Μόνιμα στα Χανιά το ελικόπτερο Erickson

Κρήτη
Μόνιμα στα Χανιά το ελικόπτερο Erickson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θωρακίζεται από αέρος η Κρήτη για τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Με τη μόνιμη στάθμευση πυροσβεστικού ελικοπτέρου Erickson, βαρέος τύπου, τα Χανιά θωρακίζονται από αέρος για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, την οποία συγκάλεσε χθες το πρωί ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, έγινε λεπτομερής καταγραφή του συνολικού σχεδιασμού, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καθαρισμό της αγροτικής οδοποιίας, αναβάθμιση των χώρων καταφυγής, έλεγχο και συντήρηση του δικτύου πυροσβεστικών κρουνών, σύγχρονα συστήματα πυρανίχνευσης, αλλά και επάρκεια σε μέσα και εξοπλισμό των πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού.

Η εναέρια ενίσχυση της θωράκισης του νομού και της Κρήτης συνολικά από πυρκαγιές χαρακτηρίζεται ως πρωταρχικής σημασίας για τον σχεδιασμό των αρμόδιων υπηρεσιών. Για ένα από τα καλύτερα πυροσβεστικά ελικόπτερα με πολλές δυνατότητες μίλησε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, πύραρχος Γιώργος Μαρκουλάκης, αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του πυροσβεστικού ελικοπτέρου. Για τον βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών σημείωσε ότι είναι υψηλός, ενώ είπε ότι τα πυροσβεστικά οχήματα είναι σε λειτουργία και το προσωπικό στις θέσεις του.

Ο δήμαρχος κ. Σημανδηράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την από αέρος κάλυψη, υπενθυμίζοντας ότι έγινε δεκτό ένα πάγιο αίτημα των φορέων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «ο Δήμος Χανίων έχει κάνει αυτά που οφείλει», ενώ επισήμανε ότι «προχώρησε και σε ένα επιπλέον βήμα, με τη διανομή σε μαθητές ενημερωτικού υλικού και ενός σακιδίου έκτακτης ανάγκης που βάζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους σε μια λογική πολιτικής προστασίας».

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο αντιπυρικών δράσεων. Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, έγινε γνωστό ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες καθαρισμού και αποκατάστασης προσβασιμότητας σε δύσκολες και δύσβατες περιοχές, έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις, ενώ σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη «έχει δαπανηθεί το ποσό των 140.000 ευρώ για την εκτέλεση εργασιών στο πλαίσιο υλοποίησης των επιχειρησιακών σχεδίων εκτάκτου ανάγκης».

Χώροι καταφυγής   - Σε εξέλιξη εργασίες αναβάθμισης

Από τον Δήμο Χανίων πραγματοποιούνται ταυτόχρονα εργασίες αναβάθμισης των χώρων καταφυγής. «Πρόκειται για αναπλάσεις οι οποίες λειτουργούν ταυτόχρονα και ως εγκεκριμένοι και κατάλληλοι χώροι καταφυγής», διευκρίνισε ο δήμαρχος. Εξίσου σημαντική στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών χαρακτηρίστηκε από τους εκπροσώπους των συναρμόδιων υπηρεσιών η αναβάθμιση της αγροτικής οδοποιίας.

Ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις, ενώ ο Δήμος έχει υποβάλει επιπλέον πρόταση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Εντός του αστικού ιστού, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ κ. Χρυσούλα Χατζηδάκη, έχουν συντηρηθεί και ελεγχθεί οι πυροσβεστικοί κρουνοί. Έμφαση δίνεται σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως είναι το δάσος του Αγίου Ματθαίου. Ήδη στην περιοχή, εκτός από τη μόνιμη λειτουργία πυροσβεστικού σταθμού, έχουν τοποθετηθεί θερμικές κάμερες που επιτρέπουν την ανίχνευση μιας πυρκαγιάς από τη στιγμή εκδήλωσής της.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News