Χανιά

«Μήδεια»: Σε αυξημένη ετοιμότητα η πολιτική προστασία ενόψει επέλασης του χιονιά

Καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου Χανίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες επιπτώσεις από την πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή, ύστερα και από τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για βαθμιαία επιδείνωση του καιρού.

Σε ανακοίνωση του δήμου καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών.

Σε ετοιμότητα προσωπικό και εξοπλισμός την Κυριακή στον Δήμο Ηρακλείου

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει ότι, σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο της Ε.Μ.Υ. αναφορικά με ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις και έντονο ψύχος έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021, για συνδρομή και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους.

Ρέθυμνο: Οδηγίες λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

     Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από ισχύει από το Σάββατο 13-2-21 αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στο νομό Ρεθύμνου, και συγκεκριμένα:

-              ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι

-              έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες

-              Χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά

 

   Συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ημέρες εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών. Ειδικότερα:

 

-              Να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ ( ραδιόφωνο τηλεόραση, διαδίκτυο κτλ) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις.

 

-              Να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση, να ταξιδέψουν κατά την διάρκεια την ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τους οικείους τους για την διαδρομή που θα ακολουθήσουν

 

-              Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο, κουτί πρώτων βοηθειών.

 

-              Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να προτιμάνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

 

Στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης - πλημμύρας:

 

-              Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Να σέβονται τη σήμανση - πινακίδες που ενημερώνει σχετικά με την επικινδυνότητα διάβασης από ρέματα σε συγκεκριμένα σημεία.

 

-              Να αποφεύγουν περιοχές, όπου έχουν εκδηλωθεί ή είναι επικίνδυνο να εκδηλωθούν κατολισθήσεις.

 

-              Να αποφεύγουν περιοχές με λιμνάζοντα νερά, καθώς είναι πιθανόν τα νερά να έχουν δημιουργήσει λακκούβες και να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κτλ. τα οποία να μην είναι ορατά από τους πεζούς και οδηγούς.

 

-              Να μην ξεχνάνε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μόλις αρχίσει η απόσυρση των υδάτων και η παύση της βροχόπτωσης.

 

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές
  • Αλλάξτε πορεία, αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Σε περιοχές, όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να εφοδιαστούν με τροφές για τα κοπάδια τους, καθώς και να είναι έτοιμοι να τα προστατέψουν από την χιονόπτωση.
  • Πριν την μετακίνηση σας, ενημερώνεστε από τη ΕΛΑΣ για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Οδηγείτε με χαμηλές ταχύτητες, καθώς το οδικό δίκτυο ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές από την χιονόπτωση και τις άσχημες καιρικές συνθήκες

 

Στην περίπτωση θυελλωδών ανέμων

-              Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

 

-              Να αποφεύγουν την διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα ( πχ γλάστρες  σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος ( πχ κάτω από μπαλκόνια)

 

-              Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές

 

-             

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα αποκατάστασης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα στο οδικό δίκτυο είναι σε εξέλιξη. Συνεπώς απαιτείται αυξημένη προσοχή από τους οδηγούς, κυρίως τις βραδινές ώρες

 

Παρακαλούνται οι οδηγοί όπως σέβονται τα όρια κυκλοφορίας των οδών και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών.

Επίσης να αποφεύγουν να πλησιάζουν σε περιοχές όπου ήδη έχουν εκδηλωθεί κατολισθήσεις, καθώς ενδέχεται να εκδηλωθεί περεταίρω κατολίσθηση.

 

Αυστηρά απαγορεύεται η διάβαση από όλα τα ρέματα.

Στο μεταξύ, ενόψει της “επέλασης” της κακοκαιρίας «Μήδειας» και του χιονιά, ο οποίος αναμένεται στο νησί μεθαύριο Κυριακή, η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης εξέδωσε σχετικές οδηγίες υπενθυμίζοντας στους πολίτες «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αυτοπροστασίας».

Χιόνια από την Κυριακή

Στο μεταξύ, το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ κάνει λόγο για κακοκαιρία στην Κρήτη μεθαύριο Κυριακή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης, προβλέπονται χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού προς το βράδυ της Κυριακής.

Επίσης από τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας μέχρι αργά το απόγευμα, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια