Χανιά

Εσπερινά Λύκεια: Τροπολογία του ΚΚΕ για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια

Ζητούν να εισάγονται σε επιπλέον θέσεις

Ρύθμιση για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ ζητά το ΚΚΕ. Η τροπολογία κατατέθηκε με προτείνοντες βουλευτές τους κυρίους Συντυχάκη Μανώλη, Δελή Ιωάννη, Παφίλη Θανάση και Λαμπρούλη Γιώργο.

Αναλυτικά:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Είναι γνωστό ότι στα Εσπερινά Λύκεια εγγράφονται και φοιτούν μαθητές με ιδιαίτερες βιοποριστικές συνθήκες, εργαζόμενοι και με ποικίλη ηλικιακή ταυτότητα. Το δυναμικό των Εσπερινών Λυκείων είναι μαθητές που καθημερινά “παλεύουν” μέσα σε αντίξοες επαγγελματικές και οικογενειακές συνθήκες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να επιβιώσουν. Παράλληλα επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Δε διαθέτουν, όπως είναι φυσικό, τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη και αδυνατούν, στην πλειονότητά τους, να καταφύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια, για οικονομικούς λόγους.

Με το Ν. 4777/2021, και ειδικά με τα άρθρα 1,2,5,8, προβλέπονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κοινά θέματα, κοινή ύλη και ίδιος τρόπο εξαγωγής σε Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, τροποποιώντας τα μέχρι τότε ισχύοντα που προέβλεπαν διαφορετική ύλη, διαφορετικά θέματα και εξετάσεις που σε συνδυασμό με την καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα Ημερήσια και Εσπερινά Λύκεια, ουσιαστικά ακυρώνοντας το ποσοστό του 1% και συρρικνώνοντας τις ελπίδες αυτών των νέων για ένα καλύτερο μέλλον.

Εύλογα λοιπόν, οι εν λόγω  ρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει αναταραχή στους μαθητές και στους διδάσκοντες στα Εσπερινά Λυκεια σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι με επιστολές τους θέτουν την ανάγκη να παρθεί νομοθετική πρωτοβουλία πρόβλεψης μεταβατικής ρύθμισης, τροπολογίας στον νόμο 4777/2021.

Επειδή οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων έχουν συμπληρώσει, αρχές Δεκέμβρη, τις  δηλώσεις προτιμήσεων  τους σε σχολές και τμήματα προτού να υπάρξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις.

Επειδή, με τις ρυθμίσεις του Ν 4777/2021,  μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των  μαθητών  των Εσπερινών Λυκείων στην Τριτοβάθμια.

Για τη διατήρηση των ευνοϊκών διατάξεων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων προτείνεται η πιο κάτω τροπολογία.

Τροπολογία-προσθήκη

Στο Σχέδιο Νόμου Υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση»

 

Στο Ν. 4777/2021 προστίθεται άρθρο ως εξής:

Άρθρο

«Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προέρχονται από Εσπερινά Λύκεια, εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Σχολές, σε Τμήματα και σε Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., στις σχολές της Α.Ε.Ν. και των Α.Σ.Τ.Ε. Κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου καταργείται»

(φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια