Σφακιά: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στην Κρήτη

Χανιά
Σφακιά: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Σφακιανό γιλέκο Ηρακλειώτισσας σχεδιάστριας η πρόεδρος της Επιτροπής της «Ελλάδα 2021»

Στην επετειακή εκδήλωση στην Παναγία Θυμιανή Σφακίων, βρέθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης στο νησί μας όπου θα παραστεί σε εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Η κ. Αγγελοπούλου παραβρέθηκε στην δοξολογία που τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, φορώντας ένα σφακιανό γιλέκο, δημιουργία της 21χρονης Ηρακλειώτισσας σχεδιάστριας Μαρίας Σκουλά.

Ειδικότερα, την πρόεδρο υποδέχτηκε ο δήμαρχος Σφακίων συνοδευόμενος από μια κοπέλα ντυμένη με παραδοσιακή φορεσιά, ενώ ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση (στον προαύλειο χώρο) και κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη (και βουλευτή Ρεθύμνου), τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Σφακίων Μανούσο Χιωτάκη, εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων και την πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Γιάννη Κουράκη.

Στην έναρξη της επανάστασης στην Θυμιανή, στο μήνυμα των ηρώων της, αλλά και στην σημαντικότητα των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης. Στο ίδιο πνεύμα επίσης για το κορυφαίο ιστορικό γεγονός ήταν και οι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη κ.κ. Ειρηναίου, του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη, της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ενώ όλοι επαίνεσαν την πρωτοβουλία της επιτυχούς διοργάνωσης, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Σφακίων.

Στ. Αρναουτάκης: Είναι χρέος μας να τιμούμε την μνήμη των γενναίων πατριωτών

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων, ότι, ο εορτασμός της ιστορικής επετείου των 200 χρόνων από την Κήρυξη της Επανάστασης το 1821 στην Παναγία τη Θυμιανή των Σφακίων, αποτελεί χρέος στη μνήμη των γενναίων πατριωτών. Παράλληλα αναφέρθηκε, στις παρακαταθήκες και στα διδάγματα των γενναίων πατριωτών στις νεότερες γενιές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ,ότι, τα ιερά σύμβολα της Παναγίας της Θυμιανής εμπνέουν το σήμερα και καθοδηγούν το μέλλον.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αρναουτάκης, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες προσκεκλημένους και στους διακεκριμένους ομιλητές, ανέφερε: «Αφού σας καλωσορίσουμε στα Σφακιά και σας ευχαριστήσουμε για την τιμητική σας παρουσία, ας αναλογιστούμε πως σ’ αυτήν την ιστορική εκκλησία, πριν από 2 αιώνες, τα καταγάλανα νερά της θάλασσας μετατράπηκαν σε επαναστατική τρικυμία. Οι πλαγιές των Λευκών Ορέων έγιναν ορμητήρια σαν άλλες Θερμοπύλες, ο ουρανός της Κρήτης μετέφερε στην Ελλάδα και στον κόσμο την είδηση πως τα Σφακιά μα και η Κρήτη δεν υποτάσσονται, δεν παραδίνονται, αλλά πολεμούν για την Ελευθερία».

Ακολούθησε ομιλία από την Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα «Οι δύσκολες πλευρές μιας Επανάστασης: το '21 και η Κρήτη». Η κα Ευθυμίου ανέλυσε επαρκώς και τεκμηριωμένα το ιστορικό πλαίσιο της συμμετοχής της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση προκαλώντας ξεχωριστή αίσθηση στους συμμετέχοντες.

Θετική απήχηση είχαν επίσης τα μουσικά αποσπάσματα από το μελοποιημένο έργο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη σε σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή. Τραγούδι: Τάσος Αποστόλου και Αγγελική Τουμπανάκη. Πιάνο: Δημήτρης Μα-ραμή.

Επίσης σε κλίμα συγκίνησης ακούστηκαν ριζίτικα τραγούδια για την Παναγία την Θυμιανή και το επαναστατημένο πνεύμα των Κρητικών από τους παραδοσιακούς συλλόγους «Το Ρόδον» και «Τα Σφακιά» με παραδοσιακές φορεσιές και όπλα της εποχής της Επανάστασης.

\

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Θυμιανής στα Σφακιά ο Γιάννης Κουράκης για τις εκδηλώσεις της Επετείου της «Κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη»

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Θυμιανής στα Σφακιά, την Κυριακή 6 Ιουνίου, για την Επέτειο της Κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη, στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης.

Ο κ. Κουράκης μετά το πέρας των εκδηλώσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με συγκίνηση, αλλά και με υπερηφάνεια, βρεθήκαμε σήμερα στον καθαγιασμένο χώρο της Παναγίας Θυμιανής στα Σφακιά.

 Εδώ που πριν από 200 χρόνια, οι πρόγονοί μας, ακολουθώντας τα προστάγματα της συνείδησης τους, ύψωσαν το λάβαρο της Επανάστασης απέναντι στους Τούρκους δυνάστες, παλεύοντας με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για την πολυπόθητη Ελευθερία.

Από εδώ ξεκίνησε η φλόγα του ξεσηκωμού, που αγκάλιασε όλη την Κρήτη.

Η Παναγία η Θυμιανή υπήρξε το ορμητήριο των ηρωικών αγωνιστών του νησιού μας, που πρόσφεραν το αίμα τους για να ποτίσουν το δένδρο της Λευτεριάς.

Τιμούμε σήμερα τον ηρωισμό τους. 

Τιμούμε τους ένδοξους αγώνες και τις θυσίες τους.

 Και υποκλινόμαστε στο μεγαλείο τους, εκφράζοντας την αιώνια ευγνωμοσύνη μας.»

Επίτιμη δημότισσα Σφακίων

Στις 2:10 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί, στο Δημαρχείο Σφακίων, η τελετή ανακήρυξης της προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” σε επίτιμη δημότισσα Σφακίων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνάντηση/συζήτηση, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη και των δημάρχων, για τις προτάσεις του προγράμματος “Τρίτσης” με τον περιφερειάρχη Κρήτης και δημάρχους στην παρακείμενη (μικρή) αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Σφακίων.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, η κ. Αγγελοπούλου θα βρεθεί στα Χανιά και στα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ)/Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ΙΜΚ).

Η έκθεση, την οποία θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΕΚΙΜ, καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού και θα περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της Κρήτης (σ.σ. περισσότερα στη σελίδα 19).

Το πρόγραμμα της Δευτέρας

Την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιουνίου, στις 10:30-11:15 π.μ., στο Γλωσσικό Κέντρο Πολυτεχνείου Κρήτης (Ακρωτήρι Χανίων), έχει προγραμματιστεί συνάντηση της κ. Αγγελοπούλου με τις πρυτανικές Αρχές, τον κοσμήτορα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και τους συντελεστές-δημιουργούς του video Mapping της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Κατά τη συνάντηση, όπου θα γίνει επίδειξη εφαρμογών του Εργαστηρίου, θα παρίστανται ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ. Μιχάλης Λαγουδάκης, ο κοσμήτορας Κωνσταντίνος Προβιδάκης, ο καθηγητής Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, η κ. Μαριάνθη Λιάπη, αρχιτέκτονας και μέλος του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων, 4-5 φοιτητές της Σχολής και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Θέλμα Μαυρίδου.

Στις 11:15-11:25 π.μ. θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Το σχολείο βρίσκεται στην οδό Γ. Σεϊμένη 9 και σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έχει υποβάλει πρόταση που έχει πάρει την αιγίδα της Επιτροπής. Εν συνεχεία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 11:25-11:50 π.μ. την κ. Αγγελοπούλου θα υποδεχτούν στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων η διευθύντρια του σχολείου κ. Μαρία Κληματσάκη, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης και η Σοφία Μαλανδράκη, πρόεδρος της Επιτροπής για τα 200 χρόνια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ και περιφερειακή σύμβουλος Χανίων.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου θα απολαύσουν όμορφα μουσικοχορευτικά και ποιητικά δρώμενα. Η επίσκεψη θα κλείσει με ένα μικρό φίλεμα εκ μέρους του σχολείου.

Ακολούθως από τις 11:50 π.μ. έως τις 12:05 μ.μ. έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων. Η κ. Αγγελοπούλου θα επισκεφτεί το ιστορικό γυμνάσιο (η πρότασή του έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής, ενώ χαρακτηρίστηκε προσφάτως ως πειραματικό) στις 12:05-12:35 μ.μ.. Η διευθύντριά του κ. Παναγιώτα Καλοβρέκτη και ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, κ. Μανόλης Τζανάκης, θα ενημερώσουν για την ιστορικότητα του σχολείου, το οποίο ιδρύθηκε το 1883, ενώ από το 1911, μετά την αποχώρηση των τελευταίων ξένων στρατευμάτων από την Κρήτη, το γυμνάσιο στεγάζεται στη διαμορφωμένη δυτική πτέρυγα του άλλοτε γαλλικού στρατώνα, θέση που διατηρεί ως σήμερα.

Στο σχολείο αυτό φοίτησαν, μεταξύ άλλων, ο Ελευθέριος Βενιζέλος (για μία χρονιά), ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παππούς του σημερινού πρωθυπουργού, και μεταγενέστερα ο Αλέξης Μινωτής, ο Κώστας Καρυωτάκης κ.ά.

Στις 12:40 μ.μ. έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στα γραφεία του Ελληνο-γαλλικού Συνδέσμου Χανίων (οδός Χατζημιχάλη Νταλιάνη 22). Την πρόεδρο θα υποδεχτεί η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κουτσουπάκη. Η πρόταση του Συνδέσμου έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και της Γαλλικής Πρεσβείας. Από τη 1:40 έως τις 2 το μεσημέρι η κ. Αγγελοπούλου θα επισκεφτεί το πατρικό σπίτι των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στον Γαλατά Κυδωνίας, ενώ από τις 2 έως τις 2:30 μ.μ. θα γίνει ξενάγηση στο σπίτι και παρουσίαση της πρότασης (“Αντ. Τρίτσης”) του Δήμου Χανίων για την αξιοποίηση του χώρου.

Ο Γιώργος Αγοραστάκης είναι επί σειρά ετών ο “πρεσβευτής” του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά, ο επιμελητής (όχι με τη νομική έννοια) της περιουσίας του και της διαχείρισής της και έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη των εργασιών στο πατρικό σπίτι από την αγορά από τον Δήμο Χανίων, την ανακαίνιση και την εξέλιξη που επιχειρείται τώρα με τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο.

Ο κ. Αγοραστάκης θα κάνει την ξενάγηση στους χώρους του σπιτιού και θα δωρίσει στην κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη το πρώτο αντίτυπο έκδοσης για τον Μίκη Θεοδωράκη που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες και θα αναφέρεται στο καλλιτεχνικό έργο, την πολιτική διαδρομή και την ιστορική πορεία του.

Στις 2:30 μ.μ. θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη (Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, κτήριο 13-03).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News