κλίμακα.

«Ανταποκρινόμαστε με χαρά στο κάλεσμα του Δήμου Χανίων για να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας και την εμπειρία μας στον τομέα αυτό. Προσβλέπουμε στην αναβάθμιση της λαϊκής αγοράς και της ίδιας της πόλης», σημείωσε ο κ. Βαζάκας, εξηγώντας πως η ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης, ελέγχου της ποιότητας από τους καταναλωτές, αλλά και ενίσχυσης της ταυτότητας της πόλης μέσα από την καλύτερη προβολή των τοπικών προϊόντων. Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει τη δημιουργία τριών διαφορετικών μοντέλων κατασκευών: ένα για παραγωγούς, ένα για εμπόρους και ένα για τους πωλητές προϊόντων γης και θάλασσας.

Στο συνολικό εγχείρημα της δημοτικής Αρχής για την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων κ. Γιάννης Νικηφοράκης: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα ως δημοτική Αρχή θέλαμε να αλλάξουμε την αισθητική και τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Γι’ αυτό επικεντρωθήκαμε, σε συνεργασία με τους πωλητές, που αποδέχτηκαν από την πρώτη στιγμή τις προτάσεις μας, να οργανώσουμε μια προγραμματική σύμβαση για την εφαρμογή ενός ενιαίου πάγκου λαϊκής αγοράς για όλους, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Ικανοποίηση σε εμπόρους και παραγωγούς

Η προσπάθεια έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους κόλπους των εμπόρων και παραγωγών της λαϊκής αγοράς των Χανίων, που εδώ και χρόνια ζητούσαν λύση κυρίως για τα προβλήματα που ανέκυπταν εξαιτίας της φύσης της υπαίθριας αγοράς.

«Οι καιρικές συνθήκες είναι για μας πολλές φορές μεγάλο εμπόδιο. Χαιρόμαστε πολύ που ο Δήμος μαζί με το Πολυτεχνείο θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση και να αλλάξουν και την εικόνα που σήμερα παρουσιάζει η λαϊκή των Χανίων», είπε ο κ. Σταύρος Μαρκουλάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος της λαϊκής.

Τίτλος της προγραμματικής σύμβασης είναι “Διερεύνηση ενιαίου κατασκευαστικού συστήματος προσαρμόσιμων μεταφερόμενων πάγκων και σκιάστρων για τη λαϊκή αγορά του Δήμου Χανίων”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News