Σούδα: Τι συμβολίζει η κίνησή του πρωθυπουργού να βρεθεί στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο

Κρήτη
Σούδα: Τι συμβολίζει η κίνησή του πρωθυπουργού να βρεθεί στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφτεί το αεροπλανοφόρο “Eisenhower”, που καταπλέει τις επόμενες ώρες στον ναύσταθμο

Προσωπικά έχει πάρει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να επισκεφτεί την ερχόμενη Τρίτη τη Σούδα, προκειμένου να επισκεφτεί το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο "USS Dwight D. Eisenhower" (CVN-69), το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στον ναύσταθμο τα επόμενα 24ωρα.

Μια κίνηση ίσως όχι και τόσο συνηθισμένη, μιας και δεν έχουμε αυτή τη φορά υψηλόβαθμη πολιτική άφιξη εξ Αμερικής, όπως συνέβη με την επίσκεψη τον περασμένο Σεπτέμβριο του πρωθυπουργού στη Σούδα, όπου και υποδέχτηκε τον τότε Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον οποίο και φιλοξένησε για ένα διήμερο στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη.

Μια κίνηση όμως αναμφίβολα σαφέστατου συμβολισμού εκ μέρους του πρωθυπουργού, που θέλει, όπως είναι προφανές, να καταδείξει το μεγάλο βάρος που δίνει τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά στον αμερικανικό παράγοντα και βεβαίως στην περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη νέα επίσκεψή του στη Σούδα, στην οποία μεταβαίνει συχνά-πυκνά (πέρα από τον Σεπτέμβριο, θυμίζουμε είχε βρεθεί και τον Δεκαπενταύγουστο, επισκεπτόμενος συγκεκριμένα τότε την 115 Πτέρυγα Μάχης), τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μάλιστα βρέθηκε και χθες στην περιοχή της Σούδας και συγκεκριμένα στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Twitter δημοσίευσε φωτογραφίες από την επίσκεψή του, αναφέροντας τα εξής: «Στον γαλανόλευκο ελληνικό ουρανό συνεκπαιδεύονται πιλότοι. Έτσι σφυρηλατούνται ισχυροί δεσμοί μεταξύ μαχητών και ενδυναμώνονται οι σχέσεις μεταξύ φίλων χωρών».

Μήνυμα προς την Άγκυρα

Τι σηματοδοτεί όμως η παρουσία του γιγαντιαίου αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Σούδα, το οποίο ετοιμάζεται να επισκεφτεί και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός;

Όπως έγραψε το newpost, η άφιξη του αεροπλανοφόρου συνιστά ένα μήνυμα προς την Τουρκία, την ώρα που οι γείτονες επιμένουν στους ρωσικούς S-400. Μάλιστα, τα ελληνικά "γεράκια" θα "ενωθούν" με τα πολεμικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ και θα πραγματοποιήσουν κοινές πτήσεις.

Το "USS Dwight D. Eisenhower" πέρυσι τον Ιούλιο είχε περάσει νότια της Κρήτης, προερχόμενο από τον Περσικό κόλπο, και είχε εκτελέσει και πάλι γυμνάσια συνεκπαίδευσης με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το "USS Dwight D. Eisenhower" θα καταπλεύσει στη Σούδα, δηλαδή στον μοναδικό ναύσταθμο της Μεσογείου, ο οποίος έχει δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρου αφού διαθέτει τον προβλήτα Κ-14.

Σημειώνεται ότι από την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 η φρεγάτα "Ψαρά" έχει ενσωματωθεί ως πλήρες οργανικό μέλος στη Δύναμη Κρούσης του αεροπλανοφόρου "Eisenhower" (Carrier Strike Group, CSG) κατά τον πλου του στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Η Δύναμη Κρούσης θα κάνει συνεκπαίδευση μέσων και μονάδων Ελλάδας και ΗΠΑ, με επιπλέον συμμετοχή από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δύο υποβρυχίων και μαχητικών αεροσκαφών της Π.Α.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση, όπως τονίζεται, «δεν αυξάνει μόνο την επιχειρησιακή και μαχητική ικανότητα, αλλά αυξάνει και τη διαλειτουργικότητα των δυνάμεων που συμμετέχουν.

Η συμμετοχή των ελληνικών Ε.Δ. στην εν λόγω αποστολή αποδεικνύει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην άμυνα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)]. Η συνεργασία αυτή παράγει συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Ειδικά στη διασφάλιση των θαλάσσιων οδών επικοινωνίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, άρα και στην εμπέδωση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνος σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτήν την πολύ σημαντική περιοχή».

Το κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο

Το αμερικανικό "USS Dwight D. Eisenhower" είναι ένα κολοσσιαίο αεροπλανοφόρο, φόβος και τρόμος των θαλασσών και καμάρι της αμερικανικής ναυτικής δύναμης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται, το "USS Dwight D. Eisenhower" (CVN-69) (γνωστό ανεπίσημα ως "Ike") είναι ένα αεροπλανοφόρο πυρηνικής ενέργειας. Μπορεί να "κουβαλά" περί τα 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.

Το πλοίο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1977, είναι το δεύτερο από τα δέκα αερομεταφορείς κατηγορίας Nimitz που βρίσκονται σε υπηρεσία και είναι το πρώτο πλοίο που πήρε το όνομά του από τον 34ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Dwight D. Eisenhower. Το πλοίο ονομάστηκε αρχικά απλώς ως "USS Eisenhower", σαν το επικεφαλής πλοίο της κατηγορίας, Nimitz, αλλά το όνομα άλλαξε στην παρούσα μορφή του στις 25 Μαΐου 1970.

Από την έναρξη λειτουργίας του, ο "Dwight D. Eisenhower" συμμετείχε σε αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της Επιχείρησης "Eagle Claw" κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων του Ιράν το 1980, καθώς και του Πολέμου του Κόλπου στη δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μηχανοκίνητη πορεία της Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ

Το μήνυμα τους στους Αμερικάνους που έφθασαν το πρωί με το αεροπλανοφόρο “Αϊζενχάουερ” στη βάση της Σούδας, έστειλαν οι Χανιώτες, με την μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ .

Η πορεία ξεκίνησε από το κέντρο της πόλης, τα Δικαστήρια, και κινήθηκε από την Νέα Χώρα, το Κουμ Καπί  έως και τον Αϊ Γιάννη.

Σε δηλώσεις του, ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, Αλέκος Μαρινάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων  πως «….η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη βάση, δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον λαό. Απεναντίας, η παρουσία αεροπλανοφόρων που έχουν συμμετάσχει στο αιματοκύλισμα λαών της περιοχής, μόνο δεινά μπορεί να φέρει…”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News