Κακοκαιρία «Μήδεια»: Αποκλεισμένα και χωρίς ρεύμα δεκάδες χωριά στα Χανιά

Χανιά
Κακοκαιρία «Μήδεια»: Αποκλεισμένα και χωρίς ρεύμα δεκάδες χωριά στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλειστοί δρόμοι και σχολεία

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Μήδειας».

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νίκου Καλογερή, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, παραμένουν κλειστά, ενώ κλειστοί είναι και οι παιδικοί σταθμοί.

Αναφορικά με το οδικό δίκτυο, οι κάθετοι άξονες Ταυρωνίτης – Παλαιόχωρα , Βρύσες – Σφακιά και Λάκκοι – Ομαλός άνοιγαν και έκλειναν ανά διαστήματα με τους οδηγούς των εκχιονιστικών μηχανημάτων να δίνουν μάχη για να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ την ίδια στιγμή, μηχανήματα της Περιφέρειας, ιδιωτών  εργολάβων και Δήμων εργάζονται από νωρίς το πρωί προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί – τουλάχιστον – οι κεντρικοί κάθετοι άξονες, ωστόσο σε πολλές περιοχές όπως στο Οροπέδιο Ομαλού, στον Καλλικράτη Σφακίων και στα ορεινά του Σελίνου, ήταν αδύνατη ακόμη και η διέλευση εκχιονιστικών. Σημειώνεται πως σήμερα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Τρυπητής – Παλαιόχωρας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στην ηλεκτροδότηση, καθώς, από το βράδυ της Δευτέρας, δεκάδες χωριά στους Δήμους Πλατανιά και Καντάνου – Σελίνου παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Ειδικότερα, όλα τα χωριά του Ανατολικού Σελίνου, από την Αγία Ειρήνη, τον Αγριλέ, το Επανοχώρι, τη Σκάφη, το Ροδοβάνι και τα Τεμένια είναι αποκλεισμένα και χωρίς ρεύμα λόγω βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στο σκοτάδι βυθίστηκαν για πολλές ώρες η Παλαιόχωρα και χωριά του Δυτικού Σελίνου, όπου μόλις ένα συνεργείο του ΔΕΔΗΕ έκανε αγώνα δρόμου για να επαναφέρει την ηλεκτροδότηση.

Ίδιο το σκηνικό και στα ορεινά των Σφακίων. Τα χωριά Ασφένδου και Καλλικράτης είναι αποκλεισμένα ενώ σε Αράδαινα, Ανώπολη και Άη Γιάννη οι κάτοικοι περιμένουν για ώρες την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Ενώ, σύμφωνα με το δήμαρχο, Μανούσο Χιωτάκη, τα χωριά Καλλικράτης και Ασφένδου θα παραμείνουν αποκλεισμένα μέχρι αύριο - όποτε και θα επιχείρησει μεγαλύτερο εκχιονιστικό - γιατί δεν είναι δυνατή ούτε η διέλευση εκχιονιστικού μηχανήματος. 

Κτηνοτρόφοι βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στις ημιορεινές περιοχές που είχαν κατεβάσει τα κοπάδια τους φροντίζοντας για την τροφή τους και την προστασία τους από το χιονιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News