Πρώην νοσηλευτής του οίκου ευγηρίας στην ΚΡΗΤΗ TV: «Εγκληματική οργάνωση - Εμπλέκεται ο γιατρός και το γραφείο τελετών»

Χανιά
Πρώην νοσηλευτής του οίκου ευγηρίας στην ΚΡΗΤΗ TV: «Εγκληματική οργάνωση - Εμπλέκεται ο γιατρός και το γραφείο τελετών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης Μαυρακάκης μιλά για την κακοποίηση των ηλικιωμένων, αλλά και τη σχέση γιατρού, γραφείου τελετών και διοίκησης του γηροκομείου στα Χανιά

Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV μίλησε ο νοσηλευτής και πρώην εργαζόμενος του οίκου ευγηρίας στα Χανιά, κ. Δημήτρης Μαυρακάκης.

Ο ίδιος, απαντώντας στα ερωτήματα του Μάνου Δασκαλάκη, περιέγραψε τις κακουχίες που βίωναν οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι, καθώς και τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούσαν στο γηροκομείο. Μάλιστα, ενώπιον της κάμερας της ΚΡΗΤΗ TV, δε δίστασε να κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση» εμπλέκοντας τόσο τη διοίκηση του οίκου ευγηρίας, όσο και το γιατρό που υπέγραφε «χωρίς να δει τους νεκρούς» τα πιστοποιητικά θανάτου, αλλά και το γραφείο τελετών που, όπως είπε, «κάλυπτε με ρούχα τις μελανιές».

«Οι τύψεις με οδήγησαν να φύγω από τον οίκο ευγηρίας»

Ο κ. Δημήτρης Μαυρακάκης εργαζόταν στον οίκο ευγηρίας από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο του 2020 και, όπως είπε, ο λόγος που επέλεξε να φύγει ήταν τόσο οι τύψεις που ένιωθε, όσο και οι αντιδράσεις του απέναντι στην κακομεταχείριση των ηλικιωμένων.

«Ένιωθα τύψεις γιατί δεν μπορούσα να μιλήσω νωρίτερα. Δεν μπορούσα να τα βάλω με αυτούς τους ανθρώπους και χρειαζόμουν και τη δουλειά», ανέφερε.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις του οδήγησαν στην απόλυσή του, που, τελικά, έγινε παραίτηση.

«Με έδιωξαν γιατί αντιδρούσα στην κακομεταχείριση των ηλικιωμένων. Ήξερα πάρα πολλά… Τους έδεναν, τους χτυπούσαν, τους έριχναν σταγόνες στον καφέ και στο γάλα για να τους κοιμίζουν», ανέφερε. Μου έλεγαν να κοιτάω τη δουλειά μου και πως αν δε μου αρέσει, να φύγω», συμπλήρωσε ο νοσηλευτής.

«Τους ντύναμε για να μη βλέπουν τις μελανιές οι συγγενείς τους»

Όπως δήλωσε ο ίδιος, την περίοδο που εργαζόταν στον οίκο ευγηρίας απαγορεύονταν οι επισκέψεις συγγενών των ηλικιωμένων, δεδομένων και των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

«Τους συγγενείς δεν τους άφηναν να μπαίνουν μέσα. Κοιτούσαν μόνο από το παράθυρο. Δεν είχαν αντιληφθεί κάτι οι συγγενείς. Μας έβαζαν να φοράμε στους ηλικιωμένους μακριά ρούχα ώστε να μη φαίνονται οι μελανιές από τα χτυπήματα και τα δεσίματα», περιέγραψε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

«Είχα πει σε κάποιους συγγενείς ηλικιωμένων “μη φέρετε εδώ τον άνθρωπό σας”», συμπλήρωσε ο κ. Μαυρακάκης.

Σημειώνεται πως, όπως δήλωσε, την περίοδο που εργαζόταν στο γηροκομείο, δεν είχε γίνει κάποιος έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές.

«Εγκληματική οργάνωση»

«Υπήρχαν περιπτώσεις ηλικιωμένων που ζητούσαν να πεθάνουν για να μη βιώνουν αυτές τις συνθήκες στον οίκο ευγηρίας», τόνισε ο κ. Μαυρακάκης.

«Πολλές φορές δεν άντεχα, αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι για αυτό», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το θάνατο των 73 ανθρώπων και το αν είχε φανεί περίεργο στους συναδέλφους του, ο κ. Μαυρακάκης είπε πως δεν είχε σχέση με τους άλλους νοσηλευτές «διότι εγώ δεν ήμουν πιόνι της Διοίκησης». Παράλληλα, όπως τόνισε: «Οι νοσηλευτές και οι βοηθοί ήταν πιο παλιοί. Ήξεραν τι γίνεται εκεί μέσα».

Όπως δήλωσε «όταν πρωτοπήγα στη δουλειά είχαν πεθάνει 4 άτομα, γεγονός που μου φάνηκε φυσιολογικό. Μέσα σε μία εβδομάδα έφυγαν 14 άνθρωποι. Εκεί κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Πιστεύω πως μιλάμε για εγκληματική οργάνωση. Ένας γιατρός που γράφει σε 68 χαρτιά (σ.σ. ως αιτία θανάτου) την καρδιακή ανακοπή, χωρίς να έχει δει καν (σ.σ. τους ηλικιωμένους), ένα γραφείο τελετών το οποίο παρέλαβε το νεκρό χωρίς καν να έχει ενημερωθεί ο συγγενείς και καλύπτει τις μελανιές των ανθρώπων… Καταλαβαίνετε».

Ενώ, σημείωσε πως τους 5 με 6 μήνες που εργαζόταν στον οίκο ευγηρίας «“έφυγαν” γύρω στα 35-40 άτομα».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News