Στήριξη 308 εκατ. ευρώ στα αεροδρόμια της χώρας λόγω κορωνοϊού

Κρήτη
Στήριξη 308 εκατ. ευρώ στα αεροδρόμια της χώρας λόγω κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο αεροδρόμιο της Κρήτης αφορά το πακέτο αποζημίωσης

Με ένα διόλου ευκαταφρόνητο “πακέτο” συνολικού ύψους 308 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή της οικονομικής αποζημίωσης, στηρίζει το Ελληνικό Δημόσιο τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (μεταξύ των οποίων το αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης” στα Χανιά) και το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” των Αθηνών για το οικονομικό πλήγμα που έχουν δεχτεί λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στις αεροπορικές μετακινήσεις.

Η οικονομική αποζημίωση, η οποία πέρασε ήδη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μένει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια, διαμορφώνεται στα 177,9 εκατ. ευρώ για τη γερμανική Fraport που έχει το αεροδρόμιο Χανίων μαζί με τα άλλα 13 μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια, και στα 130 εκατ. ευρώ για την εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Η αποζημίωση και στις δύο περιπτώσεις αφορά στο έτος 2020 και θα γίνει διά συμψηφισμού. Δηλαδή δεν γίνει καταβολή των χρημάτων αυτών από το κράτος προς τις εταιρείες, αλλά τα ποσά των αποζημιώσεων θα συμψηφιστούν με τα ποσά που όφειλαν να καταβάλλουν οι παραχωρησιούχοι προς το Δημόσιο βάσει των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν συναφθεί.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για την “Οικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων αεροδρομίων, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 για το έτος 2020”, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Ν.Δ. ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε όλους τους εισηγητές των κομμάτων στο γραφείο του, ώστε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια να λάβουν γνώση όλων των στοιχείων και εγγράφων που υπάρχουν και αφορούν τις δεσμευτικές υποχρεώσεις του Δημοσίου έναντι της σύμβασης παραχώρησης και να πάρουν όλες τις απαντήσεις στους προβληματισμούς που εξέφρασαν.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, «μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, μειώθηκε παγκοσμίως η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια, ενώ ειδικά στη χώρα μας περιορίστηκε για το 2020 σε ποσοστό 70,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, και σε ποσοστό 72,1% σε σχέση με τις προβλέψεις του “οικονομικού μοντέλου”».

«Δε λειτουργούμε εν κενώ. Έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης του 2015, τις οποίες πρέπει να τηρούμε. Κάναμε το βέλτιστο για το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει η χώρα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες και κρατικές παρεμβάσεις έχουν γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και αρκετές εκτός Ευρώπης», τόνισε ο υπουργός, απαντώντας στον προβληματισμό και στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το πλαίσιο αποζημίωσης

Τι προβλέπει η έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους

Σε ό,τι αφορά τη γερμανική Fraport, για το οικονομικό πλήγμα που έχει δεχτεί λόγω των περιοριστικών μέτρων για την COVID στο αεροδρόμιο Χανίων και στα άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια, το νομοσχέδιο, με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπει αναλυτικά τα εξής:

* Καθορίζεται στο ύψος των 177,9 εκατ. ευρώ περίπου το ποσό της αποζημίωσης του παραχωρησιούχου για το έτος 2020, λόγω των ληφθέντων μέτρων του Ελληνικού Δημοσίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το ποσό αντιστοιχεί στη διαφορά κατά την οποία υπολείπονται τα πραγματοποιηθέντα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του παραχωρησιούχου για το έτος 2020, σε σχέση με το εφαρμοζόμενο “οικονομικό μοντέλο” σύμφωνα με την από 14/12/2015 Σύμβαση Παραχώρησης - Σ.Π. (Ν. 4389/2016). Για την ανωτέρω αποζημίωση, ορίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο κρίνει ότι συντρέχει «Γεγονός ευθύνης: Δημοσίου» κατά τα προβλεπόμενα στη σχετική Σ.Π. και ο παραχωρησιούχος αποδέχεται τον συμψηφισμό πληρωμών προς το Ελληνικό Δημόσιο βάσει της ίδιας Σ.Π.

* Συμφωνείται ότι η καταβολή της ανωτέρω αποζημίωσης για το έτος 2020 λαμβάνει χώρα με συμψηφισμό και ειδικότερα ότι ο παραχωρησιούχος δε θα καταβάλει την ετήσια αμοιβή παραχώρησης για τα έτη 2019, 2020 και 2021. Για το έτος 2021 συμφωνείται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, το ενδεχόμενο μη καταβολής της ανωτέρω αμοιβής και για το έτος 2022.

* Συμφωνείται ότι για τη χρήση 2021, σε περίπτωση που τα οικονομικά αποτελέσματα του παραχωρησιούχου υπολείπονται και πάλι των προβλεπομένων στο εφαρμοζόμενο “οικονομικό μοντέλο”, τα συμβαλλόμενα μέρη θα εξετάσουν την ικανοποίηση τυχόν δικαιωμάτων και την εκπλήρωση τυχόν υποχρεώσεών τους σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης.

Για την εταιρεία “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών” με το νομοσχέδιο:

* Χορηγείται οικονομική ενίσχυση, για την αποκατάσταση, άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, ζημίας, που υπέστη κατά το έτος 2020, έως του ποσού των 130 εκατ. ευρώ, ως εξής: Άμεση επιχορήγηση έως του ποσού των 51,6 εκατ. ευρώ περίπου, διά συμψηφισμού υποχρεώσεων καταβολής αμοιβής για τη χορήγηση δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου - ΣΑΑ (Ν. 2338/1995), συνολικού ύψους έως 78,4 εκατ. ευρώ περίπου, καταβλητέων τα έτη 2020, 2021 και 2022, κατά την ακόλουθη σειρά: έως 48,4 εκατ. ευρώ περίπου καταβλητέα το έτος 2020, έως 15 εκατ. ευρώ καταβλητέα το 2021 και έως 15 εκατ. ευρώ καταβλητέα το 2022.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News