Το ΚΚΕ για το κλείσιμο των σχολείων και την εξέλιξη της πανδημίας στα Χανιά

Χανιά
Το ΚΚΕ για το κλείσιμο των σχολείων και την εξέλιξη της πανδημίας στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Δεν είναι άμοιροι ευθυνών η Περιφέρεια και οι Δήμοι"

"Το κλείσιμο καθημερινά τμημάτων ή και ολόκληρων σχολικών μονάδων, λόγω κορωνοϊού στον νομό Χανίων, δημιουργεί προβληματισμό, ανησυχία και μεγάλη ανασφάλεια σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές" σύμφωνα με το ΚΚΕ που αναφέρει:

Μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο τμημάτων στο 13ο ΔΣ, στο 14ο ΔΣ, στο ΔΣ Βαμβακόπουλου, στο ΔΣ Περιβολίων και στο Γυμνάσιο Σούδας, ενώ έχουν κλείσει οι σχολικές μονάδες του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου, του ΔΣ Φρε και του Νηπιαγωγείου Βάμου.

Δεν πρόκειται βέβαια για μια φυσική εξέλιξη αλλά για αποτέλεσμα της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας και στο χώρο της Παιδείας. Εδώ και ένα χρόνο εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές και στον νομό μας, όπως και σε όλη τη χώρα, διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Αντί γι’ αυτά όμως, η κυβέρνηση επέλεξε να επιτεθεί ακόμα περισσότερο στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με πρόσχημα την πανδημία και πατώντας στα χνάρια των προκατόχων της, προώθησε ό,τι πιο αντιδραστικό και αντιεκπαιδευτικό είχε στο σχεδιασμό της.

Συνεχίζει να γεμίζει με ζεστό χρήμα τις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και την ίδια στιγμή δε βρίσκει ούτε ένα ευρώ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, για τη στήριξη εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Κι επειδή η γιγαντωμένη πια αντιαλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική αντικειμενικά και δικαίως γεννά αντιδράσεις, η κυβέρνηση επιλέγει το μαστίγιο της καταστολής απέναντι σε όποιον κινητοποιείται.

Το εκπαιδευτικό, το εργατικό λαϊκό κίνημα όμως δεν τρομοκρατείται! Τα προβλήματα και οι καθημερινές δυσκολίες που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν τη σιγή νεκροταφείου, που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι γονείς, που σε συνθήκες νέας καπιταλιστικής κρίσης, αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα διαβίωσης, καλούνται να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσουν μια σειρά ανάγκες από υλικά ατομικής προστασίας, αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, μέχρι και διενέργεια τεστ covid, αφού τα συγκεχυμένα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ σε πολλές περιπτώσεις αφήνουν εκτεθειμένους τους μαθητές, τις οικογένειές τους αλλά και τους εκπαιδευτικούς.  

Οι εκπαιδευτικοί δίνουν καθημερινά τη μάχη υπεράσπισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών τους, χωρίς καμία υποστήριξη και τζογάροντας την υγεία και τη ζωή τους, λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων.

Οι επιπτώσεις της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας στα παιδιά, εξαιτίας του μακρόχρονου εγκλεισμού, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της μεγάλης έκθεσης στις οθόνες, θα είναι τεράστιες σε όλα τα επίπεδα (γνωστικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό, κοινωνικό).

Ακόμα πιο εκρηκτική είναι η κατάσταση στα Ειδικά σχολεία, τα οποία παραμένουν ανοιχτά σε όλες τις συνθήκες, χωρίς όμως κανένα πρόσθετο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους. Στον νομό μας, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, δεν έχει προστεθεί ούτε ένα δρομολόγιο για την ασφαλή μεταφορά αυτών των παιδιών, τα τεστ, στην καλύτερη περίπτωση, γίνονται μόνο δύο φορές το μήνα, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία και η επιστημονική υποστήριξη των μαθητών γίνεται σε ασφυκτικά μικρές αίθουσες χωρίς να παίρνονται μέτρα για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα.

Άμοιροι ευθυνών φυσικά δεν είναι Περιφέρεια και Δήμοι, αφού μέχρι σήμερα:

  • Δεν έχουν φροντίσει για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών, αυξάνοντας τα δρομολόγια.
  • Δεν έχουν βρει προς αξιοποίηση ούτε μια αίθουσα, για να σπάσει έστω και ένα υπεράριθμο τμήμα. Θυμίζουμε ότι, μόνο στα σχολεία της πρωτοβάθμιας, τα τμήματα με πάνω από 15 μαθητές ξεπερνούν το 65%.
  • Δεν έχουν παρέμβει για τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ στις σχολικές μονάδες.
  • Δεν έχουν φροντίσει για τη στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων με επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας.
  • Ο τεχνολογικός εξοπλισμός που δόθηκε στους μαθητές (μεγάλο ποσοστό του από χορηγίες) αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών.

Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί τον χανιώτικο λαό να μη δεχτεί να παίζεται η ζωή του και των παιδιών του κορώνα-γράμματα, μπροστά στη συνειδητή επιλογή των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ να υπερασπίζονται τα συμφέροντα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος των σύγχρονων αναγκών του.

Εδώ και τώρα απαιτούμε:

  • Αραίωση των μαθητών στις τάξεις, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων και αιθουσών.
  • Να δοθεί τεχνολογικός εξοπλισμός σε όλους τους μαθητές, δωρεάν internet, tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε να μην αποκλείεται κανένας μαθητής από την τηλεκπαίδευση.
  • Άμεσα, μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ Covid -19 για εκπαιδευτικούς και μαθητές στις σχολικές μονάδες.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
  • Διορισμός μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας των σχολείων.
  • Αύξηση των δρομολογίων των σχολικών λεωφορείων.
  • Να προταχθεί, εδώ και τώρα, ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.
  • Να καλυφθούν οι τεράστιες κτιριακές ανάγκες σ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στο νομό Χανίων με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ.

Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, το λαό μας συνολικά, να οργανώσει την πάλη του απέναντι στην πολιτική που θέτει τις ανάγκες μας στη ζυγαριά κόστους-οφέλους, που τζογάρει την υγεία και τις ζωές μας, που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Μια πολιτική που πιστά υπηρετεί και η σημερινή αλλά και διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και πάντα θέτει τις ανάγκες του λαού μας στο περιθώριο.

Σε αυτή την πάλη, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού μας και των μορφωτικών αναγκών των παιδιών του, για την ανατροπή του σάπιου ως το μεδούλι εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννά όλα τα δεινά που βιώνει η εργατική τάξη και συνολικά ο λαός μας σήμερα, το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News