Π. Αρκουμανέας: «Βλέπουμε μια ύφεση της πανδημίας, αλλά δεν έχει τελειώσει»

Χανιά
Π. Αρκουμανέας: «Βλέπουμε μια ύφεση της πανδημίας, αλλά δεν έχει τελειώσει»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επαφές για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στον τουρισμό

Το μήνυμα ότι το «άνοιγμα» σε δύο ημέρες του τουρισμού στη χώρα πρέπει να γίνει με ασφάλεια και με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που προβλέπονται έστειλε την Τετάρτη από τα Χανιά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Στα Χανιά, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο κ. Αρκουμανέας συναντήθηκε στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού Γιάννη Γιαννακάκη, τον γενικό γραμματέα του Δήμου Γιώργο Φραγκιαδάκη τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ευτύχη Δαμιανάκη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αντώνη Ροκάκη και την περιφερειακή σύμβουλο Σοφία Μαλανδράκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν και στελέχη του ΕΟΔΥ.

"Βλέπουμε μια ύφεση της πανδημίας, αλλά δεν έχει τελειώσει"

«Βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες να υπάρχει μια ύφεση της πανδημίας, αλλά δεν έχει τελειώσει. Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς εφησυχασμός, καμία χαλάρωση στα μέτρα», ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, φέτος υπάρχουν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για τη δημόσια υγεία, πολύ περισσότερα εργαλεία, όπως τα εμβόλια και τα τεστ, και όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «πρέπει να δείξουμε όλοι περισσότερη υπευθυνότητα και καλή συνεργασία με τις Αρχές».

«Το μήνυμα είναι προς όλους, ότι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε. Η λύση σε αυτό που ζούμε τους τελευταίους 15 μήνες είναι τα εμβόλια- έχουμε δει ότι περιοχές και χώρες με μεγάλο αριθμό εμβολιασμών όπως η Αγγλία και το Ισραήλ , έχουν καταφέρει και επιστρέψει πιο γρήγορα στην καθημερινότητα και στην κανονικότητα.

Και εμείς αυτό θέλουμε, να ανοίξει ο τουρισμός μας, να ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα αλλά να γίνει με ασφάλεια, γιατί δεν έχει τελειώσει η πανδημία» τόνισε.

Υπογράμμισε δε ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση και σε αυτό το διάστημα μέχρι να «χτιστεί» το τείχος ανοσίας, πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών απαγορεύσεων όπου υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, είπε ότι θα υπάρχουν όπου παρατηρούνται κακά επιδημιολογικά δεδομένα.

"Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε"

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός επισήμανε σε δηλώσεις του ότι το «άνοιγμα» του τουρισμού το περιμένει η τοπική κοινωνία ωστόσο τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτό να γίνει ισορροπώντας τη δημόσια υγεία με την οικονομική ανάπτυξη».

«Αυτό το οποίο μας έχουν αποδείξει οι τελευταίοι 15 μήνες είναι, ότι είναι απαραίτητη αυτή η ισορροπία αλλά πάντα με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία» ανέφερε και προσέθεσε: «Έχουμε ακόμα δύσκολο δρόμο μπροστά, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε παρόλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα».

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την τουριστική χρονιά επισημαίνοντας ότι πέρυσι σε μια ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα την πανδημία.

«Είμαι αισιόδοξος γιατί πέρυσι καταφέραμε σε μια πολύ δύσκολη, πρωτόγνωρη και πολύ ιδιαίτερη χρονιά, να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη σοβαρότητα μέσα από τα πρωτόκολλα τα οποία επιβλήθηκαν στα ξενοδοχεία να περάσουμε τις εξετάσεις και με αρκετά μεγάλο βαθμό σοβαρότητας να αναγνωρισθεί και διεθνώς και φέτος να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή την σοβαρότητα που δείξαμε την περυσινή χρονιά. Τα μεγέθη δεν είναι εύκολο να τα προσδιορίσει κανείς, δεν είναι εύκολο να κάνουμε προβλέψεις. Αυτό ωστόσο που μπορούμε να επηρεάσουμε οφείλουμε να το κάνουμε. Και αυτό ξεκινά από τους εμβολιασμούς και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων από τα ελληνικά ξενοδοχεία», τόνισε ο κ. Βασιλικός και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το υγειονομικό πιστοποιητικό που θα ισχύσει στην Ευρώπη θα ξεκλειδώσει την δυνατότητα των πολιτών για ταξίδια.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επισήμανε ότι «το σύνολο της κοινωνίας στα Χανιά προσδοκά την επαναλειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας που επηρεάζει σημαντικά την οικονομία του τόπου». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ο τουρισμός επηρεάζει με άμεσο και έμμεσο τρόπο το 50% της οικονομικής δραστηριότητας».

Ο κ Σημανδρηράκης ευχαρίστησε το σύνολο των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ για την τιτάνια όπως την χαρακτήρισε προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βίωσε η χώρα επισημαίνοντας ότι, «για το ασφαλές “άνοιγμα” και του τουρισμού πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η οργανωμένη και συντονισμένη δράση όλων με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στα Χανιά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μανώλη Γιαννούλη, ενώ παρακολούθησε και μέρος της διαδικασίας ελέγχου rapid test που γινόταν σήμερα σε υπαλλήλους του Δήμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News