«Άγγιξε» τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη – Που χτύπησε «κόκκινο» ο υδράργυρος

Κρήτη
«Άγγιξε» τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη – Που χτύπησε «κόκκινο» ο υδράργυρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Λασποβροχές» και σποραδικές καταιγίδες την Δευτέρα στο νησί

Ξεπέρασε τους 30 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία στην Κρήτη την Κυριακή 04/04. Σημειώνεται ότι αυτή η τιμή είναι 8 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου της τελευταίας δεκαετίας .

Οι 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο νησί δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Υπεύθυνοι για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Κρήτη, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου, είναι οι πολύ ενισχυμένοι νότιοι καταβατικοί άνεμοι, οι οποίοι καθώς κατέρχονται στις βόρειες πλαγιές των ορεινών όγκων του νησιού, έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας με παράλληλη σημαντική υποχώρηση της σχετικής υγρασίας.

Λασποβροχές και σποραδικές καταιγίδες την Δευτέρα στην Κρήτη

Τη Δευτέρα αναμένονται κατά τόπους λασποβροχές και σποραδικές καταιγίδες, υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στην Κρήτη, καθώς επίσης και πάλι αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα λασποβροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας, του Ιονίου, του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και παροδικά στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.

Τα φαινόμενα στα νότια ενδέχεται να είναι τοπικά έντονα, με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων στην Πελοπόννησο. Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης, ιδιαίτερα στα νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 24 βαθμούς, ενώ στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 27-29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ.

Ανακοίνωση από Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Σύμφωνα με το δελτίο πρόγνωση καιρού της ΕΜΎ, οι άνεμοι θα πνέουν Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 8 μποφόρ.

Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία

  • Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων στην περιοχή πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους.
  • Ορμούντα και επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη να αποφύγουν δραστηριοποίηση κατά το χρόνο ισχύος Δελτίου Καιρικών Φαινομένων.
  • Ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά – αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχή συνδρομής σε περίπτωση που απαιτηθεί.
  • Τέλος γνωρίζεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Δείτε εδώ την εξέλιξη του καιρού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News