Χανιά

Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: Ξεκινάμε τον 3ο αιώνα της ιστορίας μας με πράγματα που θα έχουν συνέχεια

Τα εγκαίνια της Υπαίθριας Έκθεσης της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών

Παρουσία της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη εγκαινιάστηκε απόψε στο παλιό λιμάνι της πόλης των Χανίων υπαίθρια έκθεση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης στην Κρήτη.

Στον χαιρετισμό της η κ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη τόνισε ότι, «η παρουσία μου εδώ, θέλει να επικυρώσει μια νέα εικόνα που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας με αφορμή αυτή τη συμβολική χρονιά για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση».

Η κ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο κράτος, ενώ επεσήμανε ότι η οργάνωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση έφερε στην επιφάνεια τη διάθεση για συνεργασίες, για συστράτευση, και για σύμπραξη, και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όταν αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, σημαίνει κάτι καλό. Όταν υπήρξαν αυτές οι συνθήκες η Ελλάδα πήγε μπροστά. Πήγε μπροστά, πήγε καλά, έως μεγαλούργησε».

Από τα Χανιά η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», τόνισε ακόμα την ανάγκη να αφήνουμε, όπως είπε, πράγματα που ίσως δεν έχουν τόση σημασία και να βάζουμε μπροστά θέματα, όπως η ποιότητα της ζωής.

«Ξεκινάμε τον 3ο αιώνα της ιστορίας μας με το δεξί, όπως λέμε. Κάνοντας πράγματα που θα μείνουν, που θα έχουν συνέχεια».

Η κ. Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη αναφερόμενη στην υπαίθρια έκθεση την χαρακτήρισε πολύ σημαντική, καθώς όπως είπε, βγάζει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, όπως συμβαίνει και με άλλες δράσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σε χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής επεσήμανε ότι, «μέσα από την έκθεση γινόμαστε κοινωνοί των ιστορικών γεγονότων στην Κρήτη κατά το 1821», ενώ ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι «μέσα από την έκθεση "περπατάμε" την ιστορία 200 χρόνων».

Την έκθεση παρουσίασε ο πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών Αλέξης Καλοκαιρινός κάνοντας αναφορές σε ιστορικά στοιχεία της περιόδου της επανάστασης του 1821 και τονίζοντας ότι «με συμπράξεις και συνέργεια το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης "βγήκε" από το Μουσείο στο δρόμο και συναντά τον κόσμο κάτι που είναι πολύ σημαντικό». Χαρακτήρισε την έκθεση ως «ανοικτό πέρασμα μέσα στην πόλη».

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού και θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της Κρήτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια