Τα αποτελέσματα των rapid test σε κέντρο Χανίων και Σπήλι - 2 θετικά κρούσματα στο Μπαλί

Κρήτη
Τα αποτελέσματα των rapid test σε κέντρο Χανίων και Σπήλι - 2 θετικά κρούσματα στο Μπαλί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rapid test πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά και στο Σπήλι Ρεθύμνου

Αρνητικά ήταν όλα τα τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού (rapid test) που πραγματοποιήθηκαν σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Ειδικότερα, λιμάκια των κινητών μονάδων υγείας του ΕΟΔΥ πραγματοποιήσαν σχεδόν 800 rapid test σε πεζούς στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων και στο Σπήλι Ρεθύμνου σε ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στα οχήματά τους.

Αρνητικά όλα τα τεστ στο Σπήλι - 2 κρούσματα στο Μπαλί

Στο Σπήλι πραγματοποιήθηκαν, συνολικά, 280 rapid test, μέσω drive through. Όλα τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, 2 νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στο Μπαλί Ρεθύμνου.

Μεγάλη συμμετοχή στα rapid test στα Χανιά

Παράλληλα, η συμμετοχή στα Χανιά χαρακτηρίστηκε ικανοποιητική. Ήταν η πρώτη φορά που τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν οργανωμένους ελέγχους σε πεζούς στα Χανιά και το σημείο δεν επιλέχτηκε τυχαία, καθώς η Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς είναι η πιο πολυσύχναστη πλατεία της πόλης.

Από τις εννέα το πρωί είχαν σχηματιστεί ουρές μπροστά από τα υπαίθρια εργαστήρια που στήθηκαν με τους πολίτες να προσέρχονται προληπτικά, όπως οι ίδιοι δήλωναν, για να υποβληθούν σε rapid test. Ενδεικτικό της συμμετοχής είναι ότι μέχρι τις δέκα το πρωί είχαν ήδη ληφθεί εκατόν είκοσι δείγματα.

Στη διαδικασία συμμετείχαν πολίτες κάθε ηλικίας. «Σκεφτόμαστε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειες μας και το κοινωνικό σύνολο» είπε χαρακτηριστικά πολίτης που έσπευσε μαζί με τη σύζυγο του να δώσουν δείγμα ρινοφαρρυγγικού υγρού για την ανίχνευση αντιγόνου του κορωνοϊού.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού πανελλαδικά οδηγεί σε εντατικοποίηση των ελέγχων με έμφαση στην πρόληψη ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. «Οπωσδήποτε υπάρχει μια κατεύθυνση σε σχέση με τις οδηγίες από τα κεντρικά του ΕΟΔΥ , αλλά κινούμαστε και τοπικά με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής» είπε ο επόπτης των ΚΟΜΥ Χανίων του ΕΟΔΥ γιατρός – παθολόγος κ. Στέφανος Ντουκάκης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η χθεσινή ήταν η πρώτη δράση για πεζούς στα Χανιά, παρότι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας έχει γίνει. «Αυτό απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό , η προσέλευση είναι πραγματικά ικανοποιητική» σημείωσε ο κ. Ντουκάκης ενώ ήταν σε εξέλιξη η δειγματοληπτική διαδικασία. 

Επρόκειτο για τη δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας που διενεργήθηκαν δωρεάν οργανωμένοι έλεγχοι σε τυχαίο δείγμα του γενικού πληθυσμού στην πόλη των Χανίων. Την πρώτη,  η λήψη ρινοφαρυγγικού υγρού έγινε μέσα από το αυτοκίνητο, στο πάρκιγκ του Δικαστικού Μεγάρου.  Τότε, από τους εξακόσιους πολίτες που ελέγχθηκαν ,εντοπίστηκαν δύο θετικά κρούσματα.

Οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ στα Χανιά ελέγχουν σε τακτική βάση το προσωπικό και τους φλοξενούμενους σε προνοιακές δομές. Οργανωμένα μαζικά τεστ προγραμματίζονται και το επόμενο διάστημα.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News