Στ. Πέτσας: Στήριξη του Δήμου Χανίων για σημαντικά έργα ανάπτυξης από το υπουργείο Εσωτερικών

Κρήτη
Στ. Πέτσας: Στήριξη του Δήμου Χανίων για σημαντικά έργα ανάπτυξης από το υπουργείο Εσωτερικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την πρόταση του δήμου ολοκληρωμένη και με αναπτυξιακό προσανατολισμό

Την δέσμευση ότι το σχέδιο του Δήμου Χανίων για την ένταξη σημαντικών έργων ανάπτυξης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα βρει αρωγό το Υπουργείο Εσωτερικών , ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας που συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης.

Η πρόταση που παρουσίασαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης και στελέχη του δήμου αφορά έργα συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ που καλύπτουν και τις 14 προσκλήσεις του προγράμματος.

Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την πρόταση του δήμου ολοκληρωμένη και με αναπτυξιακό προσανατολισμό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης, «τα Χανιά δεν είναι μόνο μια πόλη με ιστορία, αλλά γράφει ιστορία και σήμερα, με πρωθυπουργό από εδώ, πολιτικό δυναμικό με πολύ μεγάλο εκτόπισμα και μία φιλόδοξη δημοτική Αρχή που είδα ότι έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Και τέτοιου είδους σχέδια φυσικά έχουν αρωγό το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας σαν υπουργείο είναι μεγάλα, δεν είναι περιορισμένα, μπορεί όμως να έχουμε την συνέργεια που χρειάζεται και από αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να δώσουμε φτερά και όχι να ψαλιδίσουμε τις προσδοκίες που έχει η δημοτική Αρχή όταν παρουσίασε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο 60 εκατομμυρίων ευρώ».

H παρουσίαση που έγινε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΕΣ., Μιχάλη Σταυριανουδάκη στο Δημαρχείο Χανίων ΕΔΩ

Ο κ Πέτσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. σε δύο έργα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι πόροι για αυτά θα αναζητηθούν είτε από το «Αντώνης Τρίτσης», είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ κάλεσε την δημοτική Αρχή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των Νεωρίων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι, «η παρουσία του κ Πέτσα στα Χανιά δείχνει ότι το υπουργείο ανταποκρίνεται στον σχεδιασμό μας που αφορά έργα με μεγάλο αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία».

Από τα Χανιά ο κ Πέτσας έκανε γνωστό ότι για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών θα υπάρξει χρηματοδότηση ύψους 8-9 εκατομμυρίων συνολικά για να καλυφθούν, όπως είπε, οι δήμοι που έχουν επιβαρυμένο προϋπολογισμό με το νέο πλαίσιο που προσφέρει ωστόσο μεγαλύτερη ασφάλεια στις παραλίες.

Στην σύσκεψη στο δημαρχείο Χανίων στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές, Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσος Βολουδακης και Βασίλης Διγαλάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες, τέθηκαν ακόμα θεσμικά και λειτουργικά θέματα όπως αυτό της υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται πως ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μίλησε την Παρασκευή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV και την Κατερίνα Σαλαπάτα.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την απλή αναλογική του νόμου Σκουρλέτη, ως μια απλή αναλογική «αλά καρτ», αφού στο τέλος, όπως είπε, η κατανομή των εδρών οδηγούσε σε ακυβερνησία δήμους και περιφέρειες.

Και μπορεί η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση να συνεπάγεται στο εξής και με την μεταβίβαση πόρων, ωστόσο, μεγάλο «αγκάθι» για το μέλλον των ΟΤΑ και τις υπηρεσίες τους που «αιμορραγούν» είναι οι προσλήψεις προσωπικού, που γίνονται με το σταγονόμετρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών εστίασε και στις αλλαγές που έρχονται στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, που αποτελεί συνταγματικό τους δικαίωμα. Όπως είπε ήταν ένας συμβιβασμός που επήλθε με δύο περιορισμούς, ούτως ώστε να «συμμορφωθεί» η χώρα μας με τα ισχύοντα στην Ευρώπη και στόχος της κυβέρνησης ήταν να διευκολύνει τους ομογενείς στο δικαίωμα του «εκλέγειν».

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις και για το θέμα της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, με τον Στέλιο Πέτσα να μιλά για συγκεκριμένους κανόνες που θα πρέπει να διασφαλίζονται.

Ο Στέλιος Πέτσας βάζοντας τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, κατέστησε σαφές μέσω της ΚΡΗΤΗ TV ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, δίδοντας στην συνέχεια την σκυτάλη στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News