Χανιά

Χιόνισε στα ορεινά των Χανίων – Κλειστός ο δρόμος προς τον Ομαλό

Εκχιονιστικά μηχανήματα προχώρησαν στη διάνοιξη

Η επέλαση του χιονιά στην Κρήτη άρχισε από τα δυτικά με τις ορεινές περιοχές των Χανίων να ντύνονται από το πρωί της Δευτέρας στα λευκά. Χιονοπτώσεις εκδηλώνονταν από νωρίς σε χωριά με υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα. Το Οροπέδιο Ομαλού αποκλείστηκε, ενώ οριακά προσβάσιμο ήταν το επαρχιακό οδικό δίκτυο προς τα χωριά του Ανατολικού Σελίνου λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης στην περιοχή Πέτρας Σελί. Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Χανίων έκλεισαν προληπτικά με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Καλογερή και οι μαθητές επέστρεψαν στην τηλεκπαίδευση. Θα επανέλθουν στη διά ζώσης διδασκαλία από την Πέμπτη.

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο μηχανισμός της Περιφέρειας σε ολόκληρη την Κρήτη ωστόσο μέχρι το μεσημέρι δεν είχαν καταγραφεί προβλήματα. «Εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας είναι έτοιμα να παρέμβουν αν χρειαστεί για τις διανοίξεις δρόμων ενώ έχουν ενεργοποιηθεί και συμβάσεις με ιδιώτες εργολάβους για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Ταυτόχρονα είμαστε σε συνεννόηση με τους δήμους για να κινητοποιηθούν όπου απαιτηθεί» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής.

Στους πολίτες απευθύνθηκε ο αντιπερειφερειάρχης πολτικής προστασίας κ. Τάσος Κουρουπάκης καλώντας τους να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ούτως ή άλλως είναι σε ισχύ. «Δεν χρειάζεται να μπουν σε περιπέτειες, ούτε να βάλουν σε περιπέτειες άλλους ανθρώπους. Καλά θα κάνουν όλοι οι συμπολίτες μας να ακούν τις συστάσεις των ειδικών» είπε ο κ. Κουρουπάκης εκτιμώντας ότι το κύμα κακοκαιρίας θα περάσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ειδική μέριμνα για την καταφυγή αστέγων

Κλειστοί λόγω της πρόβλεψης για εκδήλωση έντονων καιρικών, παραμένουν και οι παιδικοί σταθμοί του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. στα Χανιά μέχρι την Τετάρτη. Ειδική μέριμνα λαμβάνει ο δήμος για την καταφυγή αστέγων εξ αιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Εκτάκτως άνοιξαν τα ΚΑΠΗ σε Σπλάντζια, Νέα Χώρα και Σούδα. Στην Πλατεία της Σπλάντζιας το ΚΑΠΗ θα είναι ανοιχτό καθ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου ενώ από τις οκτώ το πρωί ως τις οκτώ το βράδυ θα είναι ανοικτά τα ΚΑΠΗ των άλλων δύο περιοχών. «Οι χώροι έχουν εξοπλιστεί επαρκώς ώστε να φιλοξενήσουν όσους συμπολίτες μας είναι σε δεινή κοινωνική κατάσταση, οι αίθουσες θα θερμαίνονται και θα διατίθενται ζεστά ροφήματα και εδέσματα για τους φιλοξενούμενους», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Χανίων.

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει και ο δήμος Καντάνου Σελίνου παρά το γεγονός ότι στις νότιες περιοχές του όπως η Παλαιόχωρα και η Κουντούρα, τα φαινόμενα δεν είναι ιδιαίτερα έντονα. Παρ όλα αυτά όπως έκανε γνωστό, για να μην εκτεθούν οι άστεγοι της περιοχής στο κρύο, η Κοινωνική Υπηρεσία πήρε την πρωτοβουλία να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της Παλαιόχωρας.

Πάντως στις παραθαλάσσιες και πεδινές περιοχές των Χανίων, η κακοκαιρία εκδηλώνεται μέχρι στιγμής με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια