Οίκος ευγηρίας στα Χανιά: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τα όσα ζούσαν οι ηλικιωμένοι - Τι απαντά η ιδιοκτήτρια

Χανιά
Οίκος ευγηρίας στα Χανιά: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τα όσα ζούσαν οι ηλικιωμένοι - Τι απαντά η ιδιοκτήτρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτρωγαν ελάχιστο φαγητό, βίωναν κακουχίες, τους είχαν καθηλωμένους στα κρεβάτια - Για «πλεκτάνη» κάνει λόγο η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου

Σοκάρουν οι πρωτοφανείς κατηγορίες για τις φερόμενες κακουχίες που βίωναν τρόφιμοι γηροκομείου στα Χανιά, όπου - μέσα σε ένα χρόνο – απεβίωσαν 68 ηλικιωμένοι, δηλαδή ποσοστό άνω του 80-90% των ανθρώπων που διέμεναν σε αυτό.

Η έρευνα των αστυνομικών Αρχών στα Χανιά βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για τις συνθήκες θανάτου των ηλικιωμένων, έπειτα από παραγγελία της εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων.

Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκαν από τα ληξιαρχεία οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου στις οποίες αναφέρονται τα αίτια θανάτου ηλικιωμένων που φιλοξενήθηκαν στη δομή, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε εκταφή προκειμένου να εξεταστεί από ιατροδικαστές ηλικιωμένη που κατέληξε πριν από 11 μήνες.

Σκοπός της δικαστικής έρευνας είναι να δείξει αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ αυτών ακόμα και η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και η ανθρωποκτονία με δόλο, δια παράλειψης και κατά συρροή. Ερευνάται αν έχουν τελεστεί και άλλα αδικήματα.

Ακόμη υπήρχε αυτοψία των αστυνομικών στο γηροκομείο, ενώ ήδη διερευνάται αν πίσω από κάποιον από αυτούς τους θανάτους υποκρύπτεται εγκληματική ενέργεια.

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές βρίσκονται εν αναμονή του πορίσματος της ιατροδικαστικής εξέτασης, το οποίο και πρόκειται να εκδοθεί εντός των επόμενων 10 ημερών.

Τι λένε οι καταθέσεις

Μετά τις καταθέσεις, τουλάχιστον, 4 υπαλλήλων του γηροκομείου φέρεται να αναδεικνύεται ότι οι θάνατοι των δεκάδων ηλικιωμένων – που αποδόθηκαν από γνωματεύσεις ιατρού σε ανακοπές καρδιάς - σχετίζονται με τις πρωτοφανείς κακουχίες, την ανύπαρκτη περίθαλψη όπως και τις μικρές ποσότητες τροφής που δίνονταν στους άτυχους ηλικιωμένους για λόγους κερδοσκοπίας

Με συμπληρωματικούς ισχυρισμούς (φαίνεται να έχουν καταγραφεί ήδη από την Εισαγγελία και Ασφάλεια Χανίων που ήδη έχουν πραγματοποιήσει πολυήμερη εμπεριστατωμένη έρευνα) ότι «πολλοί ηλικιωμένοι που εισήλθαν στην ιδιωτική αυτή δομή φροντίδας σε εξαιρετική κινητική κατάσταση καθηλώνονταν σκόπιμα στα κρεβάτια τους και λάμβαναν σχετική φαρμακευτική αγωγή (ΣΣ πιθανόν και με ψυχοφάρμακα) ώστε να είναι πιο ευχερής η διαχείρισή τους από το μειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό που ήταν περίπου το 30% του προβλεπόμενου». Καθώς κι ότι την εξέλιξη της υγείας των δεκάδων ηλικιωμένων παρακολουθούσε μόνο ένας ιατρός που πραγματοποιούσε ορισμένες επισκέψεις στην εν λόγω ιδιωτική δομή.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, υπήρχε μηχανισμός «συγκάλυψης» όταν επιχειρείτο επίσκεψη κάποιου συγγενούς με τη στοιχειώδη συμμόρφωση των χώρων που διέμεναν οι ηλικιωμένοι ή την πρόσκαιρη φροντίδα τους. Ακόμη καταβάλλονταν -όπως έχει μνημονευθεί- προσπάθεια αποθάρρυνσης των επισκεπτηρίων με επίκληση διασφάλισης της υγείας των ηλικιωμένων και μη αναστάτωσής τους. Κι έτσι να μην γίνονται αντιληπτή η διαρκής ταλαιπωρία από τους οικείους τους.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι τα περισσότερα άτομα τρίτης ηλικίας που διέμεναν στο εν λόγω γηροκομείο απεβίωναν μέσα σε λίγους μήνες όταν το ποσοστό θνητότητας σε άλλες παρόμοιες δομές φιλοξενίας ήταν της τάξης του 10%.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι όπως κατέθεσαν νοσηλευτές ένας από τους θανάτους που αποδόθηκε σε ανακοπή καρδιάς οφειλόταν σε πτώση του ηλικιωμένου στο πάτωμα και κάταγμα στο κεφάλι του. Επιπλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους ηλικιωμένων –οι οποίοι δεν είχαν «εμφανείς» κληρονόμους- να προέρχονται από σκόπιμες ενέργειες.

Τι απαντά η ιδιοκτήτρια

Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, Χρυσή Λιονάκη, μίλησε στο flashnews.gr και έδωσε τη δική της απάντηση για το θέμα:

«Αυτή η υπόθεση ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου είχα δύο υπαλλήλους που τους απέλυσα γιατί δεν ήταν σωστοί στη δουλειά τους. Εκεί άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα, γιατί τους απέλυσα, έκαναν διάφορες αναρτήσεις στο Facebook, ένας πραγματικός χαμός! Σε εκείνο το σημείο εμείς τους κάναμε μήνυση και ο λόγος ήταν ότι ανέβαζαν πράγματα στο Facebook όπως τα ήθελαν αυτοί, εις βάρος της μονάδας μας. Τους κάλεσε ο Εισαγγελέας για αυτό και τότε "αγρίεψαν" τα πράγματα! Μας εκβίαζαν και μας ζητούσαν χρήματα για να μην πουν στα κανάλια ότι κακοποιούμε ηλικιωμένους. Πράγμα το οποίο εμείς φυσικά δεν κάναμε ποτέ. Τη στιγμή που οι ίδιοι δούλεψαν εδώ και μάλιστα μας ζητούσαν να τους ξαναπάρουμε στη δουλειά πώς είναι δυνατόν να λένε ότι κακοποιούμε τους ηλικιωμένους; Εκβιαστικά μας ζητούσαν χρήματα για να μη βγουν στα κανάλια και μιλήσουν για πράγματα φυσικά που δεν ίσχυαν. Εμείς αρνηθήκαμε διότι δεν είχαμε και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εδώ τα πάντα είναι άψογα. Στην πορεία θα αποδειχτεί η αλήθεια.

Έγιναν δύο καταγγελίες από τους ανθρώπους που απολύσαμε, ότι κακοποιούμε τους ασθενείς, ότι τους κρεμάμε, ότι τους βασανίζουμε κτλ. Όλα αυτά φυσικά ήταν ψέματα! Είπαν και για μια συγκεκριμένη γιαγιά ότι της σπάσαμε το κεφάλι, ότι της το ανοίξαμε και ότι από αυτό πέθανε, ενώ εμείς γράψαμε ότι επρόκειτο για ανακοπή και η οποία όντως, πέθανε από ανακοπή. Αυτοί ανέφεραν ότι το κεφάλι της είχε μια τρύπα στο μέγεθος δαχτύλου. Από ότι μας είπαν οι ιατροδικαστές, σε πρώτο χρόνο, δεν βρήκαν καμία κακοποίηση.

Εμείς λοιπόν περιμένουμε το επίσημο πόρισμα των ιατροδικαστών και θα στείλουμε σε όλα τα κανάλια την απάντηση της ιατροδικαστικής έκθεσης με την καταγγελία των νοσηλευτών, διότι η καταγγελία μιλούσε για τρύπιο κεφάλι, ενώ η ιατροδικαστική εξέταση δεν έδειξε καμία γρατζουνιά.

Πριν 15 περίπου ημέρες μας έγινε έλεγχος στη δομή και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα. Μάλιστα βρήκαν τη μονάδα καθαρή, η μονάδα μια χαρά και τα πάντα ήταν τέλεια.

Έχει στηθεί ολόκληρη πλεκτάνη εις βάρος μας. Εμάς κατηγορούν για εγκληματική οργάνωση, αυτοί αποδεικνύεται ότι ήταν η οργάνωση και εκβίαζαν για να πάρουν χρήματα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τρία άτομα έστησαν την πλεκτάνη και η δικηγόρος τους μαζί. Τέτοιες δομές σαν τη δική μας δεν υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα και στα Χανιά είμαστε πρώτοι. Είναι καινούρια δομή και έχει χτιστεί με τις ανάλογες προδιαγραφές. Πάντως δεν νομίζω να έχει κινηθεί αυτή διαδικασία από ανταγωνιστές μας. Αυτό εκκίνησε από τους υπαλλήλους που απολύσαμε και από τη δικηγόρο».

«Η υπόθεση δεν αφορά το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων»

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Χανίων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνει λόγο πως υ συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά το Δημοτικό Γηροκομείο και πως ο Δήμος δεν εμπλέκεται – με κανέναν τρόπο – σε αυτήν.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δήμου Χανίων:

«Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, για την σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα σε ιδιωτική δομή φροντίδας ηλικιωμένων, ο Δήμος Χανίων, για την αποφυγή παρανόησης και εσφαλμένων εντυπώσεων, διευκρινίζει ότι η υπόθεση δεν αφορά στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων και σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται σε αυτήν.

Η Διοίκηση και το Δ.Σ. του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, ξεκαθαρίζει ότι η μονάδα τηρεί απαρέγκλιτα όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο πρακτικές, κάτι που πιστοποιείται από τα συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν κατά τους τακτικούς και έκτακτους ελέγχους.»

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, in.gr

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News