Απίστευτες εικόνες από το Ελαφονήσι: Υποχώρησε η στάθμη της θάλασσας

Χανιά
Απίστευτες εικόνες από το Ελαφονήσι: Υποχώρησε η στάθμη της θάλασσας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την Αμμουδάρα το φαινόμενο της άμπωτης εμφανίστηκε και στο Ελαφονήσι

Και στο Ελαφονήσι εμφανίστηκε το φαινόμενο της άμπωτης, μετά την παραλία της Αμμουδάρας.

Το φαινόμενο οφείλεται σε συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες, ενώ το θαλάσσιο νερό επανέρχεται στην κανονική του έκταση σταδιακά. Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Δεσποτάκη, που τράβηξε εντυπωσιακά βίντεο και φωτογραφίες, η θάλασσα στο Ελαφονήσι έχει υποχωρήσει περίπου 35 εκατοστά.

Σύμφωνα με τον γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Χαράλαμπο Φασουλά, πρόκειται για «ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο», αυτή την εποχή και δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς.

«Αυτή την περίοδο έχουμε ευθυγράμμιση πλανητών και εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα παλίρροιας, αυτό ρίχνει την στάθμη της θάλασσας για αρκετές μέρες. Πρόκειται για ένα ετήσιο φαινόμενο.

Η κατάσταση έχει ενισχυθεί από την υψηλή ατμοσφαιρική πίεση που έχουμε αυτό το διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πολύ υψηλό βαρομετρικό πιέζει ακόμα πιο χαμηλά την στάθμη της θάλασσας και τα φαινόμενα συνδυάζονται», τόνισε ο κ. Φασουλάς.

Ο κ. Φασουλάς, δεν αποκλείει ρόλο να έπαιξε και ο ισχυρός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία, αφού «τέτοιες σεισμικές δονήσεις έχει βρεθεί ότι μεταμορφώνουν το σχήμα της γης, που πάλλεται λίγο», οπότε ενίσχυσε το φαινόμενο.

Πηγή - φωτογραφίες: ert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News