Χανιά

Παρέμβαση του Πολυτεχνείου Κρήτης για την ανακατάληψη του Λόφου Καστέλι

Έτοιμη να προσφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο η πρυτανική Αρχή του ιδρύματος

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακατάληψη του λόφου Καστέλι και της παλιάς Μεραρχίας Κρητών από συλλογικότητες των Χανίων, η σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης στέλνει σαφές μήνυμα ότι είναι διατεθειμένη να προσφύγει ακόμα και στη Δικαιοσύνη για να προασπίσει τα περιουσιακά στοιχεία του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Με τη σύμβαση παραχώρησης του κτηρίου σε ιδιώτη για την τουριστική αξιοποίηση του να είναι σε ισχύ, η εκ νέου κατάληψη του από τη Ρόζα Νέρα προκάλεσε την παρέμβαση του ανώτερου διοικητικού οργάνου του ιδρύματος.

Αργά χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της συγκλήτου η οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα του Πρύτανη κ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου. Η σύγκλητος ζητά «τον τερματισμό της παράνομης κατάληψης και την απόδοση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους που είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης» και επιπλέον δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο «για την προάσπιση της περιουσίας του ιδρύματος, την αποφυγή της καταστροφής του ιστορικού κτιρίου και την αποτροπή πρόκλησης τραυματισμού ατόμων που παρευρίσκονται στον υπό κατάληψη χώρο από ενδεχόμενη κατάρρευση».

Αφού τονίζει ότι η  κατάληψη των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου στο λόφο Καστέλλι, μετά την απόφαση αποχώρησης της αστυνομίας, αποτελούν παράνομη ενέργεια που αντιβαίνει στη νομοθεσία και στο Σύνταγμα, αναφέρεται στην ενέργεια αυτή καθ αυτή . «Η νέα κατάληψη του ιστορικού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου προσβάλλει κάθε έννοια και θεσμό νομιμότητας και δημοκρατικής διακυβέρνησης, παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα του μοναδικού ιδιοκτήτη, αγνοεί τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας σχετικά με την ανάδειξη και προστασία του κτιρίου και θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παρευρισκομένων εντός του χώρου σε περίπτωση καταστροφής ή κατάρρευσης» υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Ειδικά για το ζήτημα της επικινδυνότητας επισημαίνεται ότι σε περίπτωση σεισμού ή άλλων φυσικών καταστροφών, αλλά και όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και ταχείας αποκατάστασης, οι συνέπειες για το κτήριο της Μεραρχίας είναι απρόβλεπτες και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες. Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι «η αδυναμία συντήρησης λόγω μη πρόσβασης του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά τη διάρκεια της πολυετούς κατάληψης, καθώς και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο κτίριο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν επιφέρει βλάβες και αλλοίωση στην όψη του, αλλά και δημιουργία ρωγμών, αποκολλήσεις επιχρισμάτων και άλλες καταστροφές, όπως έχει επισημάνει τόσο η παλαιότερη (2017), όσο και η νεότερη (2020), έκθεση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων».

Σε κάθε περίπτωση, το εκπαιδευτικό ίδρυμα εξηγεί ότι, «ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, κατέχει την πλήρη κυριότητα του χώρου, ενώ η Σύγκλητος του Ιδρύματος αποτελεί το θεσμοθετημένο όργανο για τη διαφύλαξη και προστασία της περιουσίας του». Με αυτά ως δεδομένο , στο ψήφισμα σημειώνεται ότι η ευθύνη και αρμοδιότητα της Συγκλήτου καθίστανται ακόμη μεγαλύτερες, καθώς το κτίριο της 5ης Μεραρχίας έχει χαρακτηρισθεί ως Νεώτερο Μνημείο με Υπουργική Απόφαση  κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης από το κοινό όργανο Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου – Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. «Οι οποιεσδήποτε (τρέχουσες ή μελλοντικές) χρήσεις του κτιρίου θα πρέπει να προσδιοριστούν με γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με σκοπό να μην προσβληθεί ο χαρακτήρας του μνημείου».

Επιμελητήριο Χανίων

Με ανακοίνωση του χθες το Επιμελητήριο Χανίων υπενθυμίζει προς τους ήδη δημόσια ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς, την αναγκαιότητα για άμεση κατάθεση προς το Πολυτεχνείο Κρήτης, το νόμιμο ιδιοκτήτη των ιστορικών κτιρίων του λόφου Καστέλι, ολοκληρωμένης και αναλυτικής πρότασης εναλλακτικής αξιοποίησης σε σχέση με την ισχύουσα σύμβαση.

«Η πρόταση οφείλει να περιγράφει με δεσμευτικό τρόπο και σαφήνεια την εναλλακτική πηγή και το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης από τον νέο ενδιαφερόμενο εκμισθωτή των κτιρίων σε σχέση με το σημερινό συμβατικό 25ετές μίσθωμα, το οποίο ήδη ξεκίνησε να εισπράττει το Πολυτεχνείο Κρήτης, συνολικού ύψους 8,75 εκατομμυρίων Ευρώ (κατά μέσο όρο 350.000 ευρώ κατ’ έτος), τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. 

Θέση του ΕΒΕΧ είναι πως «κάθε ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο αξιοποίησης, το οποίο είναι αναγκαίο να κατατεθεί άμεσα προς το Πολυτεχνείο Κρήτης, οφείλει να θέτει στο επίκεντρό του την επείγουσα αναστηλωτική διάσωση της εμβληματικής, αλλά σε στατικό κίνδυνο Μεραρχίας, η οποία μαζί με τα υπόλοιπα ιστορικά κτίρια, σύμφωνα με το σημερινό δεσμευτικό επενδυτικό προϋπολογισμό, ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε αυθαίρετη παρουσία του οποιουδήποτε στο στατικά επικίνδυνο και υπό την πολιτιστική προστασία της Ελληνικής Πολιτείας κτίριο, προξενεί μόνο την αγανάκτηση και την καταδίκη μας». 

Το ιστορικό της εκκένωσης της κατάληψης Ρόζα Νέρα

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, περίπου ένα χρόνο μετά το τελεσίγραφο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για εκκένωση όλων των υπό κατάληψη κτηρίων, δόθηκε τέλος στην κατάληψη της Ρόζα Νέρα που κράτησε δεκαέξι ολόκληρα χρόνια. Σε μια καλά οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν αστυνομικές δυνάμεις από όλες τις υπηρεσίες των Χανίων και με τη συνδρομή δυνάμεων από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, τα ξημερώματα της 5ης του μηνός, έγινε η εκκένωση του κτηρίου της παλιάς Μεραρχίας.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια