Χανιά

Πραγματοποιήθηκε το Πολιτικό Μνημόσυνο των Βενιζέλων – Επίκαιρο το αποτύπωμα του Κρητικού εθνάρχη

Με κρητική φορεσιά η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκάλακη, αναφέρθηκε στην διαδρομή και το ρόλο του Κρητικού εθνάρχη

Στην σκιά της πανδημίας και με κεντρική ομιλήτρια την πρόεδρο της επιτροπής Ελλάδα 2021 πραγματοποιήθηκε το πρωί το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου. 

Η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη που προσήλθε στο Ακρωτήρι φορώντας μία παραδοσιακή κρητική  φορεσιά, αναφέρθηκε στην διαδρομή και το ρόλο του Κρητικού εθνάρχη, τονίζοντας πως το πολιτικό του αποτύπωμα παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ. 

85 χρόνια μετά τον θάνατο του ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο εμβληματικός ηγέτης που καθόρισε την πορεία της Ελλάδας.

Στο όραμα του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου συνέδεσε το όνομα του με την λέξη μεταρρύθμιση, αλλά και στα επίκαιρα -ακόμα και στις μέρες μας- μηνύματα που αποπνέει το έργο του μεγάλου ηγέτη, 85 χρόνια μετά τον θάνατό του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου, που πραγματοποιήθηκε στην σκιά της πανδημίας στους τάφους των δύο πολιτικών ανδρών στο Ακρωτήρι Χανίων.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, που μαγνήτισε τα βλέμματα όλων με την παραδοσιακή της φορεσιά, μίλησε για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο εμβληματικός ηγέτης που καθόρισε την πορεία της Ελλάδας.

Με μέτρα και αποστάσεις, όπως οι συνθήκες το επιβάλουν τελέστηκε στους τάφους των Βενιζέλων, επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων, όπου μεταξύ άλλων στις ομιλίες τους έκαναν ιδιαίτερη λόγο στα διδάγματα του μεγάλου εθνάρχη για το όραμα και την προοπτική της σύγχρονης Ελλάδας.

Το ετήσιο μνημόσυνο των δύο ανδρών συνδιοργανώθηκε από τον Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», την αντιπεριφέρεια και τον δήμο Χανίων.Στην τελετή, εκτός των άλλων, κατέθεσαν κοινό στεφάνι από τους τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο Χανίων και τον Πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ενώ, στην σημαντικότητα του έργου και της Εθνικής προσφοράς του Ελ. Βενιζέλου αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους οι διοργανωτές. Ο Αντιπεριφερειάρχης  Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημαντηράκης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Επίσκοπος Δορυλαίου Δαμασκηνός.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, στον λόγο που εκφώνησε με το πέρας την επιμνημόσυνης δέησης, ανέφερε:

«Το πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου πραγματοποιείται φέτος, χωρίς τη συμμετοχή κοινού, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης πραγματικότητας για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το φετινό μνημόσυνο συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 200 ετών από την εθνεγερσία, από το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821. Είναι επομένως αυτονόητο ότι σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη για όλους μας, σε αυτή την κορυφαία επέτειο της ιστορίας του ελληνικού έθνους, αποκτούν ξεχωριστή σημασία τα μηνύματα και οι συμβολισμοί που εκπέμπονται από εδώ. Από έναν τόπο πανελλήνιου προσκυνήματος, από τον Προφήτη Ηλία, από το ιστορικό Ακρωτήρι, όπου έχουν γραφτεί λαμπρές σελίδες της ιστορίας του τόπου μας.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν -πάντοτε στην κατάλληλη αναλογία- ένας οραματιστής και, ταυτόχρονα, πραγματιστής πολιτικός. Με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, με λελογισμένο ρίσκο, πετύχαινε να αξιοποιεί τις εκάστοτε ευνοϊκές συγκυρίες για να προωθήσει αποτελεσματικά τα ελληνικά δίκαια. Με τόλμη δεν δίσταζε να συγκρουστεί μετωπικά με κατεστημένες αντιλήψεις που καταδίκαζαν την Ελλάδα στην καθυστέρηση. Με πόνο ψυχής, δεν δίστασε, όταν χρειάστηκε, να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με τους συμπατριώτες και τους παλιούς συναγωνιστές του. Αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος και απεχθανόταν τη δημαγωγία. Πίστευε ότι είναι καθήκον των πολιτικών να λένε πάντοτε την αλήθεια και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Είχε πάντοτε μπροστά του τη μεγάλη εικόνα, τίποτα μικρό και εφήμερο δεν ήταν ικανό να τον κλονίσει.

85 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Βενιζέλος αναγνωρίζεται σήμερα σε διεθνές επίπεδο ως κορυφαία ιστορική προσωπικότητα, ως ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός, για τον οποίο πρωτίστως εμείς οι Κρητικοί, οι Χανιώτες, είμαστε υπερήφανοι. Ωστόσο, αυτό που έχει ξεχωριστή αξία είναι να αναδειχθούν οι παρακαταθήκες του, η πολιτική του κληρονομιά, τα μεγάλα επιτεύγματά του, οι υπερβάσεις που έκανε στη μακρά διαδρομή του, ακόμα και τα λάθη του -και σε αυτό το σημείο αξίζει ασφαλώς μια ιδιαίτερη αναφορά στο πολυδιάστατο έργο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», που τιμά τον τόπο μας και γνωρίζει την πανελλήνια και διεθνή καταξίωση.

Σήμερα θυμόμαστε επίσης τον γιο του, τον Σοφοκλή Βενιζέλο, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς των μεταπολεμικών χρόνων, που ως πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών σε μια ευαίσθητη περίοδο διέγραψε μία αξιοσημείωτη πορεία. Η πρωταγωνιστική παρουσία του, εκείνη την εποχή, στην πολιτική ζωή της χώρας μας έχει αναμφίβολα θετικό πρόσημο.

Κυρίες και κύριοι,

Η παρουσία της προέδρου της επιτροπής «Ελλάδα 2021», της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, που είναι η σημερινή ομιλήτρια, υπογραμμίζει την αποφασιστική σημασία και τον ρόλο των ιστορικών προσωπικοτήτων, των μεγάλων ηγετών, σε αυτή τη διαδρομή των 200 ετών, στη διαμόρφωση του ιστορικού γίγνεσθαι. Παρότι η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις και ασκήσεις επί χάρτου, δύσκολα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι, χωρίς τον Βενιζέλο, χωρίς τα επιτεύγματα των κυβερνήσεών του, χωρίς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και τις στρατηγικές επιλογές του στην εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι σήμερα η ίδια χώρα.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έδειξε τότε τον δρόμο της δημιουργίας και της ανόρθωσης, δημιούργησε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, έθεσε τις βάσεις και διαμόρφωσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίχθηκε τις επόμενες δεκαετίες. Πάντοτε με μια αντίληψη υψηλού πατριωτισμού που ο ίδιος ενσάρκωνε σε ολόκληρη τη μακρά διαδρομή του, άλλαξε τον χάρτη της χώρας μας, χαράσσοντας με αποφασιστικά βήματα την πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης. Ενέπνευσε και σφράγισε θετικά τη μοίρα του ελληνικού λαού. Σήμερα εξακολουθεί να μας εμπνέει και να αποτελεί ένα ακατάλυτο ηγετικό πρότυπο. Σας ευχαριστώ».

Στ. Αρναουτάκης: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με την Εθνική πολιτική του διδάσκει τις νεότερες γενιές για το όραμα και την προοπτική της χώρας στην σύγχρονη εποχή»

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης στην δήλωση του αναφέρει:

«Η Περιφέρεια Κρήτης, τιμά τη μνήμη του Ελευθερίου και του Σοφοκλή Βενιζέλου. Η σημερινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στην πορεία του νέου  Ελληνικού κράτους, ιδίως, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχει σφραγίσει ανεξίτηλα, τόσο την εξέλιξη της κοινωνίας, όσο και τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Από την Επανάσταση στο Θέρισο, μέχρι την παγκόσμια διπλωματία και από τη μεγαλόνησο μέχρι την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, ο Βενιζέλος κατάφερε να διαμορφώσει την πορεία του λαού μας.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, τον τιμούμε με τη βεβαιότητα, πως μέσα από την παρουσία του στην εθνική πολιτική σκηνή και δεκαετίες μετά το θάνατό του, διδάσκει τις νεότερες γενιές για το όραμα και την προοπτική της Ελλάδας στη σύγχρονη εποχή.»

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης παρέστη σήμερα στο ετήσιο μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, που πραγματοποιήθηκε στους Τάφους των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι Χανίων, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην πορεία των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι και σήμερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατέχει περίοπτη θέση, ως μία από τις σημαντικότερες και εμβληματικότερες πολιτικές προσωπικότητες, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Δημοκράτης, αγωνιστής, διπλωμάτης, μεταρρυθμιστής, πατριώτης, ευφυής, ρεαλιστής και οραματιστής, ευέλικτος και τολμηρός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος διήνυσε μία αξιοσήμαντη διαδρομή, σε ταραγμένους καιρούς, αποτελώντας -κατά κοινή ομολογία πολιτικών φίλων και αντιπάλων- τον πρωτεργάτη της πολιτικής και οικονομικής ανόρθωσης της Ελλάδας, με τις ηγετικές του ικανότητες, τη μεθοδικότητά του, τη βαθιά γνώση των θεμάτων και τη διεισδυτική και εύστοχη «ανάγνωση» δεδομένων και γεγονότων.

Ογδόντα πέντε χρόνια από τον θάνατό του, η πολιτική του κληρονομιά, όχι μόνο παραμένει «ζωντανή», αλλά είναι εξαιρετικά επίκαιρη, χάρη και στη σημαντική και πολύπλευρη δουλειά για την ανάδειξη της πληθωρικής προσωπικότητας και του πρωτοποριακού έργου του Χανιώτη πολιτικού, που πραγματοποιεί, επί σειρά ετών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια