«Γενναίες» μειώσεις στα τιμολόγια του νερού για Χανιώτες - Ποιους αφορά

Χανιά
«Γενναίες» μειώσεις στα τιμολόγια του νερού για Χανιώτες - Ποιους αφορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φθηνότερο τιμολόγιο νερού κατά 40% εφόσον η κατανάλωση τους δεν υπερβεί τα εξήντα κυβικά, θα πληρώνουν οι πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και εισόδημα έως 22.000 ευρώ

«Γενναίες» μειώσεις στα τιμολόγια του νερού για ανέργους, άτομα με αναπηρία, συνταξιούχους και δημότες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, ανακοίνωσαν χθες ο δήμος Χανίων και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων. Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΧ για το 2021 καλύπτει όχι μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά κοινωνικές και προνοιακές δομές καθώς και δομές υγείας.

Μηδενικό τιμολόγιο προβλέπεται για πολύτεκνους με πάνω από πέντε παιδιά και εισόδημα έως 22.000 ευρώ, για ανέργους που είναι και εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανασφάλιστων όπως επίσης για δομές συσσιτίων. Έκπτωση που μπορεί να φτάσει το 60% για κατανάλωση νερού μέχρι εξήντα κυβικά, προβλέπεται για άτομα με αναπηρία το ποσοστό της οποίας φτάνει το 67%,  με εισόδημα έως 35.000 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία έκπτωσης μπαίνουν και οι συνταξιούχοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και βεβαίωση σύνταξης όπως και οι άνεργοι άνω του ενός έτους, με οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

Φθηνότερο τιμολόγιο νερού κατά 40% εφόσον η κατανάλωση τους δεν υπερβεί τα εξήντα κυβικά, θα πληρώνουν οι πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά  και εισόδημα έως 22.000 ευρώ, τα άτομα με αναπηρία που έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά και εισόδημα έως 35.000 ευρώ καθώς και οι μονογονεϊκές οικογένειες με τουλάχιστον τρία παιδιά , με εισόδημα έως 22.000 ευρώ.

Η Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Χρυσούλα Χατζηδακη,  παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου το νέο κοινωνικό τιμολόγιο , σημείωσε πως «και στα δύο lockdown δεν έγινε καμία διακοπή υδροδότησης και η επιχείρηση έχει προβεί σε δωρεές προς τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου μας. Για έξι μήνες εφαρμόστηκε κοινωνικό τιμολόγιο για τους ανέργους. Για το 2021 εξετάζουμε νέες πληθυσμιακές ομάδες, εντάσσουμε την κατηγορία των ανέργων, ΑΜΕΑ και συνταξιούχων στο κοινωνικό τιμολόγιο».

Σε ισχύ θα είναι για το 2021 η έκπτωση συνέπειας που θα είναι στο 15% επί της αξίας του νερού του προηγούμενου λογαριασμού. Ωφελημένες όμως θα είναι και υπηρεσίες . Σύμφωνα με την εισήγηση της ΔΕΥΑΧ που έχει την έγκριση της δημοτικής αρχής αλλά απαιτεί και εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για να εφαρμοστεί, προβλέπεται έκπτωση 50% στο τιμολόγιο νερού για όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης,  το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, το Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, την ΕΛΕΠΑΠ, το ΚΗΦΑΠ  Μεγαλόχαρη, τον Ορίζοντα και άλλα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα . Έκπτωση 20% στο τιμολόγιο ύδρευσης θα έχουν το Νοσοκομείο Χανίων, η 1η και 2η ΤΟΜΥ .

«Θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους για να περάσουμε τις δυσκολίες και να προχωρήσουμε μπροστά» δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης εξηγώντας πως «κάποια από τα μέτρα που προτείνει η ΔΕΥΑΧ είναι στην διάθεση της αποκεντρωμένης και ο δήμος θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να εφαρμοστούν. Μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα των εξελίξεων».

Ειδική μέριμνα με έκπτωση 60% όχι μόνο στην ύδρευση αλλά και στα πάγια τέλη, λαμβάνεται για όσους είναι ενταγμένοι στο «Μητρώο ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών», στο  «Κοινωνικό Παντοπωλείο και στην Παροχή Συσσιτίου Δήμου Χανίων καθώς επίσης στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους . Δίνεται δε η δυνατότητα μείωσης βεβαιωμένων οφειλών σε άπορους που αιτούνται στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεΑ και Ισότητας του Δήμου Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News