Χανιά

Εκτός επιδόματος κατηγορίες εργαζομένων σύμφωνα με τα Σωματεία

''Οι εργαζόμενοι καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν τα «σπασμένα» και να φορτωθούν τα βάρη μιας κρίσης''

Υπόμνημα από σωματεία των Χανίων με αποδέκτες τον δήμαρχο Χανίων , τους επικεφαλείς των παρατάξεων και βουλευτές. Όπως υποστηρίζουν μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας και ζητούν την πολιτική στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου για μια σειρά από αιτήματα.

Όπως αναφέρουν:

  Κοντεύει ένας χρόνος που οι εποχικοί  εργαζόμενοι με συνεχόμενες κινητοποιήσεις διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να διασφαλιστεί το εισόδημά μας, τα ασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα, η υγεία των συναδέλφων στους χώρους δουλειάς που μένουν ανοιχτοί.

Μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας

Οι εποχικά εργαζόμενοι που εργάστηκαν για πρώτη φορά στον επισιτισμό - τουρισμό , στα τρόφιμα ποτά,δεν υπάγονται στην ρύθμιση των 50 ενσήμων για το ταμείο ανεργίας.

Οι επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας, που έχουν εποχικό προσωπικό (πχ επιχειρήσεις αεροδρομίου, τουριστικά γραφεία, rent a car), δεν χαρακτηρίστηκαν εποχικές με αποτέλεσμα να μην κατοχυρώσουν  το ταμείο ανεργίας ,ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις των 50 ενσήμων.

Οι περισσότεροι μουσικοί  και γενικότερα οι συνάδελφοι από τον καλλιτεχνικό χώρο ,με ευθύνη της κυβέρνησης ,μείνανε ξεκρέμαστοι και μια μικρή  μειοψηφία πήρε έστω μια μορφή ενίσχυσης.

Ζητάμε την πολιτική στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στα παρακάτω αιτήματα:

Να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις ΟΛΟΙ οι εποχικοί εργαζόμενοι.

Δραστικές μειώσεις σε ρεύμα ,νερό, τηλέφωνο.Να μη γίνει καμίδιακοπή.  Να ανασταλεί κάθε υποχρέωση προς τράπεζες και Δημόσιο.

Να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό (ξενοδοχοϋπάλληλοι, επισιτιστές, εργαζόμενοι σε τουριστικά πρακτορεία, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, τουριστικοί συνοδοί, ξεναγοί, μουσικοί).  Καμιά απόλυση

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς όπως επαναλαμβανόμενα test κ.α.

Να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Διεκδικούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση ώστε να υλοποιηθούν τα παρακάτω μέτρα ανακούφισης για τους εποχικά εργαζόμενους:

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

AΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΚΡΙΣΗ.

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ Κ.Α ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΣΩΝ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Ν.ΧΑΝΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ

Σε ότι αφορά τη συνάντηση που πραγαμτοποιήθηκε το δελτίο τύπου αναφέρει:

Με πρωτοβουλία των Σωματείων (Επισιτισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων-Ποτών και του παραρτήματος Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/2 στις 14:00 συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Χανίων και συγκεκριμένα με τον Δήμαρχο Χανίων, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, την αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες χιλιάδες εργαζόμενοι ιδιαίτερα εποχικοί, στο νομό μας, ενώ κατατέθηκε στους παρευρισκόμενους και κοινό υπόμνημα των Σωματείων με το διεκδικητικό πλαίσιο και τα αιτήματα των Σωματείων και των συναδέλφων μας.

Αυτό που τονίστηκε από τους εκπροσώπους των Σωματείων ήταν ότι εκτός από την πολιτική στήριξη σε αιτήματα των εργαζομένων, χρειάζεται να παρθούν και μέτρα από το Δήμο που θα ανακουφίσουν άμεσα τους εργαζόμενους, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν σε πολύ βασικές τους ανάγκες. Επίσης τονίστηκε από τα Σωματεία, ότι ο Δήμος οφείλει να εξαντλήσει και να υπερβεί τα όρια που μπαίνουν από το κράτος για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση των εργαζόμενων και των λαϊκών νοικοκυριών από τα βάρη.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής υπήρξε η δέσμευση ότι το υπόμνημα θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι εργαζόμενοι αυτό το διάστημα καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν τα «σπασμένα» και να φορτωθούν τα βάρη μιας κρίσης που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες απολαμβάνουν πακτωλούς επιδοτήσεων και ελαφρύνσεων από το κράτος.

Τα ταξικά σωματεία στο νομό μας θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για τη στήριξη των συναδέλφων μας. Οργανώνουμε την πάλη μας το επόμενο διάστημα, στεκόμαστε διεκδικητικά στα καθημερινά προβλήματα.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια