Βρήκαν «διέξοδο» στα βιβλία για να... ξεχαστούν από τα lockdown

Χανιά
Βρήκαν «διέξοδο» στα βιβλία για να... ξεχαστούν από τα lockdown

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εκτόξευση» του ενδιαφέροντος για βιβλία…

Διέξοδο στα βιβλία βρήκε ένα σημαντικό κομμάτι της Χανιώτικης κοινωνίας το 2020, με το ενδιαφέρον της να εκτοξεύεται την περίοδο του πρώτου lockdown και να διατηρείται υψηλό για το υπόλοιπο του έτους.

Η εικόνα που έχει αποτυπωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο μέσα από έρευνες που κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεων βιβλίων μέσω διαδικτύου, αποτυπώνεται και τοπικά. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο τύπου του δήμου Χανίων για τον απολογισμό των δημοτικών βιβλιοθηκών, δείχνουν αν μη τι άλλο, πως το βιβλίο είναι διαχρονικά η καλύτερη παρέα.

Τη χρονιά που πέρασε στις Βιβλιοθήκες του δήμου Χανίων γράφτηκαν 816 νέα μέλη ενώ το σύνολο των αναγνωστών που απευθύνθηκε σε αυτές έφτασε τις 19.304. Συνολικά δανείστηκαν 32.768 βιβλία και 261 περιοδικά και οπτικοακουστικό υλικό. Το σύνολο των νέων τόμων μονογραφιών που αποκτήθηκαν ανέρχεται σε  1.826 ενώ ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων,  ξεπέρασε τους εκατό χιλιάδες και έφτασε τις 118.171.

Το 2020 άρχισε με καλούς οιωνούς για τις δημοτικές βιβλιοθήκες καθώς μέχρι τις 12 Μαρτίου που έκλεισαν λόγω της επιβολής του πρώτου lockdown τις είχαν επισκεφθεί περισσότερα από πενήντα τμήματα σχολείων και 1.849 μαθητές. Μάλιστα είχαν πραγματοποιηθεί ως τότε σαράντα τρία προγράμματα φιλαναγνωσίας.

Η πανδημία στη συνέχεια, άλλαξε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των βιβλιοθηκών του δήμου Χανίων. Νέες υπηρεσίες δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώνονταν. Έτσι καθιερώθηκε δανεισμός με παραγγελία, δανεισμός με παράδοση των βιβλίων κατ’ οίκον, πρόγραμμα αφηγήσεων παιδικών βιβλίων και δραστηριοτήτων για παιδιά. Επιπλέον οργανώθηκαν εξ’ αποστάσεως προγράμματα φιλαναγνωσίας - μέσω webex - με μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα μέλη της πρώτης λέσχης ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων συναντήθηκαν με όλες τις προφυλάξεις,  εννέα φορές μέσα στο 2020 και διαβάστηκαν και σχολιάστηκαν εννέα βιβλία, ενώ τα μέλη της δεύτερης λέσχης συναντήθηκαν τρεις φορές διαβάζοντας αντίστοιχα τρία βιβλία.

Στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής για τον απολογισμό λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σημειώνεται ότι «τη δύσκολη χρονιά που μας πέρασε, λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, οι βιβλιοθήκες του δήμου Χανίων, έστειλαν ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους, ώστε να μη στερηθεί το διάβασμα και τη χαρά της ανάγνωσης κανένας πολίτης, προσφέροντας νέες υπηρεσίες για το κοινό, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες».

Εκτός από την Δημοτική Βιβλιοθήκη της οδού Υψηλαντών, από το δήμο Χανίων λειτουργούνται επίσης οι παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του δημοτικού κήπου και της δημοτικής ενότητας Σούδας καθώς και η βιβλιοθήκη Σταλού της δημοτικής ενότητας Νέας Κυδωνίας. Η πανδημία ωστόσο και οι περιορισμοί που τη συνόδευαν εξ αρχής, δεν έχουν ακόμη επιτρέψει τη λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης. 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News