Χανιά

Προστατεύστε τις μέλισσες από τα φυτοφάρμακα και τη δηλητηρίαση

Χρήσιμες συμβουλές

Η σημασία που έχουν οι μέλισσες για το πλανητικό μας οικοσύστημα είναι ανυπολόγιστη. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται συνεχώς, συνεπεία ανθρώπινων παρεμβάσεων.

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου ανθοφορίας των καλλιεργειών, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων υπενθυμίζει στους παραγωγούς την αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους διενεργούμενους χημικούς ψεκασμούς.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται σε σειρά παραγόντων, όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή και η εντατικοποίηση της γεωργίας της οποίας κυριότερος συντελεστής είναι η αυξανόμενη χρήση γεωργικών φαρμάκων. Η δηλητηρίαση των μελισσών από τη μη ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στις μέλισσες και στην παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων, όσο και στην επικονίαση και καρπόδεση των καλλιεργειών, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.

Η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των μελισσοκόμων και των παραγωγών είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο παραγωγικών κλάδων.

  1. Συστήνεται στους μελισσοκόμους να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό εκμετάλλευσής τους και τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και δ/νση).
  2. Πριν από κάθε ψεκασμό οι παραγωγοί πρέπει να ελέγχουν την παρουσία και δραστηριότητα των μελισσών στο χωράφι.
  3. Απαγορεύεται η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα.
  4. Ιδιαίτερη προσοχή από τους παραγωγούς απαιτείται τη χρονική περίοδο λίγο πριν την ανθοφορία, οπότε και συστήνεται η αποφυγή χρήσης διασυστηματικών γεωργικών φαρμάκων που έχουν υψηλή υπολειμματική διάρκεια και που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες.
  5. Εάν βέβαια είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συστήνεται η ψεκασμοί να πραγματοποιούνται τις βραδινές ώρες από τη δύση του ηλίου και μετά, όταν δηλαδή οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια