Η διάβρωση των ακτών ξανά στο επίκεντρο – Η απειλή για τον τουρισμό

Χανιά
Η διάβρωση των ακτών ξανά στο επίκεντρο – Η απειλή για τον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κυματοθραύστες η προσωρινή αντιμετώπιση του φαινομένου στα Χανιά

Την ανάγκη η λύση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών στα Χανιά να δοθεί με πρωτοβουλίες σε περιφερειακό επίπεδο , τόνισε χθες επισκεπτόμενος το δημοτικό λιμενικό ταμείο ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. Δημήτρης Φραγκάκης.

Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο κ. Μανόλη Κοτσιφάκη ενημερώθηκε για την πορεία συνολικά των παρεμβάσεων που δρομολογούνται στο Ενετικό λιμάνι ενώ σχολιάζοντας την έγκριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού είπε ότι αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό όπλο στην προσπάθεια αποκατάστασης της ομαλότητας στον τουρισμό. Επανέλαβε την άποψη ότι η φετινή σεζόν θα ανοίξει μετά το Πάσχα εκτιμώντας ότι η πορεία της θα είναι ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών.

Όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια της συνάντησης των κυρίων Φραγκάκη και Κοτσιφάκη, η διάβρωση των ακτών στα Χανιά παραμένει στο επίκεντρο του προβληματισμού . Το δημοτικό λιμενικό ταμείο παρεμβαίνει στα επίμαχα σημεία με προσωρινές λύσεις. Χθες έγινε γνωστό ότι στην παρούσα φάση σχεδιάζεται η τοποθέτηση κυματοθραυστών, τόσο από την πλευρά του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων όπου έχουν διαπιστωθεί πολλές σπηλαιώσεις όσο και από την πλευρά του Κουμ Καπί όπου το πρόβλημα επιδεινώνεται ανησυχητικά.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού κ. Δημήτρης Φραγκάκης υπογράμμισε ότι «οι κυματοθραύστες θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα .Για να λυθεί όμως ,απαιτείται πρωτοβουλία σε επίπεδο περιφέρειας για όλο το νομό Χανίων γιατί η διάβρωση απειλεί ευθέως τον τουρισμό μας τα επόμενα χρόνια». Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία των παρεμβάσεων σε επίπεδο υποδομών, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο τουρισμού διαφορετικό από αυτό που αναπτυσσόταν μέχρι σήμερα, μίλησε για μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους τουρίστες που σχετίζονται μεταξύ άλλων με το θαλάσσιο τουρισμό.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του δημοτικού λιμενικού ταμείου για το Ενετικό λιμάνι των Χανίων είναι και η αντικατάσταση του πλακόστρωτου, έργο που χαρακτηρίζεται ως επιτακτικό για την αισθητική αναβάθμιση της ακτής Κουντουριώτη, το έργο αντικατάστασης των σκιαδίων για το οποίο υπάρχει μελέτη αλλά εκκρεμεί η έγκριση της από το ΚΑΣ , όπως και οι περιορισμοί στην παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων. Όσον αφορά στην αντικατάσταση του πλακόστρωτου από το Φρούριο Φιρκά μέχρι το Νεώριο του Μόρο ,δεν αναμένεται να αρχίσει άμεσα καθώς βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο έγκρισης μελετών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης επανέλαβε ότι η χώρα μας πορεύεται προς την έναρξη της τουριστικής σεζόν- την οποία τοποθέτησε ,μετά το Πάσχα – με σημαντικά όπλα και κυρίαρχο αυτό του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα μπει μπροστά για να εφαρμοστεί. Παράλληλα έχουμε τα περισσότερα, φθηνότερα και πιο ακριβή τεστ τα οποία μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες μας όταν έρχονται στην Ελλάδα , έχουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόσαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία πέρυσι άρα είμαι πολύ αισιόδοξος για τη φετινή σεζόν. Θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή» είπε ο κ. Φραγκάκης εκτιμώντας ότι από τον Ιούνιο και μετά θα έχουμε μια ορατή ανάκαμψη του τουρισμού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News