«Ελλάδα 2021»: Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κρήτη

Κρήτη
«Ελλάδα 2021»: Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Μεγαλόνησος αποδεικνύει με αυτές τις δράσεις ότι τιμά την Επανάσταση, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον»

Στα Σφακιά βρέθηκε το πρωί της Κυριακής αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την Πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στην Κρήτη.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Παναγία Θυμιανή για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης στην Κρήτη, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτή Ρεθύμνου Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Σφακίων Μανούσου Χιωτάκη και Δημάρχων από όλη την Κρήτη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τελέστηκε δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και σύντομοι χαιρετισμοί. «Σήμερα, εδώ, από τα Σφακιά και την ιστορική Παναγία Θυμιανή, τιμάμε τη στιγμή που οι πρόγονοί σας κήρυξαν την Επανάσταση στην Κρήτη. Η συμμετοχή της Κρήτης στην επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση είναι πάνδημη. Όλοι εσείς, οι άνθρωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια, τα Μουσεία, τα Ιδρύματα, οι εταιρίες που έγιναν χορηγοί δράσης της Επιτροπής, έχετε ενωθεί σε έναν κοινό σκοπό: στην κοινή υπόθεση του εορτασμού της διακοσιετηρίδας. Και αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος που θα μας μείνει και μετά το 2021» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Συνάντηση με Δημάρχους από όλη την Κρήτη

Στη συνέχεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης καθώς και Δημάρχους από όλη την Κρήτη, από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τα Χανιά, με τους οποίους συνομίλησε για τις δράσεις που υλοποιούν για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο στάδιο υποβολής στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», καθώς έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, εκτός από τον Περιφερειάρχη Κρήτης και το Δήμαρχο Σφακίων, στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από τον Νόμο Χανίων, οι Δήμαρχοι Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, Καντάνου-Σελίνου, Αντώνης Περράκης, Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, από το Νομό Ρεθύμνης, ο Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης και από το Νομό Ηρακλείου, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας. Συμμετείχαν, επίσης, εκπροσωπώντας τους Δήμους τους, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου, Χαρίλαος Αλεξάκης, από το Νομό Λασιθίου, ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, Θωμάς Κρεβετζάκης, ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου, Μανώλης Ψαρουδάκης και οι Αντιδήμαρχοι Αγίου Βασιλείου, Βαγγέλης Καπετανάκης και Γιάννης Χαραλαμπάκης, από το Νομό Ρεθύμνης.

Σημειώνεται ότι η ανταπόκριση της Κρήτης στο κάλεσμα της Επιτροπής για συνδιαμόρφωση του προγράμματος των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση ήταν εντυπωσιακή, καθώς τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο και 20 από τους 24 Δήμους του νησιού σχεδιάζουν πολύ αξιόλογες δράσεις. Εκτός από εκείνες που τιμούν και αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου, η Κρήτη υλοποιεί και δράσεις που ανοίγουν μια αναπτυξιακή προοπτική και φιλοδοξούν να αφήσουν μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, συνομιλώντας με τις ανάγκες και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής: Εφαρμογές ψηφιακής περιήγησης, έργα υποδομών, έργα βιώσιμης κινητικότητας και προσβασιμότητας στις γειτονιές, ψηφιοποιήσεις αρχείων, δημιουργία ψηφιακών μουσείων για την προβολή της κάθε περιοχής του νησιού, και πολλά ακόμη.

 «Η Μεγαλόνησος αποδεικνύει με αυτές τις δράσεις ότι τιμά την Επανάσταση, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον. Αναδεικνύει τις απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης που έχει σε όλους τους τομείς, στην επιχειρηματική καινοτομία, την επιστημονική έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τις αγροκαλλιέργειες, την καλλιτεχνική δημιουργία. Το νησί, που συνεισφέρει το 5% του ΑΕΠ της χώρας, έχει όλα τα εφόδια να γίνει παράδειγμα ανάπτυξης και προόδου για τη χώρα, επενδύοντας στον άνθρωπο, σε καινοτόμες ιδέες, στα σημαντικά τοπικά προϊόντα που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο» σημείωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν στη συζήτηση μίλησαν για το πώς, μέσα από τις προτάσεις που έκαναν στην Επιτροπή για την επέτειο, θέλουν να συνδυάσουν την ανάδειξη της ιστορίας του νησιού με τη βούληση τους να προβληθεί και να αναπτυχθεί ο τόπος.

Ανακήρυξη της Προέδρου της Επιτροπής σε επίτιμη δημότη Σφακίων

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στα Σφακιά, παρουσία των πραναφερθέντων Δημάρχων από Δήμους της Κρήτης, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Σφακίων. Στην αντιφώνησή της, η κυρία Αγγελοπούλου ευχαρίστησε το Δήμαρχο και τους Δημότες για την τιμή που της έκαναν, ενώ αναφέρθηκε στη πολύ μεγάλη ιστορία του τόπου, την οποία τιμούν οι σύγχρονοι κάτοικοί του.

Την Κυριακή το βράδυ η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» θα μεταβεί στα Χανιά, όπου θα παραστεί στα εγκαίνια της Υπαίθριας Έκθεσης της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ΙΜΚ) με τίτλο «1821 Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση».

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρία «Πλαστικά Κρήτης Α.Ε.». Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού, ενώ θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η περιοδεία της αντιπροσωπείας της Επιτροπής θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, με σειρά συναντήσεων στα Χανιά που σχετίζονται με επετειακές δράσεις που υλοποιούνται υπό την αιγίδα, με το σήμα ή με την υποστήριξη της Επιτροπής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News