Οίκος ευγηρίας στα Χανιά: Νέα στοιχεία σοκ για το «κολαστήριο» - Προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο οι δικηγόροι

Χανιά
Οίκος ευγηρίας στα Χανιά: Νέα στοιχεία σοκ για το «κολαστήριο» - Προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο οι δικηγόροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσφεύγουν στον Άρειο Πάγο οι δικηγόροι του Οίκου Ευγηρίας

Νέα σοκαριστικά στοιχεία φέρνουν καθημερινά στο φως οι έρευνες της αστυνομίας για τις συνθήκες λειτουργίας του οίκου ευγηρίας σε περιαστική περιοχή των Χανίων, την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη και η εισαγγελική έρευνα.

Όσο ανοίγει η βεντάλια των ερευνών, επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για άθλια μεταχείριση των ηλικιωμένων, πλημμελή καθαριότητα και βίαιη συμπεριφορά ενώ ως δεδομένο θεωρείται από την πλευρά των αρχών, ότι οι θάνατοι από τις αρχές του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ανέρχονται σε 73!

Μέχρι στιγμής έχει γίνει μία εκταφή ηλικιωμένης και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θεωρείται πιθανό ότι θα ασκηθούν διώξεις. Τόσο η Εισαγγελία Χανίων πάντως όσο και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, έχουν να διανύσουν ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να αποκαλυφθούν πλήρως όλες οι πτυχές της ανατριχιαστικής υπόθεσης που έχει αφήσει άφωνο το πανελλήνιο.

Είναι ενδεικτικό ότι στον ιατρικό κόσμο των Χανίων το εν λόγο γηροκομείο ήταν γνωστό ως «πεθαμενατζίδικο» ενώ πολλοί χρησιμοποιούσαν τον χαρακτηρισμό «πύλες τις κολάσεως» για να αναφερθούν σε αυτό. Το διάστημα ενός έτους που λόγο της πανδημίας του κορωνοϊού απαγορεύθηκε το επισκεπτήριο στους συγγενείς, η κατάσταση όπως διαπιστώνεται από την έρευνα των αστυνομικών αρχών, όχι απλά επιδεινώθηκε αλλά βγήκε εκτός ορίων.

Οι καταγγελίες συσσωρεύτηκαν και τον περασμένο Μάρτιο δόθηκε εισαγγελική παραγγελία στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων να ξεκινήσει την έρευνα. Στον πρώτο έλεγχο - που δεν αιφνιδίασε τις ιδιοκτήτριες μιας και ήδη γνώριζαν για τις καταγγελίες - δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Πλην όμως εκφράστηκαν παράπονα από ηλικιωμένους ότι δεν περνάνε καλά, όμως δεν προσέθεταν κάτι ουσιώδες στην έρευνα. Στην πορεία, όσα άρχισαν να αποκαλύπτονται από καταγγελίες που δεν σχετίζονται μεταξύ τους, άφησαν έκπληκτους ακόμη και τους αστυνομικούς.

Όσοι φιλοξενούνταν στο υπόγειο φαίνεται ότι ζούσαν το χειρότερο μαρτύριο

Το σύνολο των θανάτων - και οι 73 που καταγράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο - έχει δηλωθεί ότι προήλθαν από ανακοπή καρδιάς ενώ το πιστοποιητικό θανάτου υπογράφει πάντα ο ίδιος γιατρός! Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής καταγγελθεί υπήρχαν βάρδιες στις οποίες για εξήντα ηλικιωμένους απασχολούνταν μόλις δύο άτομα προσωπικό συν οι δύο ιδιοκτήτριες που φαίνεται να παρείχαν υπηρεσίες, οι ηλικιωμένοι καθαρίζονταν πλημμελώς, τους έβαζαν καθετήρα για να μην χρειάζεται να πηγαίνουν στην τουαλέτα, τους χορηγούσαν με ειδικό τρόπο το φαγητό με σύριγγα για οικονομία χρόνου και παρότι χρειάζεται ιατρική συνταγή για το εν λόγο σύστημα σίτισης. Όσοι φιλοξενούνταν στα δωμάτια του υπογείου φαίνεται ότι ζούσαν το χειρότερο μαρτύριο, αφού όπως είπαν πρώην εργαζόμενοι στις αστυνομικές αρχές, τους έδεναν σε καρέκλα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Υποσέντονα δεν χρησιμοποιούνταν αλλά νάιλον με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να ζουν ανυπόφορες συνθήκες. Το προσωπικό χρησιμοποιούσε την ίδια πετσέτα για να σκουπίσει μέχρι και πέντε ηλικιωμένους με συνέπεια να προκαλούνται εξανθήματα και αλλεργίες. Τους ηλικιωμένους, τους ξύριζαν με το ίδιο ξυραφάκι.

Την περίοδο της πανδημίας οπότε και οι συγγενείς των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων δεν μπορούσαν να τους επισκεφτούν, τηλεφωνούσαν για να μιλήσουν στους ανθρώπους τους και από πλευράς του ιδρύματος έπαιρναν την απάντηση ότι είναι καλά ή έβρισκαν προφάσεις όπως ότι κοιμούνται ή κάνουν μπάνιο, για να αποφύγουν μια επικοινωνία στην οποία προφανώς θα εκφράζονταν αλήθειες από τα στόματα των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μια 60χρονη χωρίς παθολογικά προβλήματα που εισήλθε στον οίκο ευγηρίας για προβλήματα ψυχικής φύσεως, μπήκε ενενήντα κιλά και μέσα σε λίγο διάστημα πέθανε έχοντας μείνει πενήντα κιλά. Επίσης χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ηλικιωμένου ο οποίος ήταν σε καλή κατάσταση, αυτοεξυπηρετείτο και έχαιρε άκρας υγείας όταν μπήκε στη μονάδα. Μέσα σε δύο εβδομάδες δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει. Δικηγόρος των Χανίων που πήγε τον πατέρα της στη μονάδα αναγκάστηκε να τον πάρει κοντά της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα απεβίωσε λίγες ημέρες μετά.

Ένα επιπλέον στοιχείο που προκαλεί ερωτήματα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι ότι μετά από καταγγελίες, κλιμάκιο του Υγειονομικού μετέβαινε στον οίκο ευγηρίας για να διενεργήσει έλεγχο. Ο έλεγχος όμως, σύμφωνα πάντα με καταγγελίες, δεν γινόταν ποτέ. Αναφορικά με τον οικονομικό έλεγχο, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι μια φιλοξενούμενη στο ίδρυμα μεταβίβασε ακίνητο της στις ιδιοκτήτριες. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Από την πλευρά των ιδιοκτητών - μητέρας και κόρης - αλλά και από τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, γίνεται λόγος για σκευωρία και για πλεκτάνη. Ο δε δικηγόρος κ. Ιωάννης Σφακιωτάκης τονίζει κατηγορηματικά ότι εύρημα κακοποίησης, δεν έχει εντοπιστεί σε ηλικιωμένους. Μάλιστα σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ούτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί, ούτε αστυνομικό δελτίο έχει εκδοθεί, ούτε ευρήματα κακοποίησης διαπιστώθηκαν στη γενόμενη (22-4-21) εκταφή πρώην τροφίμου του γηροκομείου». Ο ίδιος αναφέρεται στον πρώτο έλεγχο που διενεργήθηκε στη μονάδα στις 22 Μαρτίου μεταξύ πέντε με επτά το πρωί από ομάδα εισαγγελέα, αστυνομικών, ιατροδικαστών ,υγειονομικών κ.λπ., όπως τονίζει, χωρίς να διαπιστωθεί καμία αξιόποινη πράξη, ούτε να συλληφθεί κανείς.

Ο κ. Σφακιωτάκης στη μακροσκελή επιστολή που ανήρτησε αναφέρεται επίσης στο ιστορικό της επιχείρησης, σημειώνοντας πως «οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων, αποτελούν κόσμημα για τον τόπο». Προσθέτει ακόμη πως απασχολούνται επί εικοσιτετραώρου βάσεως περίπου είκοσι νοσηλευτές, δύο γιατροί και οι δύο συνιδιοκτήτριες. Τέλος μιλά για «διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις με τις οποίες διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση με τη θεαματική ανάπτυξη της προσπάθειας δύο γυναικών του τόπου. Μένει να βγάλουν τις μάσκες - γιατί γνωρίζουμε - όσοι με νοσηρό μένος και δόλιους στόχους αντιγράφουν μεθοδεύσεις άλλων, προκειμένου να καμαρώσει η κοινή γνώμη ποιοι διακινούν τη λάσπη με την επίδειξη της πνευματικής τους ένδειας και των ταπεινών κινήτρων τους» τονίζει.

Από την πλευρά των δύο συνηγόρων του οίκου ευγηρίας κ. Νικόλαου Ρουσόπουλου και κ. Ιωάννη Σφακιωτάκη, έγινε γνωστό ότι αύριο το πρωί  θα προσφύγουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων προκειμένου να ζητήσουν την τήρηση της  μυστικότητας της προκαταρκτικής διαδικασίας και του σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας, από τη στιγμή μάλιστα που όπως αναφέρουν, δεν έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες και να προτείνουν τουλάχιστον 50 συγγενείς φιλοξενούμενων της μονάδας, παλαιότερων και τωρινών, για να  καταθέσουν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στον οίκο, οι οποίοι μέχρι  σήμερα δεν έχουν κληθεί από κανένα. Στην ίδια ανακοίνωση προτρέπουν το κοινό «να μην παρασύρεται από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες όταν στον οίκο ευγηρίας έχουν φιλοξενηθεί αυτά τα χρόνια πάνω από 1.100  άτομα, ενώ οι πέντε καταγγέλλοντες περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι λασπολογώντας», σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News