Πανελλαδική πρωτοπορία το κοινωνικό πλυντήριο αστέγων στα Χανιά

Χανιά
Πανελλαδική πρωτοπορία το κοινωνικό πλυντήριο αστέγων στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άστεγοι καλύπτουν δωρεάν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους για ατομική υγιεινή και φροντίδα του ρουχισμού τους

Πρωτοπορεί πανελλαδικά ο Δήμος Χανίων με τη δημιουργία του πρώτου δημοτικού κοινωνικού πλυντηρίου για ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Άστεγοι, οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε ρεύμα και νερό, οικογένειες που ζουν σε καταυλισμούς, αλλά και φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν δωρεάν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους για ατομική υγιεινή και φροντίδα του ρουχισμού τους.

Στην οδό Καραϊσκάκη, στο κέντρο της πόλης, σε ένα σύγχρονο χώρο ειδικά μελετημένο για τις υπηρεσίες που παρέχει, δημιουργήθηκε η νέα, πρωτοποριακή για τα δεδομένα της Αυτοδιοίκησης δομή. Πρόκειται για μια ιδέα της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελένης Ζερβουδάκη, που έγινε πράξη χάρη στη γενναία χρηματοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, τη συνδρομή επιχειρηματιών της πόλης, αλλά και με ίδιους πόρους του Δήμου. Το πρώτο κοινωνικό πλυντήριο έρχεται να καλύψει τους όρους για μια αξιοπρεπή διαβίωση χωρίς αποκλεισμούς.

«Ορμώμενη από το Καταφύγιο Αστέγων, όπου έβλεπα ότι δε φτάνει το ένα πλυντήριο για να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, σκέφτηκα ότι θα ήταν μια πολύ όμορφη ιδέα. Η ιδέα αυτή ήρθε να δέσει με την προσφορά που μας έκανε ο ΔΟΜ για εξοπλισμό μεγάλης αξίας», εξήγησε στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” η κ. Ζερβουδάκη.Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της δομής, χρηματοδοτώντας το σύνολο του εξοπλισμού του κοινωνικού πλυντηρίου. Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη αξιοποίησε κάθε ευκαιρία για να κάνει πράξη την αρχική της σκέψη. Το κοινωνικό πλυντήριο δεν έρχεται να καλύψει μόνο την ανάγκη για καθαρό ρουχισμό. Στο ισόγειο διαθέτει μπάνια για άνδρες και γυναίκες, για ανθρώπους με αναπηρία και όσους στερούνται στοιχειωδών μέσων στους χώρους κατοικίας τους, ενώ στον πρώτο όροφο λειτουργεί ιματιοθήκη. Επιπλέον έχει προβλεφθεί η κάλυψη των αναγκών μαμάδων με βρέφη.

Καταγραφή δικαιούχων

Άνθρωποι χωρίς στέγη, οικογένειες που ζουν σε καταυλισμούς, ωφελούμενοι του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας και φοιτητές χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος θα μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του κοινωνικού πλυντηρίου.

«Όλα αυτά αξιολογούνται από τις υπηρεσίες μας, από κοινωνικούς λειτουργούς κι έτσι θα γίνει καταγραφή των δικαιούχων, οι οποίοι θα έχουν κάρτα μέλους και θα μπορούν να προσέρχονται με πρόγραμμα εβδομαδιαίο ή μηνιαίο», σημείωσε η κ. Ζερβουδάκη, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλεί ενημερωτικό σε όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων, ενώ θα απευθυνθεί πρόσκληση σε όλους όσοι υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες για να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ένωσαν τις δυνάμεις τους οι εθελοντές

Η ίδια σημείωσε πως «η ανάγκη για κοινωνικές υπηρεσίες υφίστατο, υφίσταται και δυστυχώς θα υπάρχει και στο μέλλον». Από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, εθελοντές και αλληλέγγυοι ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας στα Χανιά Κοινωνικό Ιατρείο, Φαρμακείο και Οδοντιατρείο, Κοινωνικά Παντοπωλεία και Φροντιστήρια. Το Κοινωνικό Πλυντήριο, που είναι το πρώτο στην Ελλάδα που δημιουργείται από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με δωρεάν υπηρεσίες στους ωφελούμενους, αναβαθμίζει το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων από φορείς όπως η Αυτοδιοίκηση.

Για τη στελέχωση του Κοινωνικού Πλυντηρίου του Δήμου Χανίων αξιοποιήθηκε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και έγιναν προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ επικουρικά θα απασχολούνται εκ περιτροπής εργαζόμενοι του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News