Ενστάσεις για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα

Χανιά
Ενστάσεις για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Αντιδράσεις αν υπάρξει άνοιγμα των σχολείων με μόνο μέτρο την «ατομική ευθύνη»"

Με αντιδράσεις θα γίνει των σχολείων και συγκεκριμένα της Γ' Λυκείου στα Χανιά. Όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ Χανίων:

Μετά από ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, αποδεικνύεται καθημερινά ότι η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας είναι εγκληματική. Από τη μια, οι νεκροί, οι διασωληνωμένοι και τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά κι από την άλλη, κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας δεν λαμβάνεται. Η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία με τις αναγκαίες προσλήψεις, να δημιουργήσει και να στηρίξει την σχεδόν ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χλευάζει τις προτάσεις για περιορισμό του συνωστισμού στα ΜΜΜ, ομολογώντας δημόσια  ότι «δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία», αφήνει ασύδοτους τους εργοδότες στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και δεν επιβάλει τα αναγκαία μέτρα, όπως πρόσληψη προσωπικού με αύξηση βαρδιών για λιγότερο συνωστισμό. Όλο το μοντέλο επιδημιολογικής αντιμετώπισης στηρίχτηκε στην ατομική ευθύνη και στην υπόσχεση ότι η «ελευθερία» θα έρθει με τους εμβολιασμούς, τη στιγμή που η μία χώρα έκλεβε τα εμβόλια από την άλλη και κατέρρεε ο μύθος της “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” και φαίνονται τα καταστροφικά αποτελέσματα από την ύπαρξη πατεντών που απαγορεύουν να διαμοιραστεί η συλλογική επιστημονική γνώση για να παραχθούν σε κάθε χώρα μαζικά τα εμβόλια.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σχεδόν πέντε μήνες, η τηλεκπαίδευση έχει φτάσει στα όριά τους τις αν(τ)οχές εκπαιδευτικών και μαθητών, ενώ το σκάνδαλο με τη Cisco επιβεβαιώνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης η οποία καθόλου δεν ενδιαφέρθηκε  να  κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία ικανοποιώντας τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου. Η «δωρεάν» παραχώρηση της Cisco αποκαλύφθηκε ότι κόστισε 2 εκ. ευρώ και τα προσωπικά μεταδεδομένα 1,5 εκ. ανθρώπων. Χωρίς καμία ντροπή η κ. Κεραμέως μετέτρεψε εμάς και τους μαθητές μας σε εμπορεύσιμο προϊόν που τα κέρδη του καρπώνεται η εν λόγω εταιρεία, για να νομιμοποιήσουν και να μονιμοποιήσουν την τηλεκπαίδευση! Και ξαφνικά ανακοινώνεται το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου από την επόμενη βδομάδα και το Υπουργείο παιδείας μας προβάλλει τώρα ως καινοτόμα λύση τα self test και τον εμβολιασμό εκπαιδευτικών με αδιάθετα εμβόλια.

Κι ενώ μεσολαβούν λίγες μέρες από το προαναγγελθέν  άνοιγμα των σχολείων, η Υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις στα ΜΜΕ διευκρίνισε ότι “το τεστ αυτό θα το παίρνουν οι γονείς δωρεάν από τα φαρμακεία. Δικαιούται κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας, τέσσερα τεστ τον μήνα. Κάθε Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το self-test, με στόχο να θωρακίσουμε όσο μπορούμε τα σχολεία μας”. Λίγο μετά  η υφυπουργός σε άλλο κανάλι δηλώνει κυνικά ότι “δεν είναι δική τους αρμοδιότητα” η διασφάλιση της διενέργειας των self test, αλλά ούτε και η καταγραφή των αποτελεσμάτων αυτών. Άλλη μια φορά όλα επαφίενται στην ατομική ευθύνη η οποία θα στοχοποιηθεί σε ενδεχόμενο νέο φιάσκο, ενώ  ταυτόχρονα η κυβέρνηση προσφέρει εκατομμύρια ευρώ στις εταιρίες παραγωγής  self-test  αντί να τα διαθέσει για ουσιαστικά μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί βγαίνουν στη ζητιανιά ώστε να εμβολιαστούν με όσα εμβόλια περισσεύουν από τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς του πληθυσμού.

Είναι σαφές ότι η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων αντανακλά και την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από την κούραση και αγανάκτηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών για την τηλεκπαίδευση. Είναι, όμως ολοφάνερο, επίσης, ότι οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες πιέζουν για να ανοίξει ο τουρισμός-ήδη τα πρώτα charter κατέφθασαν στα νησιά μας, αλλά και από τους σχολάρχες των ιδιωτικών σχολείων που θέλουν να πληρωθούν το β΄ τετράμηνο. Φυσικά συνδέεται και με την πρόθεσή της να διεξαχθούν κανονικά οι πανελλαδικές φέτος, παρόλο που 2 στους 3 μαθητές δηλώνουν ότι δεν έχουν αφομοιώσει την ύλη.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη οι σχολικές μονάδες να συνεχίσουν να λειτουργούν, με τους μέγιστους όρους ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει το εργασιακό νομοσχέδιο “Βρούτση - Χατζηδάκη” (είναι σχεδιασμένο να έρθει το επόμενο διάστημα), ένα νομοσχέδιο που θα καταργήσει το 8ωρο επιτρέποντας στους εργοδότες να μας αναγκάζουν να εργαζόμαστε απλήρωτα 10ωρα όποτε το επιθυμήσουν, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την εκμετάλλευση των εργαζομένων και χτυπώντας τον ελεύθερο χρόνο. Τον ελεύθερο χρόνο που στοχοποιήθηκε στην πανδημική διαχείριση την ώρα που οι εργασιακοί χώροι λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι θα ζούμε για να δουλεύουμε. Και ταυτόχρονα, με το ίδιο νομοσχέδιο, χτυπάνε τον εργατικό συνδικαλισμό, ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στα σωματεία, συρρικνώνουν το δικαίωμα στην απεργία, απαγορεύουν την απεργιακή περιφρούρηση, απελευθερώνουν τις απολύσεις αγωνιστών συνδικαλιστών.

Μπορούμε και πρέπει να βάλουμε φραγμό στα αντεργατικά/αντισυνδικαλιστικά τους σχέδια, στην αντεργατική, αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική τους. Στο σκοπό αυτό, θεωρούμε ότι πρέπει να συνενωθούν όλες εκείνες οι αγωνιζόμενες πλευρές της κοινωνίας που κινητοποιήθηκαν: οι αγωνιζόμενοι υγειονομικοί, η νεολαία, το φοιτητικό κίνημα, όλοι όσοι και όσες βγήκαν στους δρόμους μαζικά και με επιμονή για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Αναγκαία μέτρα:

  • Να πάρει τώρα μέτρα το ΥΠΑΙΘ ώστε τα σχολεία να μείνουν ανοικτά! Με 15 μαθητές κατ’ ανώτατο στο τμήμα, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών,  προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα, εξοπλισμό των σχολείων με υγειονομικά μέσα, αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών στην εκπαίδευση.
  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ CISCO. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
  • Τα τεστ να διεξάγονται με ευθύνη του κράτους, είτε ενισχύοντας τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας με προσωπικό, είτε αποστέλλοντας νοσηλευτές και γιατρούς στα σχολεία.
  • Να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί και  να πάρουν πίσω την απαίτηση για υπεύθυνη δήλωση. Το ονοματεπώνυμο και το ΑΜΚΑ αρκούν, όπως έγινε και στους γιατρούς.
  • Να καταργηθούν τώρα οι πατέντες στα φάρμακα και τα εμβόλια ώστε να είναι δυνατή η μαζική παραγωγή τους σε κάθε χώρα που τα χρειάζεται.
  • Την στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας! Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των γιατρών για ΜΕΘ, προσλήψεις – διορισμούς προσωπικού, εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων!
  • Η τηλεκπαίδευση να μην νομιμοποιηθεί και να μην μετατραπεί σε μόνιμη συνθήκη για κανέναν. Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που την καθιστά υποχρεωτική.
  • Να καταργηθεί η διαβόητη και κακόφημη τράπεζα θεμάτων.
  • Να μη γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
  • Περαιτέρω μείωση στην ύλη των πανελλαδικών μαθημάτων, αλλά και της διδακτέας ύλης όλων των τάξεων. Αναδιάρθρωση της ύλης.

Πρόγραμμα δράσης

  • 12 ,13,  Απρίλη η  ΕΛΜΕ θα οργανώσει  πολύμορφες τοπικές μαζικές δράσεις με εκπαιδευτικούς –μαθητές-  γονείς στα σχολεία, παραστάσεις στο Δήμο και  τη  ΔΔΕ,  προτάσσοντας τα αιτήματα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων!
  • Απαιτούμε  από την  ΟΛΜΕ να προκηρύξει άμεσα Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ στα προαύλια των σχολείων τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης στο διάστημα 19 – 23 Απρίλη για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακά χαρακτηριστικά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική! Οι Γ.Σ εκτός από το θέμα των σχολείων θα έχουν και θέμα για τα νέο εργασιακό νομοσχέδιο λαιμητόμο που έρχεται. Η ΟΛΜΕ πρέπει από τα  τώρα να οργανώσει την αντίσταση  ,  να διερευνήσει την δυνατότητα  απεργιακού βήματος στις 22 του μήνα , την δυνατότητα για συλλαλητήρια με άλλα σωματεία και ομοσπονδίες, και όχι να περιμένει τελευταία στιγμή . Επίσης  Η ΟΛΜΕ να προγραμματίσει Γενική Συνέλευση Προέδρων αμέσως μετά τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ!
  • Πέμπτη 15 Απρίλη Σε συνεργασία με τους φοιτητικούς συλλόγους συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στην δημιουργία της πανεπιστημιακής  αστυνομίας. Μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές και τους γονείς συγκροτούμε πανεκπαιδευτικό μέτωπο αγώνα! Καλούμε στο συλλαλητήριο 1μμ στην πλ. Αγοράς με 2ωρη στάση εργασία(12-2μμ)
  • Σάββατο 17 Απρίλη Συμμετέχουμε στην αντιπολεμική- αντιιμπεριαλιστική ημέρα δράσης
  • Πέμπτη 22 Απρίλη προτείνουμε στα πρωτοβάθμια σωματεία και στις ομοσπονδίες την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας ενάντια το αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο και στην αντεργατική πολιτική. Η  Πέμπτη 22 Απρίλη να είναι μέρα δράσης και αγώνα με συλλαλητήριο.

Πέμπτη 6 Μάη προτείνουμε ταξικό και απεργιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς με 24ωρη απεργία

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων με μόνο μέτρο την «ατομική ευθύνη» της εκπαιδευτικής κοινότητας καλούμε την ΟΛΜΕ να προχωρήσει άμεσα στην οργάνωση δυναμικών απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Ούτε βήμα πίσω!

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News