Ζ. Ράπτη: Εξήγγειλε διευθύνσεις ψυχικής υγείας σε όλες τις υγειονομικές Περιφέρειες

Χανιά
Ζ. Ράπτη: Εξήγγειλε διευθύνσεις ψυχικής υγείας σε όλες τις υγειονομικές Περιφέρειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη με πολλές ειδήσεις στην “ΚΡΗΤΗ TV”

Την πρόθεση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να στηρίξουν τον τομέα της ψυχικής υγείας πανελλαδικά μετέφερε, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, η αρμόδια υφυπουργός κ. Ζωή Ράπτη. Εξήγγειλε τη δημιουργία διευθύνσεων ψυχικής υγείας σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες, ανακοίνωσε την ενίσχυση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εμβολιασμών των παιδιών, υποστηρίζοντας πως οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

Όπως είπε η κ. Ράπτη, η κυβέρνηση επιθυμεί να στηρίξει περαιτέρω τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας, γι’ αυτό και προχωρά ήδη σε μεταρρυθμίσεις, με στόχο την αναβάθμιση των δομών της ανά την Ελλάδα. Από τα Χανιά, που υπήρξε η πρώτη πόλη της χώρας που το 2006 εφάρμοσε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη στάθηκε στον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, κάνοντας γνωστό ότι δημιουργούνται διευθύνσεις ψυχικής υγείας, δείγμα, όπως είπε, της βαρύτητας που δείχνει η κυβέρνηση στον τομέα αυτό.

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλησε να δημιουργήσει αυτό το χαρτοφυλάκιο, για να δώσει έμφαση στην ενίσχυση αυτών των δομών σε όλη τη χώρα. Είναι απαραίτητο και στις Υγειονομικές Περιφέρειες να υπάρχει μια ξεχωριστή διεύθυνση, στην οποία να αναφέρονται όλα τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, οι εξωνοσοκομειακές δομές και όλοι όσοι έχουν ζητήματα προς επίλυση», υπογράμμισε η κ. Ράπτη, προσθέτοντας πως αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. «Εγώ το χαιρετίζω ως μια μεταρρύθμιση γιατί καταλαβαίνουμε ότι πιο εύκολα βρίσκεις απαντήσεις όταν μιλάς με έναν διευθυντή, παρά να έχεις την ανάγκη περισσότερων».

Στη συνέντευξή της στην “ΚΡΗΤΗ TV”, η κ. Ράπτη εξήρε το έργο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί σε μόνιμη βάση με προσωπικό. Σχολιάζοντας τη γενικότερη εικόνα, επισήμανε ότι «υπήρξε μεγάλη πίεση στα παιδιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η οποία επηρέαζε παιδιά και εφήβους, δημιουργώντας συνθήκες ψυχολογικής πίεσης».

Εμβολιασμοί παιδιών

Αναφερόμενη στην πορεία των εμβολιασμών, η κ. Ράπτη εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα “χτιστεί” το επιθυμητό “τείχος ανοσίας”. Για δε τους εμβολιασμούς σε παιδιά, μετά και την επιφυλακτική θέση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών της Γερμανίας, η υφυπουργός Υγείας διευκρίνισε πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν οι ειδικοί έχουν καταλήξει για την ασφάλειά τους στα παιδιά.

«Παρακολουθούμε τις επιστημονικές επιτροπές και των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η δική μας επιτροπή δεν έχει πάρει κάποια απόφαση, όμως η διαδικασία και τα επιστημονικά δεδομένα είναι σε εξέλιξη, δηλαδή το πώς κάθε μέρα που περνάει εκδίδονται πορίσματα για το πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών και βεβαίως το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε απαντήσεις», υπογράμμισε η υφυπουργός.

Η κ. Ράπτη τόνισε ακόμη τη σημασία των self tests στην ανάσχεση της διασποράς του ιού, υποστήριξε ότι το σύστημα προμήθειας λειτούργησε μέχρι σήμερα απρόσκοπτα, ενώ τόνισε ότι είναι υπό εξέταση ο τρόπος χορήγησής τους στους πολίτες από τις 19 Ιουνίου και μετά, οπότε και σταματά η δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία.

Η υφυπουργός Υγείας εμφανίστηκε αισιόδοξη πως μέσα στους επόμενους μήνες τα μέτρα που εφαρμόζονται, σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη, θα επιτρέψουν τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, σε όλους τους τομείς.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Νέα πτέρυγα στην Ψυχιατρική

Προχωρά μετά από πολλά χρόνια η αξιοποίηση του κληροδοτήματος Μαλινάκη με την ανέγερση νέας ψυχιατρικής πτέρυγας στο Νοσοκομείο Χανίων, όπως ανακοίνωσε επισκεπτόμενη το νοσηλευτικό ίδρυμα η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Η κ. Ράπτη ενημερώθηκε για τη μελέτη του έργου, ενώ συνομίλησε και με τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνό, ως πρόεδρο της Επιτροπής του Κληροδοτήματος, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι να μη χαθεί ούτε σεντ από το κληροδότημα.

Για ένα μεγάλο βήμα στην αναβάθμιση των δομών ψυχικής υγείας στα Χανιά μίλησε η υφυπουργός, η οποία ενημερώθηκε λεπτομερώς για τη μελέτη του έργου που αφορά σε νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρών κατά την επίσκεψη της υφυπουργού στο Νοσοκομείο Χανίων ήταν και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής του κληροδοτήματος Μαλινάκη.

«Έχουμε πάρει όλες τις εγκρίσεις που χρειάζονται», είπε μεταξύ άλλων ο κ.κ. Δαμασκηνός, με την υφυπουργό να υπογραμμίζει τη σημασία ενίσχυσης των δομών ψυχικής υγείας.

Το θέμα της αξιοποίησης του κληροδοτήματος παρέμενε για αρκετά χρόνια στον “πάγο”. Επιθυμία του κληροδότη ήταν η περιουσία του να διατεθεί για τις ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος των Χανίων.

Η υφυπουργός Υγείας, κατά την παραμονή της στα Χανιά, συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια με αντικείμενο την ένταξη έργων Ψυχικής Υγείας στη νέα Προγραμματική Περίοδο και την ανάπτυξη ανάλογων δράσεων εκ μέρους του Δήμου. Είχε επίσης την ευκαιρία να διαπιστώσει το έργο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και κυρίως την κατ’ οίκον νοσηλεία των ασθενών, τομέας που, όπως είπε η κ. Ράπτη, θα στηριχθεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω.

Φωτογραφία αρχείου: rawpixel

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News